Ingezonden persbericht


Uit Nieuwsbrief 203.10 van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum

SPOEDZORG IS IN VELE REGIO'S EEN BELEIDSTHEMA

Spoedzorg vormt in veel regio's een thema dat hoog op de beleidsagenda staat van profesionals, Raden van Bestuur, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars. Veel onderzoek en beleid gaan uit van het perspectief van het aanbod. Een meer functionele aanpak verdient evenwel de voorkeur. Hierbij gaan beleidsmakers niet uit van bestaande beroepen maar van benodigde competenties en functies. Zo'n multi-professionele aanpak geeft betere kwaliteit van spoedzorg en meer mogelijkheden om vraaggericht te werken. Voor de avond, nacht en weekend zorg lijkt het soms dat het focus erop is gericht om patiënten alleen die zorg te bieden die nodig is om de ANW periode door te komen. Uit sommige studies blijkt dat 50% van de patiënten over dezelfde klacht wederom contact opnemen met hun eigen huisarts. Al deze opmerkingen kwamen naar voren aan het einde van de plenaire discussie van de workshop Hoe acute zorg gegevens te gebruiken voor beleidsondersteund onderzoek? Op uitnodiging van het Julius Centrum, het Academische Ziekenhuis Maastricht, het WOK/UMC Nijmegen, de Hoge School Arnhem Nijmegen en het Ministerie van VWS namen afgelopen donderdag zo'n zestig mensen uit bijna alle regio's van Nederland daaraan deel. Workshop voorzitter Leo Kliphuis van het ministerie van VWS schetste het belang van de spoedzorg en de regionale relaties tussen beleid, onderzoek en belangen. De beleidsregels acute zorg in de nieuwe Wet Toelating Zorginstellingen legt meer nadruk op het maken van niet-vrijblijvende regionale afspraken over de patiënten met een acute zorg vraag. Regionale belanghebbenden krijgen thans meer behoefte aan informatie over patiënten tevredenheid. Ook worden nieuwe eisen gesteld aan het afleggen van verantwoording over toegang, kwaliteit en kosten van spoedzorg. Deze thema's kwamen ruim aanbod in vier deelworkshops. Dr. Margriet van Baar ging in op het meten van vraag en aanbod van alle spoedzorg in een regio. Paul Giessen, huisarts schetste de mogelijkheden om kwaliteit van zorg te meten op de huisartsenpost. Joke Mintjes besteedde aandacht aan het doen van kwalitatief onderzoek naar pijbnbeleving op een SEH. Dr. Caro van Uden vertelde over zijn ervaringen met het onderzoek naar een geïntegreerde huisartsenpost en spoedeisende hulp.

Bij de plenaire discussie kwamen de volgende thema's voor nader onderzoek naar voren: 1. het hoge percentages onterechte zelfverwijzers. 2. de verschillen tussen de aanpak van huisartsen en medisch specialisten 3. de inhoudelijke en financiele voordelen van inhoudelijke samenwerking voor de klant. 4. de uitvoering van kosten-effectiviteitsstudies op het terrein van de spoedzorg. Tenslotte werd gepleit voor betere samenwerking tussen (koepels) van onderzoekers, professionals, patiénten en aanbieders. De schaarse onderzoeksmiddelen in tijd en mankracht worden dan zo effectief mogelijk worden ingezet.

VERANTWOORDING

Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van een bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers

Hoogleraar Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg

Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde

Universitair Medisch Centrum Utrecht

email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl

tel 030 250 9359