European Union



IP/06/198

Brussel, 22 februari 2006

Commissie beoordeelt stabiliteitsprogramma's van Frankrijk, Griekenland, Ierland, Nederland, Portugal en Spanje

Na analyse van hun geactualiseerde stabiliteitsprogramma's komt de Europese Commissie tot de bevinding dat Spanje en Ierland algemeen genomen een degelijke begrotingsstrategie volgen en dat hun begrotingsbeleid kan worden aangemerkt als een goed voorbeeld van een beleid dat strookt met het stabiliteits- en groeipact. Verwacht wordt dat ook Nederland gedurende de gehele programmaperiode zijn middellangetermijnbegrotingsdoelstelling zal halen, na in de afgelopen twee jaar ingrijpende aanpassingen te hebben doorgevoerd; daarop dient overigens te worden voortgebouwd om ook in 2006 en daarna een solide begrotingssituatie te handhaven, vooral in het licht van de beter dan verwachte begrotingsresultaten voor 2005 en een aantrekkende groei in
2006. Griekenland, Frankrijk en Portugal, lidstaten waarvoor een buitensporigtekortprocedure is ingeleid, schetsen strategieën die, indien zij succesvol blijken, hen in staat zouden stellen hun financiën op middellange termijn gezond te maken, al lijken in het geval van Frankrijk en Portugal verdere inspanningen vereist te zijn en worstelt Griekenland nog steeds met statistische herzieningen die de anderszins aanzienlijke reductie van zijn tekort enigszins nadelig kunnen beïnvloeden.

"Alle zes de landen hebben voor zichzelf middellangetermijndoelstellingen voor hun openbare financiën vastgesteld die aansluiten bij het herziene stabiliteits- en groeipact. Spanje en Ierland worden nog steeds gekenmerkt door de winnende combinatie van krachtige groei en begrotingsdiscipline. Nederland toont aan dat met een vastberaden optreden een snelle en duurzame correctie van de budgettaire onevenwichtigheden kan worden bewerkstelligd. Deze voorbeelden moeten andere landen, zoals Griekenland, Frankrijk en Portugal, ertoe aansporen zich verder in te spannen om hun openbare financiën op orde te brengen," aldus de heer Joaquín Almunia, het Commissielid verantwoordelijk voor economische en monetaire zaken.

FRANKRIJK

Op 13 januari 2006 heeft Frankrijk een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. Het geactualiseerde programma heeft betrekking op de periode 2005-2009. Op basis van een plausibel macro-economisch scenario (zij het wat aan de optimistische kant wat
2006 betreft) mikt het programma op een evenwichtige begroting tegen
2010. Verwacht wordt dat in 2005 een feitelijk begrotingstekort van
3,0% van het BBP zal worden geboekt, nadat dit gedurende drie jaar boven de referentiewaarde van het Verdrag is uitgekomen.

De budgettaire aanpassing zou vooral worden bewerkstelligd door een beperking van de uitgaven. Voor de verschillende onderdelen van de overheidssector worden immers uitgavenplafonds vastgesteld.

Frankrijk heeft zichzelf de middellangetermijndoelstelling opgelegd een structurele begroting (dat wil zeggen in conjunctuurgezuiverde termen en ongerekend eenmalige maatregelen) in evenwicht te realiseren, hetgeen ambitieuzer is dan het stabiliteits- en groeipact voorschrijft.

Het lijkt evenwel aangewezen dat in 2006 aanvullende maatregelen worden genomen om te garanderen dat de doelstellingen worden gehaald en dat de correctie blijvend is en kan worden volgehouden. De vorderingen die vanaf 2007 in de richting van de middellangetermijndoelstelling worden gemaakt, sporen met de benchmark van 0,5% van het pact, al worden de meeste inspanningen uitgesteld tot in de latere jaren van de programmaperiode. Ook wordt de doelstelling om de begroting in evenwicht te brengen, tijdens de programmaperiode niet gerealiseerd. Pas helemaal aan het einde van de programmaperiode verschaft Frankrijk zichzelf een veiligheidsmarge die groot genoeg is om te voorkomen dat de tekortdrempel van 3% van het BBP bij normale macro-economische fluctuaties wederom wordt overschreden.

Verwacht wordt dat de schuldquote dit jaar 66% zal bedragen en zal teruglopen tot 62,8% in 2009, hetgeen ook aanbeveling verdient daar de verwachte lasten van de vergrijzing op lange termijn een middelgroot risico voor de Franse openbare financiën met zich brengen.

