Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 8 / 2006


Nieuwe fietsenstalling station

Deze week wordt begonnen met de aanleg van een onbewaakte fietsenstalling bij het station. De werkzaamheden duren tot en met juni en hebben gevolgen voor busvervoer en autoverkeer. Busreizigers stappen tijdelijk vanaf de straat in en uit. En autoverkeer richting de Spoorweglaan wordt omgeleid.


Gemeente Maastricht digitaal

Een uittreksel van het bevolkingsregister, een hond aangeven of een taxatieverslag Onroerend Zaak Belasting. Sinds kort kunt u via de gemeentelijke website zestien producten van het GemeenteLoket bestellen. 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Fietsenstalling Markt open

Donderdag 23 februari is de fietsenstalling in het pand Reijnders aan de Markt geopend. De stalling is nog niet helemaal klaar, maar met het oog op carnaval open tijdens de verbouwing. De fietsenstalling wordt bewaakt en is gratis. Wildstallen van fietsen is in de binnenstad verboden.

>
Verkiezingsnieuws
>
Cartoon- en integratiedebat in de Bonbonnière
>
Maastricht reikt subsidies uit aan topsporters
>
Aanwijzing heffingsambtenaar/a>
>
Ontheffing afvalstoffen
>
Maastrichtse infokalender 2006/2007 voor ouderen >
Bekendmaking wijziging Beleidslijn Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen
>
Hoger waarde wet geluidshinder
>
Mededelingen 15 februari 2006

Werkzaamheden stationsfietsenstalling

In de week van 20 februari wordt met de aanleg van een nieuwe, onbewaakte fietsenstalling bij het station begonnen. De werkzaamheden, die naar verwachting tot en met juni 2006 duren, hebben een aantal veranderingen tot gevolg. Een overzicht.

Busstation
De nieuwe fietsenstalling met 384 plekken komt op het perron van het busstation. Het huidige busperron wordt gesplitst in twee delen. Het voorste deel blijft bestemd voor stadsbussen, zoals dat nu eigenlijk ook het geval is (zie kaartje). Het achterste stuk, waarop in het midden de fietsenstalling komt, is bestemd voor streekbussen (zie kaartje). Tijdens de werkzaamheden aan de nieuwe fietsenstalling blijven de haltes van de bussen gewoon op dezelfde plek. In- en uitstappen gebeurt tijdelijk niet vanaf het perron, maar vanaf de straat.

Bussen die op bepaalde momenten geen dienst hebben, worden momenteel geparkeerd in de zogenaamde bufferzone parallel aan het busstation. Gezien de komende werkzaamheden verlegt ProRail deze bufferzone tijdelijk naar de parkeerplaats van de NS, waar nu de tijdelijke fietsenstalling is geplaatst. Deze tijdelijke fietsenstalling wordt daarom in de week van 13 februari weggehaald en tijdelijk naar het voorplein verplaatst (zie kaartje).

Eenrichtingsverkeer
De werkzaamheden hebben tot gevolg dat een deel van de Parallelweg tijdelijk eenrichtingsverkeer wordt. Verkeer vanuit de Sint Antoniuslaan, wordt dan ook via de St. Maartenslaan, Wilhelminasingel en Stationsstraat naar de Spoorweglaan geleid. Vanaf de Spoorweglaan kan het verkeer wel via de Parallelweg rechtstreeks naar de Sint Antoniuslaan. Voor fietsers blijft de weg wel tweerichtingsverkeer.

Taxistandplaats
De taxistandplaats wordt met ingang van vrijdag 17 februari verplaatst naar het nieuwe stationsplein (zie kaartje). Reizigers worden tijdelijk via borden geattendeerd op deze nieuwe standplaats.

Gemeente Maastricht gaat digitaal

Afbeelding Sinds kort kunnen burgers van Maastricht via de gemeentelijke website zestien producten van het GemeenteLoket digitaal afnemen. Het aanbieden van deze digitale producten is een eerste stap naar een ruim digitaal aanbod van de gemeente Maastricht. In de loop van dit jaar zullen er nog meer producten digitaal worden aangeboden. Met deze ontwikkelingen wil de gemeente het de burgers zo gemakkelijk mogelijk maken. Van huis uit, 7 dagen per week, 24 uur per dag producten bestellen.

Digitale Identificatie
Om een product af te kunnen nemen moeten burgers zich wel digitaal kunnen identificeren. Via DigiD (www.digid.nl) kan hiervoor een digitale identificatie worden aangevraagd. DigiD is een gemeenschappelijk systeem van en voor de overheid. Met behulp van DigiD kunnen overheidsinstellingen de identiteit verifiëren van klanten die gebruikmaken van elektronische diensten. Met één gebruikersnaam met wachtwoord kunnen burgers terecht bij steeds meer overheidsinstellingen. Kortom , gemakkelijk en zeker zakendoen met de overheid.

