Ingezonden persbericht


Goede voorbeelden van samenwerking tussen culturen centraal

&-campagne toont echte mensen

Amsterdam, 21 februari 2006 - De &-postercampagne die deze week overal in Nederland bij bushokjes en op stations te zien is, toont vijf levensechte voorbeelden van positieve interactie tussen mensen uit verschillende culturen. In de landelijke &-campagne staan deze - en andere - goede voorbeelden centraal.

De posters in het straatbeeld tonen onder andere leden van de Amsterdam Admirals Cheerleaders, een veelkleurige, Tilburgse vmbo-klas en de training van het Nederlandse bokstalent Patrick Mathurin. Met de postercampagne wil & goede voorbeelden van samenwerking tussen mensen van verschillende culturen belichten en uitdragen. Het &-teken staat daarbij voor verbinding, samenwerking en meerwaarde.

Het uiteindelijke doel van de campagne is om 1001 goede voorbeelden van positieve interactie tussen verschillende culturen te vinden en in de schijnwerpers te zetten. De voorbeelden worden daarom op zoveel mogelijk manieren bij mensen onder de aandacht gebracht. Naast de posters gebeurt dit door middel van kranten, televisie, tijdschriften, en tijdens evenementen en bijeenkomsten.

De 1001 voorbeelden worden verzameld op www.en.nl. Bezoekers van deze site kunnen stemmen op het voorbeeld dat zij het beste vinden. Het meest gekozen voorbeeld zal uiteindelijk de publieksprijs winnen. De &-campagne loopt door tot midden 2007. Dit initiatief wordt door verschillende mensen en instanties gesteund, zoals Dirk van der Broek, ROC van Amsterdam, Richard Krajicek Foundation. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk faciliteert de &-campagne.

De mensen achter de posters

Bokstalent Radmilo traint bokstalent Patrick
De van oorsprong Kroatische Radmilo Soda verhuisde op zijn achttiende naar Nederland. In ons land begon hij een succesvolle bokscarrière die hem uiteindelijk het vice-wereldkampioenschap profboksen opleverde. Radmilo vertaalde de ervaring en kennis die hij tijdens zijn profcarrière opdeed naar een unieke manier van trainen: een speelse combinatie van boksen en in- en outdoor fitness. Een van de bijzondere talenten die Radmilo traint, is de van oorsprong Haïtiaanse bokser Patrick Mathurin.

Patrick heeft een bijzondere achtergrond. Hij werd in 1972 geboren in Port-au-prince en kwam op driejarige leeftijd naar Nederland. In 1999 studeerde hij af aan de faculteit theater/drama van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Dat jaar won hij ook de 'RoosGesinkprijs', de prijs voor het grootste talent van de hogeschool. In 2001 won hij een studiebeurs: de Fullbright-Fellowship.

Met het prijzengeld en de studiebeurs op zak vervolgde hij zijn studie in de Verenigde Staten. Als voorbereiding op het spelen van 'The Greatest Of All Times', een soloprogramma over het leven van de bokser Muhammad Ali, trok hij zelf de handschoenen aan. En met succes, want in 2004 werd hij Nederlands kampioen bij de nieuwkomers en won hij zilver in de B-klasse.

Inmiddels is Patrick professioneel bokser. Op dit moment traint hij samen met Radmilo om mee te dingen naar de titel van de 'Golden Gloves', de open kampioenschappen in New York. Dankzij hun verschillende achtergronden en persoonlijkheden vormen ze een uitstekend tandem. Binnenkort vertrekt Patrick naar The States om dat te bewijzen!

Stephanie en Stephanie: cheerleaders van de Admirals Stephanie en Stephanie zijn beide lid van de Amsterdam Admirals Cheerleaders. Deze professionele dansgroep is het gezicht van het Amsterdamse American football team de Admirals. De veelkleurige dansgroep bestaat uit zo'n zesendertig enthousiaste meiden. De dames dragen een cheerleader outfit en dansen met de traditionele Amerikaanse 'pom poms' waarmee ze hun show 'clean', 'powerful' en 'spectacular' maken.