Alles samen moeten het voornemen om het tekort de komende jaren tot ver onder de referentiewaarde van 3% terug te dringen, en het verlenen van voorrang aan het afbouwen van de schuld, niet alleen als ambitieus maar ook als welkom worden aangemerkt. Om beide doelstellingen te verwezenlijken, zou het evenwel aangewezen zijn dat Frankrijk het overheidstekort in 2006 op geloofwaardige en duurzame wijze reduceert tot minder dan 3% van het BBP; de nodige maatregelen uitwerkt en ten uitvoer legt om in de jaren na 2006 een begrotingsconsolidatie in de richting van de middellangetermijndoelstelling te bewerkstelligen; en de uitgavenplafonds aanscherpt.

GRIEKENLAND

Op 21 december 2005 heeft Griekenland een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. In het geactualiseerde programma, dat de periode 2005-2008 bestrijkt, wordt voor dit jaar overeenkomstig de aanbeveling van de Raad van februari 2005 een tekortdoelstelling van minder dan 3% vastgesteld. Deze doelstelling zou worden gerealiseerd door de inkomsten te verhogen en de uitgaven te beperken.

Als middellangetermijndoelstelling streeft Griekenland een sluitende structurele begroting na (dat wil zeggen in conjunctuurgezuiverde termen en ongerekend eenmalige maatregelen), hetgeen in overeenstemming is met het pact. De vorderingen die met het oog op het bereiken van de middellangetermijndoelstelling worden gemaakt, vallen evenwel geringer uit dan de in het pact vastgelegde benchmark van 0,5% per jaar, waardoor de doelstelling om een begroting in evenwicht te realiseren, tijdens de programmaperiode niet zal worden gehaald. Er lijkt geen veiligheidsmarge te worden verschaft om te voorkomen dat de tekortdrempel van 3% bij normale macro-economische fluctuaties wederom wordt overschreden.

Ondanks de aanzienlijke correctie-inspanning in 2005, toen het tekort zou zijn teruggelopen van 6,6% in 2004 tot 4,3%, is het niet uitgesloten dat de feitelijke begrotingsresultaten minder goed uitpakken dan verwacht. Het macro-economisch scenario is nogal optimistisch en er ontbreekt informatie over de naar het einde van de programmaperiode toe geplande maatregelen. Bovendien is er nog steeds sprake van een aantal hangende kwesties die verband houden met een overschatting van de overschotten in de sociale zekerheid, hetgeen kan leiden tot een herziening van het tekort voor 2005 en eventueel overloopeffecten in 2006 en latere jaren kan hebben.

Aangenomen wordt dat de Griekse schuld in 2005 is afgenomen tot 107,9% van het BBP, waardoor zij thans de op een na hoogste van de Unie is na die van Italië. De regering is voornemens de schuld terug te brengen tot minder dan 100% in 2008, hetgeen aanbeveling verdient, vooral daar de toekomstige pensioenuitgaven en andere leeftijdsgebonden kosten hoge risico's met zich brengen voor de houdbaarheid van de openbare financiën op lange termijn.

Alles samen voldoet het programma aan de eis om het buitensporige tekort in 2006 te verhelpen, op voorwaarde dat de voorgenomen aanpassing onverkort wordt doorgevoerd en het effect van mogelijke verdere statistische herzieningen beperkt blijft. Het zou tevens aangewezen zijn dat de structurele aanpassing in de richting van de middellangetermijndoelstelling wordt voortgezet; dat de schuldquote in een bevredigend tempo wordt afgebouwd in de richting van de referentiewaarde van 60% van het BBP; dat de openbare pensioenuitgaven in de hand worden gehouden en de goedgekeurde pensioenhervormingen worden doorgevoerd om de houdbaarheid op lange termijn te waarborgen; en dat naar een nog betere vergaring en verwerking van statistieken over de openbare financiën wordt gestreefd.

IERLAND

Op 7 december 2005 heeft Ierland een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. Het geactualiseerde programma heeft betrekking op de periode 2005-2008. Op basis van een plausibel macro-economisch scenario mikt het programma op een overheidstekort van 0,6% in 2006 en 0,8% in 2007-2008, nadat in 2005 een overschot van circa ¼% werd geboekt. De ontvangstenquote vertoont een neerwaartse tendens, terwijl de uitgavenquote eerst stijgt en pas naar het einde van de programmaperiode toe terugkeert naar het niveau van 2005.

Als middellangetermijndoelstelling streeft Ierland een structurele begroting (dat wil zeggen een conjunctuurgezuiverde begroting, ongerekend eenmalige maatregelen) na die vrijwel in evenwicht is, hetgeen eveneens ambitieuzer is dan het stabiliteits- en groeipact voorschrijft.