De digitale producten van de Gemeente Maastricht Op dit moment kunnen via de website van de Gemeente Maastricht de volgende producten worden aangevraagd: aangifte en afmelden hond, adresonderzoek (verzoek), uittreksel bevolkingsregister (GBA), Bewijs van Nederlanderschap, Bewijs van uitschrijving GBA, uittreksel/afschrift burgerlijke stand, geheimhouding persoonsgegevens, herbegraven of alsnog cremeren, hondenpenning verloren, huwelijk/geregistreerd partnerschap, naamgebruik (verzoek aanduiding), taxatieverslag OZB, persoonslijst gemeentelijke basisadministratie (GBA), verhuizen binnen deze gemeente en vertrek naar het buitenland. Het afnemen van deze producten gaat via www.maastricht.nl .

Fietsenstalling Markt open

Op donderdag 23 februari is de fietsenstalling op de hoek van de Kleine Gracht en de Markt in Maastricht geopend. Het pand is nog niet klaar, maar met het oog op Carnaval is de stalling `tijdens de verbouwing open'. U kunt hier gratis uw fiets stallen. De stalling wordt bewaakt. Het wildstallen van fietsen in de binnenstad is verboden. Verkeerd gestalde fietsen worden weggesleept naar de fietsenstalling aan de Kesselskade. De boete die men daar voor moest betalen, EUR 25,-, is vervallen.

Verkiezingsnieuws

Op 7 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. U kunt deze keer op elk stembureau in Maastricht stemmen. Om erachter te komen waar u kunt stemmen (en op wie) ontvangt u binnenkort een overzichtelijke folder in uw brievenbus. Deze kunt u ook bekijken op www.maastricht.nl

Cartoon- en integratiedebat in de Bonbonnière

Burgemeester Gerd Leers houdt op donderdagavond 23 februari in La Bonbonnière een inleiding over het belang voor alle burgers, en in het bijzonder voor hen met een dubbele culturele achtergrond, om vooral te gaan stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. Hierna volgt een debat over integratie en gemeentelijke politiek in Maastricht.
Onderdeel van het debat is de verhouding tussen vrijheid van meningsuiting en verdraagzaamheid in de cultureel geschakeerde samenleving van Maastricht.

Integratie betreft het met elkaar omgaan van alle burgers. Het realiseert zich vooral op lokaal niveau: in de buurt, op school, op het werk en in de (sport-)vereniging. Er ligt daarmee een belangrijke taak voor de gemeente om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden. Hoe geven lokale politici hier invulling aan in Maastricht? Wat is er de afgelopen jaren bereikt en wat wil men de komende vier jaar hier aan doen? Hoe kan de betrokkenheid van alle burgers bij de lokale politiek worden vergroot?

Onder leiding van George Vogelaar gaan twee panels, samen met het publiek, hier op in. Aanwezig zijn onder andere cartoonist Ruben Oppenheimer van NRC Handelsblad en de hoofdredacteur van L1, Leo Hauben. Ook het publiek wordt specifiek gevraagd hun mening te geven. Alle gemeentelijke politici zijn uitgenodigd om vooral ook te komen luisteren naar wat er onder het publiek leeft betreffende het thema Integratie. Op 6 maart volgt in dezelfde locatie een tweede debat, waarin alle lijstrekkers worden ondervraagd over wat hun partij aan dit onderwerp gaat doen.

De debatten zijn georganiseerd door de Commissie Integratie en Mondialisering Maastricht in samenwerking met het Mondiaal Centrum. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Maastricht reikt subsidies uit aan topsporters

Op 15 februari heeft wethouder Han Hoogma (sport) tijdens een feestelijke bijeenkomst aan 15 Maastrichtse topsporters en een sportvereniging een symbolische cheque overhandigen. Hij doet dit in het kader van de nieuwe subsidieregelingen voor de sport, die per 1 januari van dit jaar zijn ingegaan.

Voor de nieuwe subsidieregeling komt voor het eerst, naast activiteiten en opleidingen, ook de topsport in aanmerking. De Maastrichtse topsporters die op 15 februari een bijdrage van de gemeente ontvangen, zijn actief in de verschillende takken van sport zoals judo, atletiek, voetbal, squash, karten, handbal, wielrennen, crossloop en bobslee. De bijdragen variëren van 250 tot 1000 euro.

Met het verstrekken van sportactiviteitensubsidies wil wethouder Hoogma bereiken dat in 2012 minstens zestig procent van de Maastrichtenaren regelmatig aan beweging doet. Daarnaast wil hij de bewegingscultuur in de stad verbeteren, de sociale participatie te stimuleren en sport en beweging meer aan economie en werkgelegenheid te verbinden.

Aanwijzing heffingsambtenaar

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in hun vergadering van 14 februari 2006 hebben besloten het hoofd van de afdeling Bouwtoezicht aan te wijzen als heffingsambtenaar voor de leges, bedoeld in het hoofdstuk "Bouwen en Wonen" van de tarieventabel, behorend bij de Legesverordening Maastricht 2006. Deze aanwijzing heeft geen inhoudelijke consequenties, maar vloeit voort uit een wijziging in de tenaamstelling van de betreffende functie.

