Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamerleden ontvangen boek over gelijke behandeling in Europa
---

Op 21 februari biedt het Platform artikel 13 (*) het boek 'Gelijke Behandeling en het Europees Parlement: Weerbarstig maar niet onbuigzaam' aan aan Godelieve van Heteren, voorzitter van de vaste commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer.

Op het terrein van gelijke behandeling is de Europese Unie sinds 1999 bevoegd initiatieven te nemen. Interviews met vijf Europarlementariërs laten zien in hoeverre dat ook gebeurt. De geïnterviewden zijn Emine Bozkurt (PvdA), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Sophie In 't Veld (D66) en Corien Wortmann-Kool (CDA). De titel van de publicatie, 'Gelijke Behandeling en het Europees Parlement: Weerbarstig maar niet onbuigzaam', spreekt boekdelen: er worden initiatieven genomen, maar gemakkelijk is het niet.

Gelijke behandeling en non-discriminatie op welke grond dan ook leidt soms tot grote hype's, denk bijvoorbeeld aan de kandidaat-commissaris Buttiglione die door het Europarlement naar huis werd gestuurd vanwege zijn uitlatingen over homo's en vrouwen. Maar meestal is het een kwestie van doorzetten, stapje voor stapje, op soms onverwachte terreinen. Enkele voorbeelden:


* Transport: sinds kort verplicht Europese regelgeving luchthavens om mensen met een beperking in hun mobiliteit gratis van dienst te zijn om in hun vliegtuig te komen.

* Sport: voetballers hebben -als werknemer- recht op een discriminatievrije werkplek: het voetbalveld. Op initiatief van het Europees Parlement maakt de UEFA hier samen met de voetbalclubs werk van.

* Kerk en staat: door tussenkomst van de Europese Unie is voorkomen dat een concordaat gesloten is tussen het Vaticaan en Slowakije, waarbij Slowakije zich had kunnen beroepen op gewetensbezwaren op grond van de rooms-katholieke leer om bepaalde Europese regels niet in te voeren.

Naast interviews met Europarlementariërs bevat het boek een schat aan informatie over gelijke behandeling, het nieuw op te richten Genderinstituut en het nieuwe Bureau voor de Mensenrechten. Ook besteedt het boek aandacht aan Europese gelijke behandelingsregelgeving die tot een aantal wetten in Nederland heeft geleid.

Het boek kost 3,50 (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via www.e-quality.nl of www.lbr.nl .

(*) Platform artikel 13 is een samenwerkingsverband tussen:
* Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
* E-Quality, kenniscentrum voor emancipatie in de multiculturele samenleving

* Expertisecentrum LEEFtijd

* Kenniscentrum Lesbisch en Homo-emancipatiebeleid
* Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie LBR.

(Geplaatst: 20 februari 2006)

---