In het programma wordt uitgegaan van afnemende primaire overschotten en van het ontstaan van een gering tekort, maar de feitelijke resultaten kunnen beter uitvallen dan verwacht, vooral in 2006. De voorgenomen begrotingsstrategie volstaat hoe dan ook om de middellangetermijndoelstelling vast te houden en om een veiligheidsmarge te bieden die groot genoeg is om gedurende de gehele programmaperiode te voorkomen dat de tekortdrempel van 3% van het BBP bij normale macro-economische fluctuaties wordt overschreden.

De schuldquote, die momenteel op 28% van het BBP wordt geraamd, zou zich rond dat niveau stabiliseren. Wat de houdbaarheid van de openbare financiën betreft, lijkt Ierland een middelgroot risico te lopen gezien de forse toekomstige stijging van de leeftijdsgebonden overheidsuitgaven.

Al bij al bevestigt het geactualiseerde programma de vastbeslotenheid van de Ierse regering om de openbare financiën gezond te houden. Haar begrotingssituatie kan als solide worden aangemerkt en de begrotingsstrategie is een goed voorbeeld van een begrotingsbeleid dat in overeenstemming is met het stabiliteits- en groeipact. Het zou evenwel aangewezen zijn dat Ierland maatregelen blijft nemen om de budgettaire gevolgen op lange termijn van de vergrijzing op te vangen.

NEDERLAND

Op 22 december 2005 heeft Nederland een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. Het geactualiseerde programma heeft betrekking op de periode 2005-2008. Op basis van een plausibel macro-economisch scenario gaat het programma ervan uit dat het overheidstekort een lichte stijging vertoont van 1,2% van het BBP in
2005 tot 1,5% in 2006 en vervolgens wederom afneemt tot ongeveer 1% in
2008.

De middellangetermijndoelstelling van Nederland is het bewerkstelligen van een structureel tekort (dat wil zeggen een conjunctuurgezuiverd tekort, ongerekend eenmalige maatregelen) tussen 0,5% en 1,0% van het BBP, hetgeen in overeenstemming is met het pact.

Gezien het feit dat de aan de begrotingsdoelstellingen verbonden risico's elkaar min of meer in evenwicht houden, lijkt de in het programma uitgestippelde begrotingsstrategie te volstaan om te garanderen dat voortdurend aan de middellangetermijndoelstelling kan worden voldaan en dat er een veiligheidsmarge wordt geboden die groot genoeg is om gedurende de gehele programmaperiode te voorkomen dat de tekortdrempel van 3% van het BBP bij normale macro-economische fluctuaties wordt overschreden.

Daar er zich een krachtig economisch herstel zou voordoen van ¾% in
2005 tot 2½% in latere jaren en aangezien het feitelijke tekort in
2005 gunstiger zou kunnen uitvallen dan het cijfer van -1,2% dat in het programma wordt voorspeld (volgens de meest recente ramingen die aan het Nederlandse parlement zijn voorgesteld, zal het tekort wellicht dichter in de buurt liggen van ¾%), zou het aangewezen zijn in 2006 en daarna een solide begrotingssituatie te handhaven.

Verwacht wordt dat de schuldquote van de overheid, die in 2005 naar schatting 54% van het BBP bedroeg, iets zal teruglopen. Wat de houdbaarheid van de openbare financiën betreft, lijkt Nederland een gering risico te lopen maar kan verdere begrotingsconsolidatie noodzakelijk blijken om de gevolgen van de vergrijzing volledig op te kunnen vangen.

Alles samen kan de strategische doelstelling van de Nederlandse autoriteiten om gezonde openbare financiën te bewerkstelligen teneinde een duurzame economische groei in de hand te werken en de kosten van de vergrijzing op te vangen, als lovenswaardig worden bestempeld. Na in 2003 meer dan 3% te hebben belopen, ligt het tekort thans ver onder die drempel. De middellangetermijndoelstelling wordt gedurende de gehele programmaperiode gehaald. Ook gezien de beter dan verwachte resultaten in 2005 verdient het evenwel aanbeveling in 2006 en in latere jaren een solide begrotingssituatie te handhaven.

PORTUGAL

Op 15 december 2005 heeft Portugal een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. Het geactualiseerde programma heeft betrekking op de periode 2005-2009. Op basis van optimistische groeivoorspellingen (vooral in de laatste jaren van de programmaperiode) mikt het programma op een correctie van het buitensporige tekort tegen 2008 aan de hand van structurele en permanente maatregelen, waarbij elk jaar grote vorderingen worden gemaakt.

De in het programma vastgestelde middellangetermijndoelstelling voor de begrotingssituatie bestaat in het verwezenlijken van een structureel tekort (dat wil zeggen in conjunctuurgezuiverde termen en ongerekend eenmalige maatregelen) van 0,5% van het BBP of beter, hetgeen in overeenstemming is met het pact.

