| |Nr. |2006-082 | | |Arnhem|21 februari | | |, |2006 |Provincie gelderland stimuleert cultuurbereik E 157.700,-- voor projecten op het gebied van het Cultuurbereik
De provincie Gelderland subsidieerde met de regeling voor cultuurbereik projecten van amateurkunstenaars en activiteiten die een groot of nieuw publiek aantrekken. Deze regeling is per 1 januari 2006 beëindigd. In de derde en laatste verdeelronde 2005 heeft zij E 157.700,-- aan de volgende projecten uitgegeven:
Stichting Klei, Geldermalsen (E 15.000,-) Stichting Klei producties maakt een theaterproductie op locatie. De voorstelling, die tot juli 2006 is te zien, moet de theatrale verbeelding worden van een Betuws dorp aan de rivier de Linge gedurende de afgelopen eeuw. Het script is gebaseerd op persoonlijke verhalen van bewoners. De 8 voorstellingen vinden plaats op de uiterwaarden van een landgoed in Beesd.
Vrouwen Kleinkoor 'Orpheus', Nijmegen (E 900,-) Het Vrouwen Kleinkoor 'Orpheus' gaat een cd-box uitbrengen met door henzelf uitgevoerde koormuziek. Het koor is een van de vooraanstaande vrouwenkoren in Nederland. De cd's bevatten nog niet eerder opgenomen werk van hedendaagse componisten uit Nederland (waaronder Gelderland) en België. De cd's worden onder meer gepromoot met een concertserie, die grotendeels in Gelderland plaatsvindt. De box wordt verder te koop aangeboden via onder meer muziekwinkels en muziekbibliotheken.
Stichting Draailier en Doedelzak, Nijmegen (E 6.000,-) De stichting gaat ongebruikelijk repertoire voor draailier- en doedelzakspelers op de markt brengen. In dat licht is de Nijmeegse componist Theo Hoek opdracht gegeven voor deze instrumenten een nieuw stuk te schrijven. De componist is daarbij uitgegaan van het gedicht Streep van de Nederlandse dichter Toon Tellegen, dat in de compositie vocaal wordt uitgevoerd. De nieuwe compositie wordt als onderdeel van een breder programma uitgevoerd door een ad-hocensemble van 14 spelers uit diverse muziekgroepen. Er zijn acht concerten gepland in de periode eind mei/begin juni 2006, waaronder vier in Gelderland. Stichting Koninklijk Apeldoorn (E 17.400,-) Van 20 t/m 26 augustus 2006 organiseert de Stichting Koninklijk Apeldoorn de Koninklijk Apeldoorn Feesten. Thema van de feesten is Koning Lodewijk Napoleon. Het is in 2006 namelijk 200 jaar geleden dat hij koning van Holland werd en paleis Het Loo heeft bewoond en verbouwd. Het programma van de feesten bestaat onder andere uit een historische optocht, een living history, een toneel- en muziekvoorstelling en een koningsnacht.
Stichting Evenementen Apeldoorn (E 1.600,-) Naar aanleiding van het succes van de tentoonstelling over Indisch erfgoed gaat de Stichting Evenementen Apeldoorn jaarlijks een culturele week organiseren rond dit thema. Het doel is om de culturele erfenis van het voormalig Nederlands-Indië een bredere bekendheid te geven. Op het programma voor 2005 staan onder meer een tentoonstelling over de oorlogsherinneringen van de schrijver Peter Dongen en films, lezingen en workshops, geënt op Indische kunstvormen. Er wordt samengewerkt met het museum CODA en filmhuis Gigant.
Joseph Wresinski Cultuur Stichting, Amsterdam (E 1.500,-) De theatervoorstelling 'Maria, moeder van altijddurende bijstand' is tot februari 2006 uitgevoerd op laagdrempelige locaties in Arnhem, Harderwijk, Vaassen en Wageningen. De voorstelling was geïnspireerd op en wordt gespeeld door vrouwen met een levenslange geschiedenis van achterstand. Het is het verhaal van 'moeders en dochter uiteen gescheurd'. Aan de productie is een traject van onderzoek, ontwikkeling en opleiding voorafgegaan.