Vijf keer per jaar doen zij hun performance bij een thuiswedstrijd van de Admirals. Ze treden op tijdens de show die aan de wedstrijd van de Admirals voorafgaat, tijdens de 'time outs' van de wedstrijd en in de rust. Daarbij heeft 'The Hottest Dance Team' van Europa altijd de beste plaats van het stadion: op het veld.

Net als het Amsterdamse football team zelf, komen de meiden uit heel diverse culturele en hebben ze verschillende sociale achtergronden. Ieder met een eigen karakter, lifestyle en 'looks', zoals de beide Stephanie's. Ondanks deze diversiteit vormen de meiden een hechte eenheid. Die eenheid maakt de Admirals Cheerleaders tot een succes. En met hun veelkleurigheid geven ze de Admirals de internationale uitstraling die bij het team past.

'Gewoon' vriendinnen: Nadia en Marina
Marina en Nadia zijn goede vriendinnen. Ze doen dan ook van alles samen. Lekker ontspannen in het badhuis bijvoorbeeld; een plek waar mensen van allerlei nationaliteiten en culturen elkaar ontmoeten.

Marina heet voluit Marina Gladkova. Ze is tweeëndertig jaar en heeft een Russische moeder en een Nederlandse vader. Sinds zes jaar woont ze in Nederland. Hier raakte ze bevriend met Nadia, die Griffioen van haar achternaam heet. Als Marokkaanse trouwde zij met een Nederlandse man. Zij is vierendertig jaar en al veertien jaar in Nederland. Als zij samen met Marina op pad gaat, ontmoeten eigenlijk drie culturen elkaar. Niet dat je er iets van merkt. Ze doen gewoon wat alle vriendinnen doen: lachen, wat drinken, shoppen, een hapje eten. Of samen zweten met een maskertje.

Rector Kees en zijn klas
Het Midden-Brabant College in Tilburg is een kleurrijke, vrolijke school, waarop leerlingen van verschillende achtergrond het uitstekend met elkaar kunnen vinden. De 800 scholieren zijn open en direct, ongekunsteld en hebben veel humor. De school kent maar liefst 24 nationaliteiten. Bijna de helft van de leerlingen heeft een andere culturele achtergrond dan de Nederlandse.

Omdat er zoveel leerlingen met verschillende culturele achtergronden rondlopen, is er veel belangstelling voor elkaars cultuur. Die interesse voor elkaar wordt gestimuleerd door de schoolleiding: in verschillende projecten wordt aandacht besteed aan multiculturaliteit. Oud-leerlingen van diverse culturele achtergronden komen bijvoorbeeld langs om te vertellen hoe ze van het vmbo op een hogeschool of universiteit terechtkwamen. In een ander project - de zogenoemde interculturele hofmakerij - worden liefde en seksualiteit besproken.

Op het Midden-Brabant College in Tilburg komen normen en waarden uit verschillende culturen aan bod, zonder dat er een waardeoordeel aan wordt gegeven.

Jongeren spelen Macbeth
Wat is de relatie tussen Shakespeare's 'Macbeth' en Rotterdamse jongeren? Dat is het thema van de documentaire 'de Hofpleingroep' over zeventig jongeren uit Rotterdam die het toneelstuk eind 2005 als opera opvoerden.

Het koningsdrama Macbeth werd geschreven in 1606. Het stuk werd door Giuseppe Verdi bewerkt tot een opera die voor het eerst te zien was in Florence in 1847. De Nederlandse Carla van Driel bewerkte het stuk speciaal voor de jongeren van Jeugdtheater Hofplein tot een muziektheaterspektakel. De jongeren zijn afkomstig uit allerlei verschillende landen. Velen van hen maakten in hun jonge leven al kennis met thema's uit het stuk, zoals geweld, macht, ambitie en wraak. De Iraanse Roshanak bijvoorbeeld. Zij maakte in Iran het machtsmisbruik van fundamentalistische geestelijken van dichtbij mee. Door haar persoonlijke ervaringen zijn de thema's van het stuk voor haar nog steeds actueel.

In het dagelijkse leven hebben de zeventig jongeren niet veel met elkaar te maken, tot ze het toneel opgaan en zang, dans en theater hen bindt.