VVD


21-2-2006

Aanval op de verloedering

Hieronder vindt u de speech die fractievoorzitter Jozias van Aartsen hield op dinsdag 21 februari 2006 tijdens een politiek café in Den Haag in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006.

Dames en heren, liberale vrienden en vriendinnen,

Wat een geweldige opkomst hier in Den Haag. De
VVD-Gemeenteraadscampagne loopt. Iedereen heeft er zin in, dat zie je zo. Afgelopen zaterdag hebben we de aftrap gegeven in Tivoli in Utrecht. Ik ben blij dat ik vandaag on tour mijn eigen gemeente Den Haag mag aandoen.

Sander Dekker en zijn équipe zijn keihard aan de slag om te zorgen dat de VVD in deze stad de grootste blijft. Dat moet. Den Haag is namelijk, om met het verkiezingsprogramma te spreken, een stad om trots op te zijn. Maar dat moet zo blijven. Onze inbreng in het College is daarvoor absoluut noodzakelijk. We weten allemaal hoe de stad ervoor stond na het laatste linkse college uit '86-'89: de Hofstad onder financiële curatele van het Rijk. Dat kan natuurlijk niet. Als we nu de boel enkel aan rood en groen overlaten, dan jagen we de middenklasse de stad uit. En dan krijgen we hogere lasten ervoor terug. Daarom zeg ik: stop het Linkse Volksfront. Want Den Haag moet een stad zijn om trots op te blijven!

De Haagse campagne is opgebouwd rond drie ervaringswerelden van ons allemaal. Ons leven, je huis en de buurt. De naschoolse opvang, de betaalbare koopwoning en de veilige tram.

Ten eerste, ons leven. De VVD wil graag dat mensen werken en meedoen in de samenleving. Keerzijde is dat dit mensen onder grote tijdsdruk zet. Daar moeten wij dus bij helpen. Bijvoorbeeld met die naschoolse opvang. Maar denk ook aan verruiming van winkelsluitingstijden, zoals de VVD hier bepleit. Of aan goede en snelle dienstverlening door de gemeente. Allemaal dingen die we kunnen doen aan de drukte van het bestaan.

Morgen ga ik on tour naar Eindhoven, voor de `Kidsmiddag', en daar zal ik duidelijk maken dat het de VVD menens is als het gaat om goede kinderopvang in Nederland. Dus wie in de gelegenheid is, vandaag Den Haag, morgen Eindhoven, komt allen!

Ten tweede, het huis. Als je 's avonds thuiskomt is dit de plek waar je jezelf kunt zijn, waar je je veilig voelt, de privé-ruimte bij uitstek. De VVD wil dat mensen hun huis zelf kunnen inrichten. Ook willen we kosten en lasten van wonen zoveel mogelijk beperken. Daarom bepleit de VVD al jaren de afschaffing van een zekere onrechtvaardige woonbelasting. Maar over dat drieletterwoord is de afgelopen dagen wel genoeg gesproken.

Nee, ik wil vanavond ingaan op het onderwerp dat hier in Den Haag het meeste speelt, de derde ervaringswereld, die van de buurt. Daarom was ik heel blij met het mooie Haagse verkiezingsprogramma dat onder voorzitterschap van mijn collega Stef Blok is opgesteld. Meteen vooraan: `Leefbaarheid begint bij veiligheid.' Zo is het precies. De buurt moet leven, je moet er kunnen winkelen en spelen en een biertje kunnen pakken. De VVD wil dat de straten schoon en veilig zijn. Wij weigeren de openbare ruimte prijs te geven aan verloedering.

Wie moet daaraan werken?

In Utrecht heb ik gezegd: laten we de woningbouwcorporaties niet vergeten. Die kunnen veel doen tegen de stedelijke verloedering. In sommige wijken bezitten zij bijna alle huizen. Een verzorgde buurt geeft nu eenmaal minder kans op overlast, intimidatie en huisjesmelkerij dan rommelige vervallen buurten met zwerfvuil, graffiti en gebroken ruiten. Buurtconciërges kunnen hier goed werk doen. Daarom moet van de VVD een gemeente woningbouwcorporaties kunnen verplichten zo'n buurtconciërge aan te stellen in wijken waar dat nodig is. En ze betalen zelf, want woningbouwcorporaties zitten op miljarden, dus dat kan er best vanaf!

De woningbouwcorporaties moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid. Maar primair is dit toch de taak van de overheid. Ook op dat vlak moet er een forse tand bij. Dat is essentieel voor het vertrouwen van de burgers in de politiek.

Steeds meer wordt duidelijk dat de Nederlandse samenleving een probleem heeft met overlast op straat. Het wordt besproken aan de borreltafel, in volksvertegenwoordigingen en rechtszalen. Er is een grote groep overlastveroorzakers die niet geholpen kan worden, of dat zelfs gewoonweg niet wil.

De jaren-zeventig-aanpak van welzijnswerk en goede bedoelingen ligt achter ons. Wel resteert uit die jaren nog een lappendeken aan instellingen, het zogeheten `sociale vangnet'. Wij liberalen hadden toen al onze twijfels, maar in de huidige tijd erkent iedereen: deze softe aanpak is onvoldoende.

Dan is er natuurlijk het strafrecht. Niet voor niets. Want zoals mijn collega Anton van Schijndel gisteren schreef in de NRC: Bij extreme overlast hebben we het niet over `Pietje Bell-gedrag'. Buurtbewoners worden bedreigd en te grazen genomen.

Toch stuit het strafrecht op grenzen. Probleem is dat de strafbare feiten waarmee dit gedrag gepaard gaat - zoals vernieling, schelden, bedreigen, spuwen, lichte mishandeling, ruiten ingooien - hooguit korte vrijheidsstraffen opleveren. Het gaat hier om een patroon van ordeverstorend gedrag waar het strafrecht niet goed mee overweg kan, omdat het pas in actie kan komen als de daders al ver zijn afgegleden. Voor buurtbewoners, de mensen die naast, onder of tegenover zulke lieden wonen, is dat veel te laat.

Daarom is het beter extreme overlast aan te pakken als probleem van openbare orde. De politie weet namelijk meestal precies om wie het gaat. Vaak om een zéér klein groepje. Maar de dienders moeten met lede ogen duimendraaien. En daar bent u de dupe van.

Daarom lanceert mijn fractie het idee om de burgemeester de bevoegdheid te geven om aan raddraaiers gedragsaanwijzingen te geven. Dit dan zonder tussenkomst van de rechter of de Officier van Justitie. Voorbeelden van zulke gedragsaanwijzingen zijn het opleggen van een meldplicht, een verplichte cursus of een contactverbod. Prima, maar als het aan mij ligt voegen we aan dit rijtje de avondklok toe. Want de VVD vindt: Het gespuis zit 's avonds thuis!

Dames en heren, rond dit tijdstip van de avond, over twee weken precies, dan sluiten de stembussen. En we hebben met zijn allen afgesproken: we gaan campagne voeren tot de laatste seconde. Dus tot de laatste kiezer in het stemhokje heeft gestemd op VVD, dus op Lijst
1.

Sander, ongelooflijk veel succes, de schouders eronder. Wij hebben ongelooflijk veel vertrouwen in jou en je ploeg.

Jullie kunnen het: het moet en het zal Lijst 1 blijven!

21 februari 2006

Jozias van Aartsen