Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Nieuw energiesysteem
Energiesubsidie voor bedrijventerrein Borrekuil

Sittard-Geleen, 22 februari 2006 - De gemeente Sittard-Geleen krijgt een rijkssubsidie van ruim ¤ 30.000,- voor een duurzaam energiesysteem bij bedrijventerrein Borrekuil. De subsidie is bestemd voor onderzoek en het realiseren van proefboringen in de bodem.

Vernieuwend energiesysteem
De duurzame revitalisering van bedrijventerrein Borrekuil, dat ruimte biedt voor een zestigtal nieuwe bedrijven, is momenteel in volle gang. In de plannen is onder meer een vernieuwend energiesysteem opgenomen. Dit energiesysteem dat bestaat uit een centrale ringleiding met warmtepompen, is nog niet eerder in Nederland gerealiseerd. Het systeem haalt op een 'slimme' manier energie uit de bodem zonder dat daar een duur ondergronds leidingensysteem voor nodig is.

Verwarming en verkoeling
Het systeem bestaat uit een relatief goedkoop ongeïsoleerd leidingnet vlak onder de grond. Op dit leidingnet, waarin water circuleert van ongeveer 10 graden, wordt per gebouw een warmtepomp aangesloten. De warmtepomp, een soort omgekeerde koelkast die warmte en koude kan produceren, zorgt voor de ruimteverwarming en koeling van het bedrijf. Met dit systeem kan een energie-efficiency van ongeveer 10% worden gerealiseerd. Bovendien heeft het systeem ook als voordeel dat de ondernemer geen omkijken meer heeft naar de installatie. Het energiebedrijf draagt de volledige zorg voor het beheer en onderhoud van de installatie. De ondernemer betaalt alleen de afgenomen warmte en koeling en kan zich dus volledig concentreren op zijn eigen bedrijfsvoering.

Duurzaamheidsmaatregelen
Behalve het nieuwe energiesysteem worden meer duurzaamheidsmaatregelen genomen op bedrijventerrein Borrekuil. Zo worden er, parallel aan de spoorlijn Sittard-Maastricht, kleine windturbines geplaatst. Windturbines die vanwege hun geringe omvang en geluidsproductie goed in stedelijk gebied toegepast kunnen worden. Het regenwater van de bedrijfsgebouwen wordt binnen het gebied opgevangen en geïnfiltreerd. Ook gaat de gemeente beginnen met zogenaamd parkmanagement waarmee een aantal diensten zoals groenonderhoud, beveiliging, inkoop, afvoer van afvalstoffen, collectief worden geregeld.