Stichting Bigband Nijmegen (E 3.500,-)
De Stichting Bigband Nijmegen wil met het project "Ico and the youngsters" jongeren met interesse in jazzmuziek stimuleren zich te bekwamen in de jazz. Het project is in december 2005 gestart en loopt tot maart 2006. Jongeren worden via middelbare scholen en het muziekonderwijs geworven om actief mee te spelen in een semiprofessioneel jazzorkest (het Imperial City Orchestra). Zij worden door de bandleden begeleid. De begeleiders spelen zelf op conservatoriumniveau en hebben ervaring als docent. Tijdens de optredens spelen de jongeren een aantal nummers mee.
Mevrouw B.C. Kelderman-Roosen, Westendorp (E 2.000,-) Mevrouw Kelderman gaat van maart t/m december 2006 vijf radio-uitzendingen maken op locatie, onder andere in Indische verzorgingshuizen en bij een jongerenmanifestatie. Zij maakt al zeven jaar radioprogramma's die betrekking hebben op het oude Nederlands-Indië. Het doel is dit Indische erfgoed te behouden en door te geven aan de volgende generatie.
Stichting Beleven, Arnhem (Streetwise) (E 40.000,- voor 2006 en 2007) Onder de titel Streetwise zet de Stichting Beleven een driejarig project op om een nieuwe impuls te geven aan de jongerencultuur. Het project kent vier onderdelen, een leertraject voor jongeren, een leer-/werkervaringstraject voor nieuw talent, een interactieve website en een (voorbeeldstellende) showgroep. In 2006 wordt het eerste onderdeel Streetwise 1 opgepakt, met de bedoeling om jongeren in achterstandssituaties aan te zetten tot het beoefenen van 'nieuwe kunsten', zoals onder meer breakdance, vj, dj, fashion en freestyle skaten. De uitvoering vindt plaats in zes jongerencentra verspreid over Gelderland. Voor 2006 zijn dat naar verwachting in Malden, Ermelo, Harderwijk, Velp en Presikhaaf Arnhem. Verwacht wordt een deelname van 150 jongeren.
Stichting Theateratelier Het Wilde Oog, Nijmegen (E 7.500,-) Van juli 2006 t/m november 2007 wordt de foto- en kostuumtentoonstelling 'Diva's, Romeo's & Julia's' gehouden. Centraal staat de betekenis van kleding, kostuums en klederdracht. Drie vrouwen uit Spakenburg hebben gefigureerd. Van hen is in nieuwe kleding een fotoserie gemaakt tegen de achtergrond van bouwwerken van Gerrit Rietveld. Voor 30 andere personen in beroepskleding wordt kleding ontworpen die afgeleid is van de Spakenburger klederdracht. Zij worden gefotografeerd in hun werksituatie. Hiermee wil de stichting een brug slaan tussen verleden en heden, traditie en vernieuwing. De tentoonstelling wordt gehouden in de schouwburgen van Apeldoorn, Nijmegen en Ede. Ook zijn er rondleidingen en wordt het project in 2007 gepresenteerd tijdens de Modebiënnale in Arnhem.
Stichting Het Wagenings LEEFfestival, Wageningen (E 3.500,-) Deze stichting zal in 2006 haar 25e straattheaterfestival met als thema 'Alles uit de kast!' organiseren. Het festival biedt een podium aan zowel professionals als amateurs. Kenmerkend hierbij is veel interactie en inspiratie tussen artiesten onderling. De mooiste interactie wordt beloond met de speciale 'Gouden Bakfiets Trofee'. Ook wordt er extra aandacht besteed aan jongeren door de programmering van onder meer rap en breakdance.
Stichting UltimoTango, Beek-Ubbergen (E 3.000,-) Van 22 t/m 26 maart 2006 vindt de 3e editie van het Tango Festival Doble Ocho in Nijmegen plaats. Het festival stelt zich ten doel behalve tangoliefhebbers ook nieuw publiek in aanraking te brengen met deze vorm van dans en muziek. Voor deze editie wordt een nieuwe danstheatervoorstelling gemaakt en getoond in de Sint Stevenskerk. Verder worden in het programma eerdere, beproefde activiteiten opgenomen, waaronder een tangofusionavond, een filmprogramma in LUX, een tangokroegentocht in Bottendaal en een workshop voor rolstoeldansers.
