Provincie Limburg

Luchtkwaliteit Limburg is verbeterd Provinciale jaarrapportage luchtkwaliteit Limburg:

De luchtkwaliteit in Limburg is de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd. De belangrijkste luchtkwaliteit-bepalende stoffen laten de laatste 10 jaar een dalende trend zien. Dit geldt ook voor de concentraties fijn stof (PM10). Door deze daling voldoet de luchtkwaliteit gemiddeld over heel Limburg aan de wettelijke normen. Langs drukke rijks-, provinciale en (binnen)stedelijke wegen kunnen de normen wel nog overschreden worden.

De jaargemiddelde grenswaarden van de onderzochte* stoffen worden over het algemeen niet meer overschreden. De ontwikkeling van de luchtkwaliteit vertoont sinds begin jaren 90 uit de vorige eeuw een trend van verbetering. Uitzondering was het jaar 2003, dat m.n. door meteorologische omstandigheden (lange, warme zomer) voor luchtkwaliteit een zeer slecht jaar was. In 2004 is de trend van verbetering weer opgepakt, Dit geldt ook voor fijn stof: indien rekening wordt gehouden met de aftrek van het van nature aanwezige zeezout in fijn stof, dan kan geconcludeerd worden dat ook het maximaal toegestane aantal overschrijdingen van de 24-uursgemiddelde norm in 2004 in het algemeen niet is overschreden. Daarmee is de algemene doelstelling om op dit niveau te voldoen aan de wettelijke grenswaarden gerealiseerd. Maar het is echter niet altijd en overal even goed gesteld met de kwaliteit van de lucht. Langs drukke wegen kunnen de normen voor stikstofdioxide en fijn stof wel nog overschreden worden. En m.n. in Noord- en Midden Limburg is de zure depositie nog hoger dan de doelstellingen voor 2010. Er is een forse reductie van de zure depositie en de totale stikstofdepositie nodig om de doelstellingen voor 2010 te halen.

De natte depositie van koper is weliswaar hoog, maar is sinds 2000 wél dalende. Overigens is de hoogte vergelijkbaar met de hoogte die in andere provincies wordt gemeten. Daarbij geldt voor Limburg ook dat ongeveer 80% van de koperdepositie afkomstig is uit bronnen uit het buitenland.

De rapportage Luchtkwaliteit Limburg 2004, inventarisatie en overzicht beschikbare gegevens tot en met 2005 geeft een overzicht van de luchtkwaliteit in Limburg. Hierbij is gebruik gemaakt van gegevens van de provinciale meetnetten, van metingen van het RIVM en van metingen in de buurlanden. De rapportage geeft inzicht in fijn stof (PM10), diverse metalen in dit fijn stof, stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2), de depositie van metalen en zuur, en het voorkomen van smog. De meetwaarden worden vergelijken met de wettelijk geldende streef- richt- en grenswaarden in Nederland. Samen met Rijk en gemeenten bekijkt de Provincie welke maatregelen genomen kunnen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren.

* Bijlage: Luchtkwaliteitrapportage PDF-document

21-2-2006 14:17