Gemeente Twenterand


Risico's niet naleven regels bepalen inzet handhavingcapaciteit Handhavingsuitvoeringsprogramma's 2006 vastgesteld

Op 31 januari 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van Twenterand het Handhavingsuitvoeringsprogramma milieu 2006 en het Handhavingsprogramma 2006 voor bouwen, ruimtelijke ordening en bijzondere wetten vastgesteld. Het doel van deze programma's is het verbeteren van het naleven van de regels. In de programma's wordt de inzet van de beschikbare capaciteit voor handhaving in 2006 beschreven. Prioriteiten in de handhaving worden aangebracht naar ernst van en risico's bij het niet of onjuist naleven van de regels.

Handhavingsuitvoeringsprogramma's algemeen
De hoofddoelstelling van beide Handhavingsuitvoeringsprogramma's is het verbeteren van het naleven van de regels door bedrijven en burgers in Twenterand.
Naast het verbeteren van het naleven van de regels hebben de programma's ook tot doel de beperkte capaciteit zo goed mogelijk te verdelen over de toezichtstaken. De handhavingstaken worden geprioriteerd naar de ernst van en de risico's bij het niet of onjuist naleven van de regels. Dit geldt voor zowel de reguliere handhavingstaken als voor de ad hoc zaken, zoals meldingen, klachten en eigen waarnemingen.

Handhavingsuitvoeringsprogramma milieu 2006
Een groot deel van de capaciteit milieuhandhaving wordt ingezet voor het controleren van bedrijven. Alle bedrijven in de gemeente Twenterand zijn ingedeeld in zogenoemde branches. Elk jaar krijgt een aantal bedrijven uit elke branche een milieucontrole. Deze controle kan integraal zijn, maar ook gericht op een specifiek onderdeel. Verder wordt de beschikbare capaciteit ingezet voor thematoezicht, zoals controles op activiteiten in of op de bodem of bij het toepassen van bouwstoffen.
Een deel van de beschikbare tijd is gereserveerd voor deelname aan Regionale handhavingsprojecten. Deze projecten worden jaarlijks gekozen door de veertien Twentse gemeenten die gezamenlijk de bestuursovereenkomst `Samenwerking milieuhandhaving Overijssel' hebben vastgesteld.

Het Handhavingsuitvoeringsprogramma milieu 2006 voldoet aan de eisen zoals die zijn gesteld in het Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer. Dit besluit eist een geprioriteerd handhavingsuitvoeringsprogramma dat is gebaseerd op een risicoanalyse. Concreet houdt dit in dat de handhavingstaken worden geprioriteerd naar ernst op risico's bij het niet of onjuist naleven van de regels. Dit geldt voor de reguliere handhavingstaken maar ook voor de ad hoc zaken (meldingen, klachten en eigen waarnemingen). Het Handhavingsuitvoeringsprogramma milieu 2006 geldt voor het tijdvak 1 januari 2006 - 1 januari 2007.

Tegen de onvolkomenheden die worden aangetroffen tijdens de controles en die in strijd zijn met de regels Wet Milieubeheer, wordt opgetreden volgens de vastgestelde `Handhavingsstrategie', die eveneens door de veertien Twentse gemeenten is vastgesteld en waarin beschreven staat wanneer welke stappen moeten worden genomen wanneer er strijdigheden zijn aangetroffen. Een belangrijke maatstaf vormt het risico op nadelige milieugevolgen door het niet of onjuist naleven van de regels.

Handhavingsuitvoeringsprogramma 2006, bouwen, ruimtelijke ordening en bijzondere wetten
Een groot deel van de beschikbare capaciteit voor handhaving van deze onderwerpen wordt ingezet voor het controleren van bouw- en sloopvergunningen en naleving bestemmingsplan. Bij de controle op de naleving van het bestemmingsplan wordt vooral gelet op illegale bouw en illegaal gebruik. Naast de controles op deze onderdelen, worden er controles uitgevoerd vanuit de bijzondere wetten, zoals de Drank- en horecawet, de Wet op de Kansspelen en de Algemene plaatselijke verordening.
Ook is een deel van de capaciteit gereserveerd voor de gevolgen van de controles, zoals het opstellen van bezoekrapporten, aanschrijvingen tot naleving van de regels en bezwaarschriften en dergelijke.

Dit Handhavingsuitvoeringsprogramma vloeit voort uit het project `Handhaven op Niveau' waarin de gemeenten Hellendoorn, Oldenzaal, Tubbergen en Twenterand samenwerken. Hierbij wordt vooruitgelopen op een aankomende wijziging van de Woningwet die een dergelijk programma eist.

Evenals bij het Handhavingsuitvoeringsprogramma milieu 2006 wordt er opgetreden volgens een, nog vast te stellen, `Handhavingsstrategie'. Ook hier is de ernst van en het risico op nadelige gevolgen door het niet of onjuist naleven van de regels een belangrijke maatstaf.