Om het buitensporige tekort tegen 2008 te verhelpen, zoals de Raad in september 2005 heeft aanbevolen, is het van wezenlijk belang dat alle in het programma voor 2006 aangekondigde maatregelen onverkort ten uitvoer worden gelegd en dat voor 2007 en latere jaren verdere ingrijpende maatregelen worden getroffen. Mits de aan de begrotingsdoelstellingen verbonden risico's worden aangepakt, sluit het tempo van de aanpassing in de richting van de middellangetermijndoelstelling aan bij de in het pact vastgelegde benchmark van 0,5%, al zal deze doelstelling niet binnen de programmaperiode worden bereikt, zoals ook in het programma zelf wordt toegegeven.

De overheidsschuld wordt thans op ongeveer 65% van het BBP geraamd en zal tot 2007 toenemen tot circa 69%. Wat de houdbaarheid van de openbare financiën betreft, lijkt Portugal een groot risico te lopen zodat een alomvattende strategie moet worden uitgestippeld om aan de door de vergrijzing gestelde uitdaging het hoofd te kunnen bieden.

Alles samen voldoet het programma grotendeels aan de eis om het buitensporige tekort tegen 2008 te verhelpen, op voorwaarde dat de aangekondigde maatregelen onverkort ten uitvoer worden gelegd en dat de nog vereiste aanvullende maatregelen ter ondersteuning van de begrotingsstrategie worden getroffen. Het zou aangewezen zijn dat Portugal de in het programma aangekondigde structurele maatregelen aanneemt en strikt ten uitvoer legt; de uitgaven in de hand houdt en verbeteringen aanbrengt in de begrotingsprocedure; de houdbaarheid op lange termijn bevordert; en ervoor zorgt dat de schuldquote een duidelijk neerwaartse tendens gaat vertonen.

SPANJE

Op 30 december 2005 heeft Spanje een nieuwe actualisering van zijn stabiliteitsprogramma ingediend. Het geactualiseerde programma bestrijkt de periode 2005-2008. Op basis van een plausibel macro-economisch scenario mikt de actualisering op het handhaven van hoge begrotingsoverschotten gedurende de gehele programmaperiode.

De middellangetermijndoelstelling bestaat in de verwezenlijking van een structurele begroting (dat wil zeggen in conjunctuurgezuiverde termen en ongerekend eenmalige maatregelen) in evenwicht, hetgeen ambitieuzer is dan het pact voorschrijft.

Aangezien de aan de begrotingsdoelstellingen verbonden risico's elkaar min of meer in evenwicht houden, spoort de in het programma uitgestippelde begrotingsstrategie met het streven om de middellangetermijndoelstelling gedurende de gehele programmaperiode te realiseren. Er wordt zelfs veel beter gedaan en er wordt tevens een veiligheidsmarge geboden die groot genoeg is om te voorkomen dat de tekortdrempel van 3% van het BBP bij normale macro-economische fluctuaties wordt overschreden.

Het is de bedoeling dat de schuldquote, die momenteel op 43% van het BBP wordt geraamd, geleidelijk zal afnemen tot 36% in 2008. In het licht van de verwachte hoge budgettaire lasten van de vergrijzing is dit een voorzichtige strategie. In dit opzicht lijkt Spanje een middelgroot risico te lopen wat de houdbaarheid van de openbare financiën op lange termijn betreft, aangezien de opbouw van vermogen in de vorm van een reservefonds voor de sociale zekerheid de toekomstige stijging van de pensioenuitgaven enigszins opvangt.

Al met al kan de begrotingssituatie als solide worden bestempeld en is de begrotingsstrategie een goed voorbeeld van een begrotingsbeleid dat in overeenstemming is met het pact. Het zou evenwel aangewezen zijn dat Spanje de voorgenomen maatregelen met het oog op het aanpakken van de budgettaire gevolgen op lange termijn van de vergrijzing ten uitvoer legt.
De evaluaties van de Commissie voor elk land zijn beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/economy_finance/about/activities/sgp/year/ye ar20052006_en.htm.

GREECE

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections


2004


2005


2006


2007


2008

Real GDP
(% change)

SP Dec 2005


4.7


3.6


3.8


3.8


4.0

COM Nov 2005


4.7


3.5


3.4


3.4

n.a.

SP March 2004


4.2


2.9


3.0


3.0

n.a.

HICP inflation
(%)

SP Dec 2005


3.0


3.5


3.2


3.0


2.7

COM Nov 2005


3.1


3.5


3.1


3.0

n.a.

SP March 2004


3.0

n.a

n.a

n.a

n.a.

