Gemeente Leeuwarden

Gombault Gombault

Hoogtijdagen voor Historisch Centrum Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (22-02-2006) Twee belangrijke gebeurtenissen voor Historisch Centrum Leeuwarden op één dag: de belangrijke fotocollectie van fotograaf Charles Gombault wordt formeel herenigd en een volledig vernieuwde beeldbank wordt in gebruik gesteld.
Beide gebeurtenissen vinden plaats op woensdag 1 maart 2006 om 15.00 uur in de Panoramazaal van de Achmeatoren, Leeuwarden.

Fotocollectie Gombault
Het Fries Museum draagt de glasnegatievencollectie van de fotograaf Charles Gombault over aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Als fotoredacteur en fotograaf van het Leeuwarder Nieuwsblad legde Gombault tussen 1925 en 1943 Leeuwarden vast op glasnegatieven die ook tegenwoordig nog uitstekend gebruikt zouden kunnen worden voor het maken van afdrukken. De negatieven zijn in 1967 overgedragen aan het Gemeentearchief en werden vervolgens verdeeld tussen deze instelling en het Fries Museum. Het HCL was sindsdien in het bezit van zo'n duizend foto's van Gombault, het Fries Museum had er zo'n 4500. De collectie bevat onder meer personen en groepen in het nieuws, reproducties van museale objecten, volkscultuur, monumenten en stadsgezichten. HCL en Fries Museum brengen de collectiedelen nu weer bijeen om de glasnegatieven beter te kunnen ontsluiten en te digitaliseren.

Gombault werd in 1880 in Wenen geboren en verhuisde in 1924 van Amsterdam naar Leeuwarden. De belangstelling voor volkscultuur bracht Gombault in contact met bekende volkskundigen als S.J. van der Molen en K. Sierksma, van wie hij de artikelen geregeld illustreerde. Aan het einde van de jaren dertig raakte Gombault in de ban van het nationaal-socialisme. Als rijksduitser was hij lid van de Leeuwarder `kolonie' van de NSDAP. Ook werkte hij voor Duitsgezinde bladen als Noorderland, Hamer en It Fryske Folk.

Nieuwe Beeldbank Leeuwarden
Het Historisch Centrum Leeuwarden presenteert op diezelfde dag een volledig vernieuwde Beeldbank Leeuwarden. Wethouder Tom van Mourik verricht de opening. De beeldbank is uitgebreid met enkele duizenden nieuwe items, waaronder tientallen kaarten en plattegronden van de stad van de zestiende eeuw tot heden. De gehele beeldbank omvat nu zo'n 25.000 foto's, bouwtekeningen, kaarten en plattegronden en dit aantal groeit met vele duizenden per jaar. Ook zijn honderden Friese familiewapens uit het beroemde Wapenboek Hesman beschikbaar. De Beeldbank Leeuwarden ontsluit hiermee een klein maar belangrijk deel van de beeldverzameling van het Historisch Centrum Leeuwarden, de grootste in openbaar bezit in Noord-Nederland.