Waterloopkundig Laboratorium

Delft, 21 februari 2006

WL | Delft Hydraulics faciliteert onderzoek offshore koelwaterwinning

Gas dat 'offshore' onder de zeebodem gewonnen wordt gaat via pijpleidingen naar de kust waar het wordt bewerkt en vloeibaar gemaakt (LNG, liquified natural gas).

Shell is van mening dat een nieuwe manier van gastransport haalbaar is, en wil het gas direct op een drijvend platform boven het gasveld verwerken. Om het gas vloeibaar te maken is koelwater nodig. Als dit water eerst met behulp van een installatie wordt gekoeld kost dat veel ruimte op het platform. Als het koelwater direct uit zee opgepompt kan worden, dan wordt ruimte bespaard. Op 200 meter diepte is het water 10 graden kouder en geschikt om te koelen. Het plan is om onder het drijvende platform pijpen te hangen die tot 200 meter diep reiken, waarmee het koelwater direct kan worden opgepompt.

Bij WL | Delft Hydraulics wordt nu onderzocht wat het effect is van het opzuigen van water op de vrijhangende pijp. De Technische Universiteit in Delft onderzoekt dit in het stromingslaboratorium van WL | Delft Hydraulics. Dit laboratorium beschikt over een 80 tons ijkbak die voor dit project verbonden is met een pijp op schaal. Hiermee is het mogelijk de werkelijkheid zo dicht mogelijk te naderen.

Uit de eerste testen blijkt dat boven een kritische interne vloeistofstroming de buis gaat trillen. Verder onderzoek moet nu aantonen of de pijpleiding ondanks de trillingen heel blijft.

WL | Delft Hydraulics is een onafhankelijk instituut voor gespecialiseerd advies en toegepast onderzoek, opgericht in 1927 en gevestigd in Delft. Onze 350 gekwalificeerde medewerkers adviseren Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers over alle aan water gerelateerde vraagstukken: van beleidsondersteuning tot ontwerp en technische assistentie op het gebied van offshore, kusten, havens, estuaria, rivieren & kanalen, water in de stad en industriële stromingsprocessen. WL | Delft Hydraulics ontwikkelt ook hoogwaardige softwareproducten, die wereldwijd worden toegepast en verkocht. Opdrachtgevers zijn nationale en regionale overheden, waterschappen, multilaterale financiers en het bedrijfsleven, waaronder ingenieursbureaus, aannemers en industrie.

VOOR DE REDACTIE /