Output gap
(% of potential GDP)

SP Dec 2005^1


1.4


1.1


1.1


1.1


1.5

COM Nov 2005^5


2.0


2.0


2.0


2.2

n.a.

SP March 2004^1


2.1


1.6


1.5


1.5

n.a.

General government balance (% of GDP)

SP Dec 2005


-6.6


-4.3


-2.6


-2.3


-1.7

COM Nov 2005


-6.6


-3.7


-3.8


-3.8

n.a.

SP March 2004


-6.1


-3.7


-2.9


-2.4

n.a.

Primary balance
(% of GDP)

SP Dec 2005


-0.9

0.9


2.3


2.4


2.8

COM Nov 2005


-0.9


1.7


1.2

0.9

n.a.

SP March 2004


-0.4


1.8


2.7


3.3

n.a.

Cyclically-adjusted balance (% of GDP)

SP Dec 2005^1


-7.2


-4.8


-3.1


-2.8


-2.4

COM Nov 2005


-7.5


-4.5


-4.6


-4.8

n.a.

SP March 2004^1


-7.0


-4.4


-3.5


-3.0

n.a.

Structural balance^2
(% of GDP)

SP Dec 2005^3


-7.2


-4.8


-3.7


-2.8


-2.4

COM Nov 2005^4


-7.5


-5.3


-4.6


-4.8

n.a.

SP March 2004


-7.0


-4.4


-3.5


-3.0

n.a.

Government gross debt
(% of GDP)

SP Dec 2005


109.3


107.9


104.8


101.1


96.8

COM Nov 2005


109.3


107.9


106.8


106

n.a.

SP March 2004


110.5


109.5


107.2


104.7

n.a.

Notes:

1Commission services calculations on the basis of the information in the programme

2Cyclically-adjusted balance (as in the previous rows) excluding one-off and other temporary measures

3One-off and other temporary measures taken from the programme (0.6% of GDP in 2006)

4One-off and other temporary measures taken from the Commission services' autumn 2005 forecast (0.8% of GDP in 2005)
5Based on estimated potential growth of 3.2%, 3.5%, 3.4% and 3.2% respectively in the period 2004-2007.
Source:
Stability programme (SP); Commission services' autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations

SPAIN

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections


2004


2005


2006


2007


2008

Real GDP
(% change)

SP Dec 2005


3.1


3.4


3.3


3.2


3.2

COM Nov 2005^4


3.1


3.4


3.2


3.0

n.a.

SP Dec 2004


2.6


2.9


3.0


3.0


3.0

HICP inflation (*)
(%)

SP Dec 2005^*


3.4


3.4


2.8


2.5


2.2

COM Nov 2005


3.4


3.7


3.4


2.9

n.a.

SP Dec 2004


3.0


3.1


2.9


2.7


2.4

Output gap
(% of potential GDP)

SP Dec 2005^1

0.0


-0.5


-0.8


-1.1


-0.7

COM Nov 2005

0.2

0.0


-0.2


-0.5

n.a.

SP Dec 2004^1


-0.2


-0.2


-0.2


-0.2


-0.1

General government balance (% of GDP)

SP Dec 2005


-0.1


1.0

0.9

0.7

0.6

COM Nov 2005


-0.3

0.2

0.1


-0.4

n.a.

SP Dec 2004


-0.8

0.1

0.2

0.4

0.4

Primary balance
(% of GDP)

SP Dec 2005


1.9


2.8


2.6


2.2


2.0

COM Nov 2005


2.0


2.1


1.9


1.3

n.a.

SP Dec 2004


1.5


2.2


2.2


2.3


2.3

Cyclically-adjusted balance (% of GDP)

SP Dec 2005^1


-0.1


1.2


1.2


1.2

0.9

COM Nov 2005


-0.3

0.2

0.2


-0.1

n.a.

SP Dec 2004^1


-0.7

0.2

0.3

0.5

0.4

Structural balance^2
(% of GDP)

SP Dec 2005^3

0.7


1.2


1.2


1.2

0.9

COM Nov 2005^3

0.5

0.2

0.2


-0.1

n.a.

SP Dec 2004^3

0.1

0.2

0.3

0.5

0.4

Government gross debt
(% of GDP)

SP Dec 2005


46.6


43.1


40.3


38.0


36.0

COM Nov 2005


46.9


44.2


41.9


40.7

n.a.

SP Dec 2004


49.1


46.7


44.3


42.0


40.0

Notes:

1Commission services calculations on the basis of the information in the programme.

2Cyclically-adjusted balance (as in the previous rows) excluding one-off and other temporary measures.

