Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 21 februari 2006

Op dinsdag 21 februari 2006 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Onderwijskundige vernieuwing primair onderwijs

Het college heeft besloten de notitie Implementatie onderwijskundige vernieuwing in het primair onderwijs in te brengen in het overleg met het Onderwijsplatform. In de notitie wordt de huidige situatie beschreven en de toekomstige leerlingenontwikkeling van de school. Op basis van prognoses daalt het aantal leerlingen in Capelle met uitzondering van het aantal leerlingen in Fascinatio. In de notitie wordt op basis daarvan aangegeven waar, wanneer en in welke omvang geïnvesteerd moet worden in vernieuwing van de huisvesting. Na het overleg met het Onderwijsplatform neemt het college een definitief besluit.

Beslissing op bezwaren tegen verleende bouw- en kapvergunning op het perceel Pelikaanweg 3

Het college heeft besloten het advies van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften ten aanzien van de bouwvergunning en de kapvergunning over te nemen en de bezwaren ongegrond te verklaren. Daarnaast besloot het college niet in te gaan op de aanbeveling van de commissie ten aanzien van de integrale afweging over de plaats van het jongerencentrum. Het college besloot ook om de groenstrook langs het water in te planten met hoogwaardige beplanting.

Wijziging van de werkwijze van Schuldhulpverlening (SHV)

Klanten die in aanmerking willen komen voor schuldhulpverlening dragen hiervoor zelf meer verantwoordelijkheid. Zij worden (bijvoorbeeld) verplicht tijdig en volledig gevraagde informatie aan te leveren. Deze nieuwe gedragslijn is vanaf oktober 2005 als proefproject ingezet en heeft positieve resultaten opgeleverd. De maatregel wordt daarom voortgezet én aangescherpt. SHV richt zich vanaf 1 april 2006 op klanten waarbij het treffen van een schuldregeling een grote kans van slagen heeft. Bepaalde groepen klanten, zoals mensen die terugkomen met oude en nieuwe schulden (recidives) en uitvallers komen binnen de nieuwe gedragslijn niet meer in aanmerking voor hulpverlening, tenzij hem/haar in redelijkheid geen verwijt treft. Geselecteerde klanten kunnen op kosten van de gemeente deelnemen aan zogenaamde budgetcursussen. Deze hebben tot doel te voorkomen dat klanten weer terugvallen in een problematische schuldsituatie. Dringende verzoeken om hulp bij acute crisissituaties wordt voortgezet. De maatregelen zijn bedoeld om de bestaande wachttijd terug te dringen, de werkvoorraad van consulenten terug te brengen en vrijblijvendheid van klanten tegen te gaan. Het college stelde de gedragslijnen vast.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Dienstverlening, ter kennisgeving Cliëntenraad Sociale Zaken}

Gemeentegarantie leningen Rijksmonument Dorpstraat 164

Het college heeft besloten om garant te staan voor een lening voor Rijksmonument Dorpsstraat 164 B.V., zodat door de stichting gunstige voorwaarden kunnen worden bedongen voor een af te sluiten lening. De verwachting is dat de renovatie van het monument op korte termijn begint.

Verkoop aandelen NV Afvalverwerking Rijnmond

Het college stelt de gemeenteraad voor de door de gemeente gehouden A-aandelen in de NV Afvalverwerking Rijnmond te verkopen aan een consortium van investeringsmaatschappen zijnde CVC Capital Partners, Kohlberg Kravis Roberts en de Oranje-Nassau Groep B.V.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Verstrekken gemeentegarantie Stichting Bibliotheek aan den IJssel

Het college heeft het conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit vastgesteld voor het afgeven van een gemeentegarantie aan de Stichting Bibliotheek aan den IJssel ten behoeve van een lening voor een selfservicesysteem. Dit systeem neemt taken over van bibliotheekmedewerkers, waardoor de lichamelijke belasting van deze medewerkers vermindert.

[Procedurevoorstel: agenda commissie Algemene en Bestuurszaken en gemeenteraad.]

Aankoop bouwgrond Slotplein 96

Het college besloot tot verkoop van een perceelgedeelte bouwgrond ter grootte van 77m2 aan de Gebroeders Bonte v.o.f. om het huidige winkelpand te vergroten met een voorraad-/opslagruimte.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Reactie op brief Capelse Manege

De gemeente is ruim vijf jaar in gesprek met de Stichting Capelse Manege om te komen tot een overeenkomst voor uitgifte van circa 3 hectare grond gelegen aan de Bermweg. Voorgesteld is een intentieverklaring bij de huurovereenkomst voegen waarin de gemeente adhesie met de manege betuigd. Dit was uitdrukkelijk bedoeld als een laatste poging tot elkaar te komen. De stichting reageert in een brief naar het bestuur dat zij het recht tot huur wil laten gelden voor onbepaalde tijd. Dit is zoals eerder aangegeven dor de gemeente niet bespreekbaar. Het college verzoekt de stichting de overeenkomst uiterlijk 1 april aan de gemeente toe te sturen.

Beantwoording brieven Interpolis

Interpolis gaf aan dat men zich er niet mee kan verenigen dat de gemeente ten aanzien van de herontwikkeling van de Blinkertlocatie en de omgeving op dit moment diverse oplossingen wil openhouden en hierover niet met Interpolis c.s. wil spreken. Interpolis beroept zich hierbij op het feit dat in het verleden een aantal gesprekken is gevoerd tussen hen en de gemeente. Het college stemde in met een antwoord met als strekking dat het karakter van de door Interpolis bedoelde gesprekken nadrukkelijk vrijblijvend is geweest. De gemeente is daarom op geen enkele wijze gehouden het overleg met Interpolis voort te zetten.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte.]

Bouwvergunning nieuwbouwwoning Ketensedijk 23a

Het college stemde in met het starten van een artikel 19 lid 2 procedure voor een nieuwbouwwoning op de Ketensedijk 23a ruwweg op de plek waar op dit moment al een oude woning staat. Deze instemming, die voorheen niet mogelijk was omdat er plannen waren voor verbreding van de dijk ter plekke, werd alsnog mogelijk nu is afgezien van de verbreding..

Vrijstelling van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 aan Stox Rotterdam

Het college verleende Stox Rotterdam vrijstelling van de bepalingen uit het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor de vestiging van een detailhandelsbedrijf in keukens, vloeren en aanverwante artikelen in het pand Lylantsebaan 3.

[Procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Stedelijke Ontwikkeling.]

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.