Raad van State


Lunchpauzeconcert: Ad van Pelt(orgel)
Al tien jaar organiseert de Raad van State op de tweede en vierde woensdag van de maand gratis lunchpauze-concerten voor het publiek van Den Haag en omstreken. De lunchpauze-concerten beginnen om 12.45 uur precies en eindigen om 13.15 uur.
Ingang Gotische zaal: Paleisstraat 1 (tegenover Paleis Noordeinde). De toegang is gratis.

De concerten staan onder leiding van de organist bij de Raad van State, dr. Gert Oost. Uitvoerenden zijn behalve Oost, jonge organisten, leerlingen van verschillende conservatoria in Nederland.

Ad van Pelt, orgel

Programma

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)

- Engelsche Fortuyn (SwWV 230) (Drie variaties over een Engels liedje)

Dietrich Buxtehude (1637-1707)

- Aria "Rofilis" (BuxWV 248) (Drie variaties over een melodie uit een Ballet van Jean-Baptiste Lully)

Johann Gottfried Walther (1684-1748)

- Concerto del Signor Albinoni (LV 127)
Allegro
Adagio
Allegro

Johann Ludwig Krebs (1713-1780)

- Fantasia sopra "Freu dich sehr, o meine Seele" (Koraalbewerking in galante stijl)

William Boyce (1711-1779)

- Trumpet Voluntary in D (opus 10, nr. 1)
Larghetto
Vivace

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

- Fantasie in d (KV 397)
Andante
Adagio
Allegretto

Vincenzo Bellini (1801-1835)

- Sonata per Organo
Larghetto
Allegro

Toelichting:
Een internationaal concert, zo zou men het programma van vandaag wel kunnen omschrijven. We beginnen onze muzikale reis in Nederland, met variaties over een Engels liedje van Sweelinck. Dan gaan we naar Noord-Duitsland en luisteren naar variaties van Buxtehude over een melodie uit een Frans ballet. Vervolgens dalen af naar Midden-Duitsland en komen aldaar bij Walther en Krebs aan, twee componisten uit de kring rondom Bach. Walther bewerkte meerdere concerten van Italiaanse collegas. Als voorbeeld hiervan staat nu zijn bewerking van een vrolijke concert van Tomaso Albinoni op het menu. Krebs schreef graag koraalbewerkingen in de stijl van de grote meester.
Nu maken we even een uitstapje naar Engeland en luisteren daar naar een speels solowerkje van Boyce. Terug op het vasteland reizen we verder naar Oostenrijk en uiteraard komen we dan bij Mozart aan. Deze meervoudig begaafde componist schreef prachtige pianostukken die ook uitstekend op orgel uitvoerbaar zijn, zoals de bekende Fantasia in d (KV 397). In het afsluitende Allegretto uit dit driedelige werk horen we duidelijk opera-invloeden!
We besluiten onze reis in Italië, met het enige orgelwerk van Bellini. Deze componist werd voornamelijk bekend vanwege zijn operas. In dit orgelwerk verloochent hij zijn afkomstig niet, want het stuk zou zó weggelopen kunnen zijn uit één van zijn operas!

Over de solist:
Ad van Pelt werd in 1960 geboren in Rotterdam. Hij studeerde hoofdvak orgel aan het Utrechts Conservatorium bij Kees van Houten en Jan Welmers. In 1986 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Aldaar studeerde hij onder meer het vak orgelkunde bij dr. Gert Oost. In 1987 behaalde hij zijn doctoraalexamen. Sedert 1987 is hij werkzaam als docent muziek aan het Wartburg College te Rotterdam. Vanaf 1990 is hij organist van het J.H.H. Bätz-orgel (1768) van de Grote- of Petruskerk te Woerden. In deze plaats is hij bovendien organisator van een Bachfestival, een serie concerten rondom het werk van componisten als Bach, Buxtehude, Pachelbel en Sweelinck. Meer informatie over het Bachfestival kunt u vinden op www.advanpelt.nl

Datum: woensdag 22 februari 2006