Het besluit is opgenomen in het Gemeenteblad en treedt in werking met ingang van 1
maart 2006. Het besluit ligt vanaf heden tijdens de openingsuren kosteloos ter inzage bij het
GemeenteLoket (zie rubriek GemeenteLoket). Eenieder kan op verzoek een afschrift krijgen van het genoemd besluit tegen betaling van een bedrag aan leges.

Ontheffing afvalstoffen

brengen ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3:41, lid 2 van de Algemene wet bestuursrecht, ter openbare kennis dat zij hebben besloten tot het krachtens artikel 10.63 lid 2 van de Wet milieubeheer verlenen van ontheffing van het verbod zich van afvalstoffen te ontdoen door deze te verbranden aan:
L.M.J. Bollen, Cannerweg ongenummerd.
De stukken liggen ter inzage van woensdag 22 februari 2006 t/m woensdag 5 april 2006 (6 weken).
Binnen de inzagetermijn kan door belanghebbenden een bezwaarschrift worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van Maastricht, postbus 1992 te 6201 BZ Maastricht. Het indienen van bezwaar heeft geen schorsende werking. Om de inwerkingtreding van het besluit en de gevolgen daarvan op te schorten kan om een voorlopige voorziening worden verzocht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019 te 2500 EA Den Haag.

Maastrichtse infokalender 2006/2007 voor ouderen

Hij is er weer, de Maastrichtse infokalender 2006/2007 voor ouderen. De kalender wordt gratis verspreid onder de inwoners van Maastricht van 65 jaar en ouder in een oplage van 20.000 exemplaren. De infokalender bevat allerlei nuttige informatie voor ouderen. In de infokalender staan adressen waar ouderen terechtkunnen voor informatie en vragen over voorzieningen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Informatie die ze ook kan helpen om langer zelfstandig in hun buurt te kunnen blijven wonen. De infokalender gaat niet alleen naar 65-plussers, maar ook naar alle betrokken instellingen, verenigingen en naar bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten. De kalender wordt uitgegeven in het kader van het Ouderenbeleid Wonen, Welzijn en Zorg van de gemeente Maastricht. Hij is ook te raadplegen via internet www.maastricht.nl of te verkrijgen bij het GemeenteLoket

Bekendmaking wijziging Beleidslijn Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen

In de beleidslijn is bepaald dat de burgemeester risicogebieden in de gemeente kan aanwijzen waarbinnen de Wet Bibob integraal, dus op alle wettelijk toegestane sectoren, onverkort wordt toegepast. Het gaat hierbij om gebieden die extra aandacht behoeven voor wat betreft leefbaarheid en veiligheid. Daarnaast gaat het zowel om aanvragers van nieuwe vergunningen en overheidsopdrachten, als houders van bestaande vergunningen.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat als risicogebied (opgenomen in het Aanwijzingsbesluit) is aangewezen: Gebied Vinkenslag
Vinkenslag-Goudvinkstraat-Boekvinkstraat-Distelvinkstraat-Appelvinkstr aat-Heivinkstraat-Groenvinkstraat.
Gebied Boschstraat - Markt - Brusselsestraat
Achter de Barakken nr. 3
Boschstraat 48 t/m 112 en 61 t/m 115
Markt 1 t/m 78
Hoenderstraat 2 t/m 34 en 1 t/m 19
Grote Gracht 2 t/m 90 en 1 t/m 99
Brusselsestraat 2 t/m 152 en 1 t/m 139
Kommel 1 t/m 15 en 4 t/m 8
Oude Tweebergerpoort 1 t/m 7 en 2 t/m 8
Gebied Frankenstraat
Frankenstraat 1 t/m 207 en 2 t/m 200
Eburonenweg 2 t/m 54 en 1 t/m 63
Scharnerweg 44 t/m 108 en 31 t/m 125

De Beleidslijn en het Aanwijzingsbesluit zijn opgenomen in het Gemeenteblad van 14 februari 2006 onder nr. C-15. Deze liggen kosteloos ter inzage bij het Gemeenteloket tijdens de openingsuren, Stadskantoor Maastricht I. Een ieder kan tegen betaling van een bedrag aan leges een afschrift hiervan krijgen. De aanpassing van de Beleidslijn en het Aanwijzingsbesluit zullen op 23 februari 2006 in werking treden.

Hogere waarde wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn bij Gedeputeerde Staten van Limburg een verzoek in te dienen voor het verkrijgen van een hogere waarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van 5 geprojecteerde appartementen op een perceel gelegen Onder de Kerk.
Het ontwerpverzoek met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 23 februari 2006 gedurende 2 weken ter inzage bij het gemeenteloket van Stadskantoor I, Randwycksingel 22. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk opmerkingen maken over het ontwerpverzoek.
De opmerkingen moeten worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, t.a.v. het Domein Stadsontwikkeling, Economie en Beheer, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Op 7 maart 2006 wordt om 16.30 uur in kamer ZO 2.05, Stadskantoor I, Randwycksingel 22, een openbare zitting gehouden, waarbij een ieder in de gelegenheid wordt gesteld mondeling opmerkingen in te dienen over het ontwerpverzoek.

Mededelingen 15 februari 2006

Lees ook de openbare mededelingen van deze week. Daarin kunnen mededelingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Mededelingen 22 februari 2006