Gemeente Woerden

20 februari 2006

Weg vrij voor nieuwe Groepenbrug en omliggende wegennet

Met het akkoord over de laatste grondaankopen start de laatste voorbereiding voor de daadwerkelijke aanleg van de nieuwe Groepenbrug en de wegen daaromheen. De situatie rond de oude Groepenbrug is dringend aan vernieuwing toe. De smalle en oude brug is de oorzaak van dagelijkse files en ernstige geluidsoverlast voor omwonenden. Nadat de vrijstelling definitief is, wordt gestart met de voorbelasting van de grond. De provincie Utrecht en de gemeente Woerden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor dit project.

Hoe ziet het plan eruit?
De nieuwe Groepenbrug over de Oude Rijn komt ruim 70 meter ten oosten van de huidige brug te liggen. Aan de zuidzijde sluit de brug aan op de Steinhagenseweg en de Utrechtsestraatweg, aan de noordzijde op de weg Geestdorp/ N198. De nieuwe brug is ongeveer 2x zo breed en kan daarom meer verkeer verwerken. Ook is er aandacht voor een zorgvuldige aansluiting op het omliggende wegennet. Aan de zuidzijde wordt een rotonde geconstrueerd. Aan de noordzijde is de provincie nu reeds begonnen met de nodige verbeteringen aan de N198. Al deze maatregelen leiden samen tot een betere doorstroming van het verkeer en minder overlast voor de omwonenden.
In het plan is rekening gehouden met (brom)fietsverkeer. Enkele aparte voorzieningen zorgen ervoor dat het ook voor hen in de nieuwe situatie veilig is. Zo kunnen de fietsers de N198 bij de Groepenbrug ongelijkvloers kruisen en kunnen fietsers bij de rotonde veilig oversteken, omdat daar de snelheid van het verkeer afneemt. Op de N198 komt een vrijliggend fietspad tussen de huidige rotonde bij het bedrijventerrein in Harmelen en de Breudijk. Daarnaast komen er aan weerszijden van de weg rode fietsstroken tussen Gerverskop en de kruising met de N212 (ir. Enschedeweg).

Inpassing in het landschap
De oude Rijn en haar oevers hebben aan de Oostzijde van Woerden cultuur historische waarden. Dit oeverlandschap maakt deel uit van het Belvedèregebied Nieuwkoop Harmelen. Om de bestaande oevers goed tot zijn recht te laten komen is gekozen voor een zwevende brug. De grotere overspanning geeft meer transparantie en zorgt voor een grotere continuïteit van de oeverzone en de oeverwallen. In het beplantingsplan is rekening gehouden met het oorspronkelijke slagenlandschap en met de sfeer van de oeverzone. De aanleg van rietland past in dit beeld en biedt tevens ruimte voor extra waterberging aan weerszijde van de Oude Rijn.

En de oude brug?
De oude brug blijft in afgeslankte vorm gehandhaafd. Hij wordt gerenoveerd en iets verhoogd, waarbij het oorspronkelijke karakter zoveel mogelijk behouden blijft. Door de verhoging kan de recreatievaart over de Oude Rijn er makkelijker onderdoor. Bestemmingsverkeer zal in beperkte mate gebruik kunnen maken van de vernieuwde oude brug.


- Kaart situatie Groepenbrug