3 One-off and other temporary measures taken from the programme (Assumption of the national railway company RENFE debt, 0.7% of GDP and public television RTVE, 0.1% of GDP, in year 2004)
4 According to first estimates, growth was 3.4% in 2005. The Commission services' interim forecast of 21 February 2006 projects growth of 3.1% in 2006.


*Private consumption deflator
Source:
Stability programme (SP); Commission services' autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations

FRANCE

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections


2004


2005


2006


2007


2008


2009

Real GDP
(% change)

SP Jan 2006^1


2.3


1.5-2.0


2.0-2.5


2 ¼


2 ¼


2 ¼

COM Nov 2005^8


2.3


1.5


1.8


2.3

n.a.

n.a.

SP Dec 2004


2.5


2.5


2.5


2.5


2.5

n.a.

HICP inflation
(%)

SP Jan 2006^1


2.3


1.9


1.8


1 ¾


1 ¾


1 ¾

COM Nov 2005


2.3


2.0


2.1


1.9

n.a.

n.a.

SP Dec 2004^7


2.2


1.8


1.5


1.5


1.5

n.a.

Output gap
(% of potential GDP)

SP Jan 2006^2


-0.3


-0.5


-0.4


-0.6


-0.8


-0.9

COM Nov 2005^6


-0.2


-0.5


-0.9


-1.0

n.a.

n.a.

SP Dec 2004


-0.5


-0.4


-0.4


-0.4


-0.4

n.a.

General government balance (% of GDP)

SP Jan 2006


-3.7


-3.0


-2.9


-2.6


-1.9


-1.0

COM Nov 2005


-3.7


-3.2


-3.5


-3.5

n.a.

n.a.

SP Dec 2004


-3.6


-2.9


-2.2


-1.6


-0.9

n.a.

Primary balance
(% of GDP)

SP Jan 2006


-0.8


-0.3


-0.3

0.0

0.6


1.6

COM Nov 2005


-0.8


-0.5


-0.7


-0.7

n.a.

n.a.

SP Dec 2004


-0.7

0.1

0.8


1.5


2.2

n.a.

Cyclically-adjusted balance (% of GDP)

SP Jan 2006^2


-3.5


-2.8


-2.7


-2.3


-1.5


-0.6

COM Nov 2005


-3.6


-3.0


-3.0


-3.1

n.a.

n.a.

SP Dec 2004^3


-3.4


-2.7


-2.0


-1.4


-0.7

n.a.

Structural balance^2
(% of GDP)

SP Jan 2006^4


-3.5


-3.3


-2.9


-2.3


-1.5


-0.6

COM Nov 2005^5


-3.6


-3.5


-3.3


-3.1

n.a.

n.a.

SP Dec 2004

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

Government gross debt
(% of GDP)

SP Jan 2006


65.1


65.8


66.0


65.6


64.6


62.8

COM Nov 2005


65.1


66.5


67.1


68.0

n.a.

n.a.

SP Dec 2004


64.8


65.0


64.6


63.6


62.0

n.a.

Notes:

1For further calculations, the corresponding point estimate has been used

2Commission services calculations on the basis of the information in the programme

3Cyclically-adjusted balance (as in the previous rows) excluding one-off and other temporary measures

4One-off and other temporary measures as calculated by the Commission services (0.6% of GDP in 2005 (the apparent smaller difference between the structural and the cyclically-adjusted is due to rounding effect), 0.2% of GDP in 2006; all deficit-reducing)

5One-off and other temporary measures taken from the Commission services' autumn 2005 forecast (0.5% of GDP in 2005 and 0.2% in 2006; all deficit-reducing)

6Based on estimated potential growth of 2.3% in 2004, 1.9% in 2005,
2.2% in 2006 and 2.4% for the period 2007-2009.
7CPI change instead of HICP.

8According to first estimates, growth was 1.4% in 2005. The Commission services' interim forecast of 21 February 2006 projects growth of 1.9% in 2006.
Source:
Stability programme (SP); Commission services' autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations

IRELAND

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections

2004

2005

2006

2007

2008

Real GDP
(% change)

SP Dec 2005

4.5

4.6

4.8

5.0

4.8

COM Nov 2005^2

4.5

4.4

4.8

5.0

n.a.

SP Dec 2004

5.3

5.1

5.2

5.4

n.a.

HICP inflation
(%)

SP Dec 2005

2.3

2.2

2.0

2.0


1.8

COM Nov 2005


2.3


2.2


2.5


2.4

n.a.

SP Dec 2004


2.3


2.1


2.0


1.9

n.a.

Output gap
(% of potential GDP)

SP Dec 2005^1

0.1


-1.3


-1.9


-2.2


-2.1

COM Nov 2005^6

0.1


-1.6


-2.2


-2.6

n.a.