Stichting 't PACT, Nijmegen (E 3.000,-)
Deze stichting organiseert op Koninginnedag het jaarlijks terugkerende popfestival Oranjepop. Dit is een gratis toegankelijk popfestival in de open lucht. Het doel is jongeren te laten kennismaken met het hedendaagse muziekaanbod van Nederlandse bodem. Daarnaast wil het festival nieuwe talentvolle bands programmeren, vooral jong talent uit de regio. Stichting East of Eastern, Nijmegen (E 4.000,-) Gezien het succes van vorig jaar organiseert stichting East of Eastern op 2e Paasdag, 17 april 2006, de derde editie van de Jazzstafette. Deze bestaat uit een vijftigtal concerten die een grote diversiteit aan jazzgenres laten horen. Het festival presenteert zowel topartiesten, conservatoriumstudenten als amateurspelers van muziekscholen uit Gelderland en de regio Kleef (D). Er wordt een prijs uitgereikt voor de meest veelbelovende (muziekschool)artiest. De optredens vinden plaats in diverse locaties in Nijmegen-Oost.
SKCG (Gelders Pop Podium), Arnhem (E 29.950,- voor 2006, 2007, 2008) Stichting Kunst en Cultuur Gelderland organiseert voor het tweede jaar het Gelders Pop Podium. Doel is om regionaal poptalent een ingang te bieden op grote Gelderse festivals. De festivals maken structureel ruimte voor regionale acts op een speciaal podium of binnen hun programmering. Zo wordt de nieuwe Gelderse popmuziek toegankelijk gemaakt voor een groot divers publiek en kan nieuw poptalent zich verder ontwikkelen.
Stichting exploitatie De Valkhofaffaire (In 't Hunnerpark), Nijmegen (E 7.000,-)
Tijdens de zomerfeesten van 2006 zal deze stichting het festival 'In 't Hunnerpark' organiseren, de opvolger van het eerdere Valkhoffestival. Het programma wordt uitgebreid met jazzoptredens om zo een breed publiek te bereiken. Ook wordt er gedacht aan een verbreding van het programma met cabaret en video.
Gelders Opera- en Operette Gezelschap ('Klassieke Idols'), Ede (E 2.350,-)
Klassieke Idols is een incidentele culturele activiteit, ontworpen en georganiseerd door het Gelders Opera- en Operette Gezelschap (GOOG).De activiteit heeft als doel jongeren kennis te laten maken met het klassieke muziektheater. Tijdens een weekend krijgen de deelnemers een aantal workshops waar zij onder begeleiding kunnen tonen wat ze kunnen. De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Het geheel sluit af met een eindpresentatie waarbij een jury beslist wie de winnaar is.
Passionate, Rotterdam (E 4.500,-)
Passionate organiseert de derde editie van de voorronde van de nationale schrijfwedstrijd 'Write Now!' in de provincie Gelderland. De voorronde vindt plaats in de regio Nijmegen en is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar. Van een wedstrijd in Rotterdam-Zuid met acht deelnemers, is 'Write Now!' uitgegroeid tot hét landelijk podium voor beginnende auteurs. Er zijn 12 regionale voorronden en een finale in Rotterdam.
Stichting 'Het Accordeon', Deventer (E 5.000,-) Stichting 'Het Accordeon' organiseert periodiek een meerdaags festival rond het accordeoninstrument. Om het festival, dat dit jaar gehouden wordt op 19 februari, breder te trekken dan Deventer wordt er een muzikale boottocht naar Zutphen georganiseerd. Ook in Zutphen (in de Hanzehof) vinden enkele festivalonderdelen plaats, waaronder concerten en een kinderprogramma. Varende over de IJssel wordt er een culturele verbinding gemaakt tussen de provincies Overijssel en Gelderland.
Subsidieregeling en -voorwaarden
Het doel van de subsidieregeling was het cultuurbereik in Gelderland te bevorderen. De regeling stond open voor amateurs én professionals. Drie typen projecten kwamen in aanmerking voor subsidie: projecten die de amateurkunst stimuleren, activiteiten waarmee een groot of nieuw publiek wordt bereikt en projecten die zoeken naar nieuwe manieren om cultuurbereik te vergroten. In 2005 stelde de provincie hiervoor een bedrag van E 355.797,-- beschikbaar, dat in drie verdeelrondes verspreid over het jaar werd besteed. Een commissie van externe deskundigen adviseerde Gedeputeerde Staten over de subsidieaanvragen.
Met ingang van 1 januari 2006 is de Subsidieregeling cultuur Gelderland 2006 van kracht. Meer informatie hierover (subsidievoorwaarden, indieningstermijnen etc.) is te vinden op de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl/cultuur, onder "subsidies kunsten".
Provincie Gelderland