Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland * District IJsselstreek

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK

21 februari 2006

Veiligheidsgevoel rond NS-station Brummen inzet actie politie en gemeente

Politie en Gemeente gaan de komende maanden vernielde en ongebruikte fietsen weghalen bij het NS-station in Brummen. De actie is een vervolg op eerdere maatregelen die de veiligheid rond het NS-station moeten vergroten.

Uit de veiligheidsscan van de gemeente blijkt dat sommige mensen zich onveilig voelen bij het NS-station. Dat wordt niet zozeer ingegeven door de werkelijke kans om slachtoffer van een misdrijf te worden, maar meer door het gevoel dat mensen bekruipt rondom het station. Acties van gemeente, wijkraad, politie en NS hebben eerder al geleid tot het aanbrengen van meer verlichting, vernieuwen van de fietsenstalling en extra toezicht door de politie en stadswachten. De politie houdt vooral in de nachtelijke uren van het weekend extra toezicht.

Fietswrakken opgeruimd

In de komende maanden gaan de deelnemende partijen extra aandacht besteden aan het opruimen van fietswrakken. Kapotte en vernielde fietsen of fietsen die al lange tijd ongebruikt in de stalling staan, roepen onveiligheidsgevoelens op. De komende maanden gaan stadswachten deze fietsen registeren en via de gemeente af laten voeren. In samenwerking met de politie wordt gekeken of er fietsen tussen staan, die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De weggehaalde fietsen worden nog enige tijd bij de gemeente opgeslagen om eigenaren die zich melden de kans te geven hun fiets terug te krijgen.

Aangifte doen noodzaak

Fietsdiefstallen is een speerpunt voor de politie van het team Brummen/Eerbeek. Het aantal fietsdiefstallen in deze gemeenten is gestegen, van 118 in 2004 naar 151 in 2005. De politie gaat hier de komende maanden samen met o.a. gemeente en wijkraad acties op ondernemen. Aan de andere kant worden ook regelmatig fietsen aangetroffen, maar lukt het de politie niet ze bij de eigenaar terug te brengen. Dat komt omdat niet iedereen aangifte doet van diefstal van zijn of haar fiets. Daarnaast kunnen aangevers soms onvoldoende gegevens verstrekken om een fiets te herkennen, zoals een framenummer. Dat is voor de eigenaar jammer, maar ook voor de politie. Want als de politie weet waar en wanneer fietsen gestolen worden, kan ze haar toezicht daar beter op afstemmen. Ook de kans op het pakken van daders wordt groter als mensen aangifte doen. En aangifte doen, kan tegenwoordig heel gemakkelijk via het internet (www.politie.nl), of op afspraak op het politiebureau (via 0900-8844).

Samen verantwoordelijk

Wat ook onveiligheidsgevoelens oproept is de aanblik van vernielingen. Ook hierin wil de politie optreden door op de goede momenten toezicht te houden, zoals in de nachtelijke uren in het weekend. Maar ook hier is de oproep aan de burger om vooral melding te doen, als men getuige is van een vernieling of iets verdachts ziet. De politie is dag en nacht bereikbaar via het algemene nummer 0900-8844 of, als de daders nog aanwezig zijn, via 1-1-2 (spoed). Door gezamenlijk actie te ondernemen kan de veiligheid rond het NS-station vergroot worden. Voorwaarde is wel dat gemeente, politie, wijkraad maar zeker ook burgers hun steentje bijdragen.

Heeft u als inwoner van de gemeente vragen over deze actie, neem dan contact op met dhr. Posthumus van de gemeente Brummen (0575-568233) of met de wijkagent van Brummen, dhr. Simmelink (0900-8844).

Einde persbericht

N.B. Wilt u een interview met de wijkagent, dan kunt u contact opnemen met Anton de Ronde, voorlichter van de politie Noord- en Oost-Gelderland via 055- 5486052. Voor contact met dhr Posthumus kunt u contact opnemen met Gert-Jan van Dijk, voorlichter van de gemeente Brummen via 0575 - 568294

---- --