SP Dec 2004^1


-1.0


-1.8


-2.3


-2.0

n.a.

General government balance (% of GDP)

SP Dec 2005


1.4

0.3


-0.6


-0.8


-0.8

COM Nov 2005^2


1.4


-0.4


-0.3


-0.1

n.a.

SP Dec 2004

0.9


-0.8


-0.6


-0.6

n.a.

Primary balance
(% of GDP)

SP Dec 2005


2.6


1.5

0.6

0.4

0.5

COM Nov 2005^2


2.7

0.8

0.8

0.9

n.a.

SP Dec 2004


2.1

0.6

0.6

0.7

n.a.

Cyclically-adjusted balance (% of GDP)

SP Dec 2005^1


1.4

0.8

0.2

0.1

0.1

COM Nov 2005^2


1.4

0.2

0.6

0.9

n.a.

SP Dec 2004^1


1.2


-0.2

0.1

0.0

. n.a.

Structural balance^3
(% of GDP)

SP Dec 2005^4

0.7


1.1

0.1

0.1

0.1

COM Nov 2005^2,5

0.7

0.6

0.6

0.9

n.a.

SP Dec 2004

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

n.a.

Government gross debt
(% of GDP)

SP Dec 2005


29.4


28.0


28.0


28.2


28.3

COM Nov 2005^2


29.8


29.0


28.7


28.2

n.a.

SP Dec 2004


30.5


30.1


30.1


30.0

n.a.

Notes:

1 Commission services calculations on the basis of the information in the programme.

2 Commission services' Autumn 2005 forecast pre-dates the December
2005 Budget on which the updated stability programme is based.
3 Cyclically-adjusted balance (as in the previous rows) excluding one-off and other temporary measures

4 One-off and other temporary measures taken from the programme (0.3% of GDP in 2005; surplus decreasing). An estimate of one-offs for 2004 and 2006 provided by the Irish Department of Finance: 0.7% of GDP in
2004 and 0.1% of GDP in 2006 respectively (both surplus increasing).
5 One-off and other temporary measures taken from the Commission services' Autumn 2005 forecast (0.4% of GDP in 2005; surplus decreasing).

6Based on estimated potential growth of 5.8%, 6.1%, 5.5% and 5.3% respectively in the period 2004-2007.
Source:
Stability programme (SP); Commission services' Autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations

NETHERLANDS

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections


2004


2005


2006


2007


2008

Real GDP
(% change)

SP Dec 2005^1


1.7

¾


2 ½


2 ½


2 ¼

COM Nov 2005


1.7

0.5


2.0


2.4

n.a.

SP Nov 2004


1 ¼


1 ½


2 ½


2 ½

n.a.

HICP inflation
(%)

SP Dec 2005


1.4


1.5


1.5


1.1

n.a.

COM Nov 2005


1.4


1.7


2.0


1.9

n.a.

SP Nov 2004













n.a.

Output gap
(% of potential GDP)

SP Dec 2005^2


-1.5


-2.3


-1.5


-1.1


-0.9

COM Nov 2005^4


-1.3


-2.2


-1.9


-1.4

n.a.

SP Nov 2004


-2.1


-2.2


-1.5


-0.9

n.a.

General government balance (% of GDP)

SP Dec 2005


-2.1


-1.2


-1.5


-1.2


-1.1

COM Nov 2005


-2.1


-1.8


-1.9


-1.5

n.a.

SP Nov 2004


-3.0


-2.6


-2.1


-1.9

n.a.

Primary balance
(% of GDP)

SP Dec 2005

0.6


1.4


1.1


1.4


1.5

COM Nov 2005

0.5

0.7

0.6


1.0

n.a.

SP Nov 2004


-0.1

0.3

0.7

0.8

n.a.

Cyclically-adjusted balance = Structural balance^3 (% of GDP)

SP Dec 2005^2


-1.3

0.0


-0.7


-0.6


-0.6

COM Nov 2005


-1.4


-0.6


-0.8


-0.7

n.a.

SP Nov 2004


-1.6


-1.2


-1.2


-1.3

n.a.

Government gross debt
(% of GDP)

SP Dec 2005


53.1


54.4


54.5


53.9


53.1

COM Nov 2005


53.1


54.0


54.2


53.8

n.a.

SP Nov 2004


56.3


58.1


58.6


58.3

n.a.

Notes:

1 For further calculations, the corresponding point estimates have been used.

2 Commission services calculations on the basis of the information in the programme.

3 As there are no one-off and other temporary measures in the programme, the cyclically-adjusted balance and the structural balance are identical.

4Based on estimated potential growth of 1.5%, 1.6%, 1.7% and 1.8% respectively in the period 2004-2007.
Source:
Stability programme (SP); Commission services' autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations.

