European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/31

Brussel, 21 februari 2006

6604/06 (Presse 52)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Haïti

Onder verwijzing naar de eerste verklaring van de verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie spreekt de Europese Unie haar voldoening uit over het feit dat de presidents- en parlementsverkiezingen van 7 februari jl. vreedzaam verlopen zijn; deze verkiezingen zijn een belangrijke stap voorwaarts voor het democratiseringsproces.

De Europese Unie is verheugd over de hoge opkomst en de serieuze inzet van de Haïtiaanse bevolking bij de uitoefening van het democratische recht om haar leiders te kiezen, ondanks de grote technische en logistieke problemen die zich bij de organisatie van de verkiezingen hebben voorgedaan.

De Europese Unie is verheugd dat er een belangrijk keerpunt is bereikt in het overgangsproces naar de democratie.

De Europese Unie feliciteert de president van Haïti, de heer René Préval, met zijn nieuwe ambtstermijn, en bevestigt haar voortdurende steun aan het volk en de autoriteiten van Haïti bij het werken aan de wederopbouw en ontwikkeling van hun land.

De Europese Unie onderstreept het belang van een tweede ronde in de parlementsverkiezingen, en hoopt dat een succesvolle afloop daarvan zal helpen de rechtsstaat te verstevigen en de vestiging te voltooien van sterke, stabiele instellingen die in staat zijn volledig de taken te vervullen die hun bij de Grondwet zijn toegewezen.

Haïti gaat aan een nieuw hoofdstuk van zijn geschiedenis beginnen, en daarom is het van vitaal belang dat alle politieke en sociale krachten de nationale verzoening tot sleutelbegrip maken van de dialoog die zij voeren teneinde tot de politieke, economische en sociale stabiliteit te komen die het land voor zijn ontwikkeling nodig heeft.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië , de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.