Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl
Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
Datum Nummer persbericht
21 februari 2006 060222N
Groeiende waardering Nijmegenaren voor stad en wijk
Nijmegenaren zijn tevredener over hun stad en hun wijk dan vier jaar geleden. Daarbij speelt het toegenomen gevoel van veiligheid een grote rol. De waardering voor de eigen stad groeide van een 7,30 in 2001 naar 7,55 in 2004.
'Sterke wijken en een sociale stad' was vanaf het aantreden van dit college van burgemeester en wethouders in 2002 de belangrijkste leidraad voor het besturen van de stad. Dat gold ook voor een meerderheid in de gemeenteraad. Het college van GroenLinks, PvdA en SP had zich ten doel gesteld om de stad schoner, heler, socialer en veiliger te maken.
Die ambitie is grotendeels waargemaakt, zo blijkt uit recente cijfers. Tegelijkertijd heeft het college in de afgelopen vier jaar de begrotingen sluitend gehouden en is achttien miljoen euro bezuinigd.
Er is ook een beter sociaal klimaat tot stand gekomen: steeds meer Nijmegenaren voelen zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in hun buurt en ruim 30 procent van de mensen is actief in de eigen wijk of buurt. Het college van burgemeester en wethouders ziet dit als positief gevolg van de wijkaanpak waarin de gemeente samen met bewoners de dagelijkse leefomgeving schoon, heel en veilig houdt. Een kroon op deze aanpak was de uitverkiezing van Nijmegen tot 'Schoonste stad van Nederland' in 2005.
Het gemeentebestuur wilde voor alle inkomensgroepen het tekort aan betaalbare en goede woningen terugdringen. De woningbouwproductie groeide van 330 woningen in 2002 naar 1500 in 2005. Daarvan behoort ruim 30 procent tot de goedkope sector. Het gaat daarbij zowel om goedkope huur- als koopwoningen. Van de in deze collegeperiode geplande woningen valt 43 procent in deze goedkope sector.
De bezuinigingen van het Rijk op het minimabeleid zijn volledig opgevangen. Er is extra geïnvesteerd om maatschappelijk isolement te voorkomen, door bijvoorbeeld een extra bijdrage voor maatschappelijke deelname en langdurig uitkeringsgerechtigden in geval van nood een koelkast, wasmachine of computer te geven.
Ondanks de noodzaak om 18 miljoen euro te bezuinigen, is in deze collegeperiode elk jaar een sluitende begroting gepresenteerd. De algemene financiële reserve is van 11 miljoen op 20 miljoen euro gebracht. De extra aandacht voor de wijken is ondanks de bezuinigingen overeind gebleven.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Persvoorlichting, doorkiesnummer 024-3292380