Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl
Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
Datum Nummer persbericht
21 februari 2006 060216R
Waardering voor de stad in en buiten Nijmegen
Bijna alle Nijmegenaren vinden hun stad prettig om in te wonen. Ook bij de niet-Nijmegenaren groeit de waardering voor de oudste stad van Nederland. Dat blijkt uit de Stads- en Wijkmonitor 2005.
Uit de monitor concludeert het college van burgemeester en wethouders dat de wijkaanpak werkt. Nijmegenaren vinden hun stad schoner en veiliger en zijn positief over speelmogelijkheden en het wegenonderhoud. Ze ervaren minder verloedering en vinden het sociale klimaat in hun buurt iets beter dan twee jaar geleden. Als minpunten noemen ze de overlast door medebewoners, vooral door jongeren, de groter wordende verkeersdruk, de parkeeroverlast en de toename van geur- en geluidshinder.
Nijmegenaren zijn positief over hun stad. 95 procent vindt het een prettige stad om te wonen, 87 procent kwalificeert de stad als mooi. 43 procent vindt dat de stad er het afgelopen jaar op is vooruitgegaan (41 procent in 2003). Ook niet-Nijmegenaren laten zich steeds gunstiger uit over Nijmegen. Door de viering van Nijmegen 2000 jaar is de bekendheid toegenomen. De toeristische markt ontwikkelt zich bovengemiddeld. Toeristen maken veel gebruik van de horeca en waarderen de gastvrijheid en de gemoedelijkheid van de mensen.
Na een forse economische impuls in de negentiger jaren, nam vanaf 2001 de werkloosheid opnieuw toe. In de loop van 2004 verbeterde de situatie. De vacatures namen weer toe, de werkloosheid af. Vanaf 2005 is het percentage uitkeringsgerechtigden in Nijmegen weer vergelijkbaar met dat van de meeste andere steden.
Van de Nijmegenaren zegt 96 procent goed voor zichzelf te kunnen zorgen en het aandeel mensen dat voldoende sociale contacten heeft, steeg de laatste paar jaar fors tot bijna 95 procent. Ook onder 75-plussers is er sprake van een iets groeiende zelfredzaamheid.
Allochtonen geven minder vaak aan zelfredzaam te zijn, maar ook zij scoren gemiddeld toch boven de 80 procent. Bij de niet-westerse allochtonen is het percentage dat behoefte heeft aan meer sociale contacten wel een stuk hoger dan het gemiddelde.
De meeste inwoners hebben geen grote problemen. Bij een kleine groep blijken echter forse en hardnekkige problemen te bestaan met werk, inkomen, gezondheid, verslaving, criminaliteit en opvoeding. Veelal betreft het meervoudige problematiek per huishouden.
Op basis van signalen uit de praktijk lijken de individuele problemen in deze groep groter te worden. De moeilijkste huishoudens komen vooral voor in wijken en groepen met een sociaal-maatschappelijke achterstand.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marij Delissen, doorkiesnummer 2382