Gemeente Breda

Gemeente in zee met Consortium Spoorzone Via Breda

Met het ondertekenen van de intentieverklaring tussen de gemeente Breda en het Consortium Spoorzone Via Breda B.V. bekrachtigt wethouder André Adank namens het college de tussen gemeente en betrokken bedrijven gemaakte afspraken om een culturele impuls te geven aan Via Breda.

De intentieovereenkomst kan beschouwd worden als vorm van publiek-private samenwerking'. De bedrijven brengen hun bereidheid om in cultuur in Via Breda te investeren in, terwijl de gemeente op haar beurt meewerkt aan gunstige condities voor de culturele activiteiten en onder voorwaarden- rekening zal houden met de belangen van de Consortiumpartners.

De Bredase ondernemers Bouwgroep Moonen, HEJA Projectontwikkeling, Sprangers Groep, Winters Bouw, Woonstichting Singelveste en Laurentius onderschrijven de betekenis van cultuur als belangrijke factor om Via Breda een eigen, bijzondere belevingswaarde te geven en een blijvende aantrekkingskracht op stad en regio, op de provincie Noord-Brabant en de Europese regio. Onder het motto Van Vastgoed naar Cultuurgoed' hebben zij hun doelstelling, plannen en ambities geformuleerd: cultuur stimuleren op een economische basis. Het Consortium zal ruimte creëren voor beginnende kunstenaars en een inspirerend klimaat scheppen om culturele economie te ontwikkelen. Het Consortium is actief voor eigen rekening en risico en zal zowel met eigen initiatieven komen als die van derden ondersteunen. Onder de activiteiten valt ook de investering in het Huis der Kunsten en het bijbehorende tienjarige sponsorcontract.

De voorbereidingen voor het Consortium startten kort nadat Topolis in het Valkenbergpark werd gesloten. De initiatiefnemers wilden hun positieve ervaringen rondom de viering van het 750-jarig bestaan van Breda inzetten voor de grote gebiedsontwikkeling rondom het spoor. Ook de gemeente zelf heeft in de planvorming voor de Spoorzone, Via Breda, al eerder aangegeven dat cultuur een belangrijke peiler onder deze ontwikkeling is. Evenals de ontwikkeling van het geplande vastgoed kan de gemeente de culturele ontwikkeling niet zonder partners tot stand brengen. Beide standpunten vormden de basis voor de huidige afspraken. In de intentieovereenkomst geldt voor een periode van 10 jaar en bevat onder meer afspraken over taken en verantwoordelijkheden. Zo zal de gemeente zitting nemen in het Platform Culturele Investeringen en komen de personele kosten van alle partijen voor eigen rekening.

Over de verschillende vastgoedontwikkelingen in de deelgebieden van Via Breda worden, binnen hetgeen in de structuurvisie Via Breda is vastgelegd, afzonderlijke overeenkomsten gesloten met specifieke marktpartijen. De activiteiten van het Consortium vormen een afzonderlijk traject. Als de bedrijven in het Consortium hun plannen waarmaken en hun investeringsbereidheid daadwerkelijk tonen, zal de gemeente binnen haar mogelijkheden streven naar betrokkenheid van deze bedrijven bij de vastgoedontwikkeling in het gebied. De beoogde win-win-situatie vormt een garantie voor de continuïteit van de culturele activiteiten

Breda, 21 februari 2006