Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Debat over Nederlandse ambassade in Ethiopië Uitzenddatum: Di. 21 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Nienke Bakker en Arie Rijneveld

Vorige week berichtte Netwerk over de smokkel van Somalische kinderen. Veel van die kinderen zijn uiteindelijk weer in Somalië en Ethiopië beland, waar ze aan hun lot worden overgelaten. Sommigen hebben aangeklopt bij de Nederlandse ambassade in Ethiopië, maar daar krijgen ze nauwelijks hulp. Donderdag is er een debat in de Tweede Kamer over dit onderwerp. In Netwerk een
verslag over de houding van de ambassade.

Smokkel
Vanaf eind jaren tachtig werden jonge Somalische kinderen naar Nederland gesmokkeld. Zij werden hier ondergebracht bij Somalische families. De kinderen, die in veel gevallen door de burgeroorlog in Somalië gescheiden waren van hun familie, werd wijsgemaakt dat ze bij hun ouders gingen wonen. De âpleegoudersâgebruikten de gesmokkelde kinderen als oppas voor hun echte kinderen of als hulpje bij het huishouden. Volgens de Verenigde Naties werden de kinderen ook naar Nederland gehaald om recht te krijgen op (meer) kinderbijslag.

Terug naar Somalië
Veel gesmokkelde kinderen beseften toen ze ouder werden dat hun âoudersâ in Nederland niet hun echte ouders waren. Dat leidde vaak tot spanningen en daarom werden kinderen weer teruggebracht naar Somalië, waar ze werden gedumpt. Andere âoudersâ stuurden hun gesmokkelde kinderen terug omdat ze te duur werden om te onderhouden.

Ambassade
De kinderen die weer terugkwamen, werden aan hun lot overgelaten. Ze waren afhankelijk van families die hen, meestal tijdelijk, op wilden nemen. Sommige kinderen vluchtten naar Ethiopië, om naar de Nederlandse ambassade te gaan. Daar hoopten ze toestemming te krijgen om naar Nederland terug te keren. Het is voor de kinderen echter lastig om de juiste documenten te krijgen en ze kunnen nauwelijks bewijzen dat ze uit Nederland komen, ook al spreken ze redelijk of goed Nederlands. Het uitgangspunt is dat de bewijslast bij de kinderen zelf ligt en niet bij de ambassade. Dat is een regel, maar de vraag is of dat hier wel redelijk is.

Klassenfoto
Uit de uitzending van vorige week bleek dat de ambassade erg terughoudend is om de kinderen te helpen. Om te aan te tonen dat ze uit Nederland komen, moeten de kinderen bijvoorbeeld bewijzen dat ze hier naar school zijn geweest. Dat kan met een klassenfoto of een verklaring van een meester of juf. Voor de gesmokkelde kinderen in Somalië en Ethiopië is daar echter moeilijk aan te komen, maar de ambassade werkt niet mee om die bewijzen te krijgen.

In de uitzending
In aanloop naar het debat over de Somalische kindersmokkel gaat Netwerk dieper in op de opstelling van de Nederlandse ambassade in Ethiopië. Moet de ambassade zich soepeler opstellen en zelf natrekken of de kinderen in Nederland hebben gewoond? In de uitzending een reportage en een gesprek met de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer over dit onderwerp.