PORTUGAL

Comparison of key macroeconomic and budgetary projections


2004


2005


2006


2007


2008


2009

Real GDP
(% change)

SP Dec 2005


1.2

0.5


1.1


1.8


2.4


3.0

COM Nov 2005


1.2

0.4

0.8


1.2

n.a.

n.a.

SP Jun 2005


1.0

0.8


1.4


2.2


2.6


3.0

HICP inflation
(%)

SP Dec 2005^*


2.4


2.3


2.3


2.2


2.2


2.1

COM Nov 2005


2.5


2.2


2.7


2.2

n.a.

n.a.

SP Jun 2005


2.5


2.5


2.9


2.5


2.5


2.4

Output gap
(% of potential GDP)

SP Dec 2005^1


-1.5


-2.3


-2.7


-2.5


-1.8


-0.7

COM Nov 2005^6


-1.3


-2.0


-2.4


-2.6

n.a.

n.a.

SP Jun 2005^1


-2.1


-2.7


-2.8


-2.3


-1.6


-0.7

General government balance (% of GDP)

SP Dec 2005


-3.0


-6.0


-4.6


-3.7


-2.6


-1.5

COM Nov 2005


-3.0


-6.0


-5.0


-4.8

n.a.

n.a.

SP Jun 2005


-2.9


-6.2


-4.8


-3.9


-2.8


-1.6

Primary balance
(% of GDP)

SP Dec 2005


-0.3


-3.2


-1.7


-0.6

0.6


1.5

COM Nov 2005


-0.3


-3.1


-2.0


-1.6

n.a.

n.a.

SP Jun 2005


-0.1


-3.3


-1.6


-0.5

0.7


1.8

Cyclically-adjusted balance (% of GDP)

SP Dec 2005^1


-2.3


-5.0


-3.4


-2.6


-1.8


-1.2

COM Nov 2005


-2.4


-5.1


-3.8


-3.6

n.a.

n.a.

SP Jun 2005^1


-2.2


-5.3


-3.8


-3.1


-2.3


-1.4

Structural balance^2
(% of GDP)

SP Dec 2005^3

n.a.


-5.0


-3.4


-2.6


-1.8


-1.2

COM Nov 2005^4


-4.6


-5.5


-4.2


-3.7

n.a.

n.a.

SP Jun 2005^5


-4.5


-5.5


-3.8


-3.1


-2.3


-1.4

Government gross debt
(% of GDP)

SP Dec 2005


59.4


65.5


68.7


69.3


68.4


66.2

COM Nov 2005


59.4


65.9


69.8


72.1

n.a.

n.a.

SP Jun 2005


61.9


66.5


67.5


67.8


66.8


64.5

Notes:

1Commission services calculations on the basis of the information in the programme.

2Cyclically-adjusted balance (as in the previous rows) excluding one-off and other temporary measures.

3There are no one-off and other temporary measures in the programme.
4One-off and other temporary measures taken from the Commission services' autumn 2005 forecast: 2.2% of GDP in 2004, 0.4% of GDP in
2005 and 0.4% of GDP in 2006 and 0.1% of GDP in 2007; all deficit-reducing.

5One-off operations taken from the June 2005 programme: 2.3% of GDP in
2004 and 0.2% of GDP in 2005; all deficit-reducing.
6Based on estimated potential growth of 1.3%, 1.1%, 1.2% and 1.4% respectively in the period 2004-2007. *Private consumption deflator

Source:
Stability programme (SP); Commission services' autumn 2005 economic forecasts (COM); Commission services' calculations
---

Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1466/97 van de Raad over versterking van het toezicht op begrotingssituaties en het toezicht op en de coördinatie van het economisch beleid (gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1055/2005) moeten lidstaten die de euro hebben aangenomen, jaarlijkse actualiseringen van hun stabiliteitsprogramma's indienen, terwijl lidstaten die de euro nog niet hebben aangenomen, convergentieprogramma's indienen. Voor de lidstaten die tot de eurozone en ERM II behoren, worden landspecifieke middellangetermijndoelstellingen aanbevolen tussen -1% van het BBP voor landen met een lage schuld en een hoge potentiële groei, en een evenwicht of een overschot voor landen met een hoge schuld en een lage potentiële groei. De lidstaten mogen ambitieuzere middellangetermijndoelstellingen formuleren indien zij van oordeel zijn dat de omstandigheden zulks vereisen. Voor de lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone en ERM II, worden de landspecifieke middellangetermijndoelstellingen vastgesteld met het oog op het bewerkstelligen van convergentie en het naleven van de in het Verdrag vastgelegde referentiewaarden.