Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

17-2-2006

VROM is druk bezig alle bestaande vergunningen op basis van rijksregelingen te toetsen op nut en noodzaak. Dit gebeurt in het kader van het project Vereenvoudiging Vergunningen, dat is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Ook zeven andere departementen voeren een dergelijke toetsing uit. Vergunningstelsels die niet aan de voorwaarden voldoen, verdwijnen of worden omgezet in algemene regels. Voor burgers en bedrijven moet het project een aanzienlijke vermindering van de vergunninglast opleveren.

Voor vergunningstelsels die recent zijn doorgelicht, volstaat in eerste aanleg een 'marginale' beoordeling. VROM levert een eindrapportage op met de volgende overzichten:

1. resterende en af te schaffen vergunningen(stelsels)
2. vergunningen waarvoor Lex Silencio positivo mogelijk is (dat wil zeggen dat als een termijn wordt overschreden automatisch een positieve beslissing volgt)

3. beperking administratieve lasten door onder meer de frequentie van de vergunningverleningen te verminderen en beperking van de informatieverstrekking door burgers en bedrijven

Naar verwachting leidt de toetsing bij tal van stelsels tot de conclusie dat zij (gedeeltelijk) kunnen worden afgeschaft dan wel in algemene regels kunnen worden omgezet dan wel inhoudelijk kunnen worden gewijzigd. VROM legt de voorstellen op 2 maart 2006 voor aan een (uit externe leden bestaande) klankbordgroep Modernisering VROM-regelgeving. Vervolgens worden de voorstellen gepresenteerd aan de bewindslieden, die een besluit nemen. Bij een positief besluit gaan de voorstellen uiterlijk 15 maart 2006 richting ministerie van Economische Zaken. Ook levert VROM een planning van acties om de gemaakte keuzes uit te voeren. Hoeveel tijd uitvoering de vervolgacties vergt, hangt grotendeels af van de soort veranderingen. Als daarvoor een wetswijziging nodig is, kan het langer duren voor verbetering merkbaar is.
Vanuit de projectdirectie Vereenvoudiging Vergunningen, onderdeel van het ministerie van EZ, worden de vorderingen gevolgd. De toetsing vormt een belangrijke basis voor de screening in het kader van de EU-Richtlijn Diensten. De voorzienbare Europese verplichtingen zijn hierbij zo goed mogelijk betrokken. De stuurgroep Vereenvoudiging Vergunningen schrijft een notitie, zodat het kabinet een standpunt kan innemen over vermindering van het aantal vergunningen(stelsels) en een heldere kwantitatieve doelstelling kan formuleren. Deze notitie wordt voor 1 mei 2006 naar de Tweede Kamer gezonden.
Meer informatie: http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=36807