Unicef



Droogte in Ethiopië: vee en kinderen eerst

22 februari 2006, Moyale district, Zuid-Ethiopië - Het enige vocht dat ze zien, is het schone water dat eens in de tien dagen wordt aangevoerd met een watertank van de regering. Het mag dan ook een wonder heten dat het uitdelen zo geordend verloopt. Want de nood is extreem hoog. Iedereen heeft het kostbare vocht nodig. Voor zichzelf en voor hun vee dat nog in leven is. Maar vooral voor hun kinderen. Vele levens staan op het spel. De eerstkomende regen wordt in april verwacht.

De afgelopen twee jaar is er bijna geen druppel gevallen. Niet alleen in Zuid-Ethiopië, ook de buurlanden van het Oost-Afrikaanse land kampen met ernstige watertekorten.

"Zelden zo erg"
Er komt maar geen einde aan de droogte in de Hoorn van Afrika, zoals het gebied ook wordt genoemd. Waterputten, oases, het maakt niet uit: alles is bijna opgedroogd. Ruim acht miljoen mensen in de regio moeten zien te overleven. Een haast onmogelijke opgave. Onder hen ongeveer
1,2 miljoen kinderen. "In vijf jaar tijd is het niet zo erg geweest", vertelt Yatani Ali, een veehoeder uit het district.

Ali heeft door de droogte de afgelopen tijd bijna eenvijfde van zijn vee verloren. "In de omgeving gaan 300 stuks per dag verloren door een gebrek aan water." Het verlies van zoveel vee baart Ali veel zorgen; het is z'n enige bron van inkomsten. "Maar echt zorgen maak ik me over m'n kinderen, eentje van acht jaar en een baby van drie maanden. Door de omstandigheden krijgen ze slechte voeding. Er heerst veel diarree op dit moment", zegt hij bezorgd.

In de rij voor water, dat vanuit een vrachtwagen in een grote container wordt gepompt. Foto: Unicef/HQ06-0046/Indrias Getachew In de rij voor water, dat vanuit een vrachtwagen in een grote container wordt gepompt. Foto: Unicef/HQ06-0046/Indrias Getachew

Water en prikken

De gevolgen van de extreme droogte zijn extra erg voor (kleine) kinderen. Actie is essentieel. Björn Ljungqvist, directeur van Unicef Ethiopië, vertelt: "Gelukkig konden we de droogte van tevoren zien aankomen, dus hebben we er redelijk goed op kunnen anticiperen. Onder andere met hulp van de Noorse regering. Maar we verwachten grote problemen als de geldstroom uitblijft."

Ljungqvist rekent voor: "We hebben op korte termijn 8 miljoen dollar nodig om de mensen hier te kunnen helpen. Het zorgen voor watertanks, het repareren van kapotte pompen en het aanboren van nieuwe bronnen: het is essentieel op korte termijn. Daarnaast moeten we zo snel mogelijk 1,5 miljoen kinderen inenten tegen de mazelen." Tijdens de laatste droogte in 2000 ging een op de vijf kinderen dood aan deze kinderziekte. Voor een reddingsplan voor de hele regio is 16 miljoen dollar nodig. Dit geld is nog niet binnen. Het wachten is dan ook op de regen in april. Als april doet wat Ali wil tenminste. "Regen, het is het enige dat ons kan helpen."