PERSBERICHT
Economie blijft ondergeschoven kindje in Waddenzeediscussie
Leeuwarden, 22 februari 2006 - De Kamers van Koophandel van Friesland, Groningen en Noordwest-Holland leveren in een brief kritiek op het 'Concept aangepast deel 3 PKB Derde Nota Waddenzee'. Ondanks een aantal positieve wijzigingen in de vernieuwde concept-PKB, is economische ontwikkeling in het Waddenzeegebied nog steeds ondergeschikt aan de belangen van de natuur.
De Kamers hebben de volgende kritische kanttekeningen geplaatst:
1. De PKB moet voldoen aan de uitgangspunten van de Nota Ruimte om gebiedsinvulling vooral decentraal te regelen en mag de vorming van een internationaal playing field niet in de weg staan (gelijke concurrentieomstandigheden voor de zeehavens).
2. De milieubeoordelingen zijn te beperkt en te eenzijdig uitgevoerd, doordat op voorhand een aantal activiteiten in de PKB wordt uitgesloten. Deze activiteiten moeten alsnog een milieubeoordeling ondergaan. Op grond van deze uitkomsten kan vervolgens het beleid over toelating van economische activiteiten opnieuw worden geformuleerd.
3. De PKB werkt onnodig belemmerend op het sociaal-economisch ontwikkelingsperspectief in de Waddenzee . Een duurzame evenwichtige ontwikkeling van ecologie en economie wordt hierdoor in het Waddengebied niet gestimuleerd.
4. De PKB krijgt onterecht een externe werking, waardoor een beschermend karakter in het ruimere Waddenzeegebied (en zelfs daarbuiten) ontstaat. Dit is niet in overeenstemming met het ruimtelijke kader van de PKB als WRO-instrument en kan economische ontwikkelingen verder belemmeren.
5. De ontwikkelingspositie van de zee- en jachthavens worden belemmerd, doordat op voorhand beperkingen ten aanzien van haven- en ligplaatsuitbreiding zijn opgenomen. Hiervoor moet een kwalitatief ontwikkelingsbeleid in de plaats komen.
6. Havenuitbreidingen zijn met name voor Harlingen en Den Helder noodzakelijk. Voor de Eemshaven/Delfzijl wordt vaargeulverdieping onmisbaar vanwege de groei naar een energiehaven. De noodzaak van verdere havenontwikkeling is voor het hele Waddengebied van groot economisch belang.
7. Faciliteiten voor toerisme moeten niet worden afgeremd, maar worden vergroot voor bijvoorbeeld seizoensverlenging. Hier ligt een belangrijke economische groeipotentie voor het MKB.
8. Tenslotte dienen de marineactiviteiten in Den Helder behouden te blijven en moet de off shore sector zich kunnen versterken.
Meer informatie over dit persbericht is verkrijgbaar bij Evert Wind, plaatsvervangend directeur van de Kamer van Koophandel Friesland, tel. (058) 2954211
De uitgebreide reactie van de Kamers van Koophandel is te downloaden op www.kvk.nl/pkb
---- --
Kamer van Koophandel Friesland