Gemeentepolitiek: homo-beleid op veiligheid en onderwijs belangrijk
Utrecht, 22 februari 2006
Gemeentelijke politieke partijen in Utrecht, Amersfoort en Hilversum vinden homo-beleid op het gebied van veiligheid en onderwijs belangrijk en zijn bereid hier financiele middelen voor vrij te maken. Specifieke aandacht voor gezondheidsproblemen onder deze doelgroep, bijvoorbeeld de vereenzaming van homo-ouderen, staan nog niet op de agenda.
Dit blijkt uit het onderzoek van Stichting PANN en COC Midden-Nederland die hun resultaten deze week presenteren op
Alle partijen in de drie steden zijn de afgelopen weken benaderd met een vragenlijst over homobeleid. De vragenlijst richtte zich op vier kernthema´s: veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg en zichtbaarheid. De response was vooral groot vanuit Utrecht. Tien van de dertien partijen uit deze gemeente hebben gereageerd.
Uit antwoorden blijkt dat de meeste partijen bedreiging en geweld richting homo's willen opnemen in de veiligheidsmonitor en dat de gemeente moet investeren in de noodzakelijke voorlichting over homoseksualiteit op scholen. Maar evenredige aandacht voor homo's op alle gemeentelijke beleidsterreinen gaat veel partijen te ver. Ook vinden de meeste partijen het opzetten van een ontmoetingsruimte voor homo-ouderen geen taak van de gemeente.
Stichting PANN en COC Midden-Nederland vinden de politici wel open staan voor de problematiek. "Meer kennis kan leiden tot een verandering van standpunt" zegt Maarten Wolters, voorzitter van Stichting PANN. "Wanneer je politici uitlegt dat homo-ouderen vaak geen kinderen of kleinkinderen hebben, wat onder andere de eenzaamheid veroorzaakt, merk je dat de bereidheid om beleid te ontwikkelen toeneemt."
Mieke Manders, voorzitter van het COC Midden-Nederland bevestigt dit. "De respons van de politici bewijst dat zij zeer bereid zijn om te luisteren naar regionale belangenorganisaties als PANN en het COC Midden-Nederland. Veel partijen willen graag contacten onderhouden om kennis te delen."