Ketenhandhaving, een kwestie van doen!

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Voor een ketengerichte aanpak van milieu- en gezondheidsproblemen zijn eigenlijk twee zaken belangrijk, zo bleek uit de gisteren gehouden miniconfererentie van het LOM (Landelijk Overleg Milieuhandhaving). Wat nodig zijn, is een goede (ICT) ondersteuning voor het onderling uitwisselen van informatie over bijvoorbeeld bedrijven én lef van bestuurders en management op lokaal en regionaal niveau om samen te werken met andere handhavende instanties.

Dit benadrukten staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) en directeur generaal Lex van den Ham (Programma Andere Overheid, Binnenlandse Zaken) gisteren tijdens een miniconferentie over ketenhandhaving in Utrecht. Zo'n 90 bestuurders en management van gemeenten, provincies, arbeidsinspectie, ministeries en vele andere handhavende instanties waren hierbij om van gedachte te wisselen over de juiste aanpak. Een boeiende middag waarbij dagvoorzitter Annette van Trigt de sprekers en de deelnemers in de zaal wist te prikkelen door de juiste balletjes op te gooien.

Ketenaanpak niet ter discussie
Ketenhandhaving betekent dat alle spelers betrokken zijn bij de aanpak van een probleem. Bijvoorbeeld bij het oprollen van een illegale partij consumentenvuurwerk werken douane, politie, arbeidsinspectie et cetera samen. Deze gezamenlijke aanpak blijkt succesvol en over wel of geen ketenhandhaving is op de conferentie dan ook geen discussie. Wel is er discussie over hoe die ketenhandhaving moet worden vorm gegeven. Het LOM doet een voorzet, want... ketenhandhaving is vooral teamsport.

Teamsport
'Ketenhandhaving is teamsport', zo luidt ook de titel van de gepresenteerde film. Het LOM zelf is een voorbeeld van samenwerken en afstemmen,.. Het LOM koos in het landelijk handhavingsprogramma voor de vier thema's; asbest, bouw en sloopafval, dierlijke vetten en vuurwerk. Alle thema's worden in de film door de betreffende contactpersoon van het LOM toegelicht.
Goede thema's volgens staatssecretaris Pieter van Geel, want het zijn zaken die maatschappelijk relevant zijn. Volgens Lex van den Ham (vervanger van minister Pechtold) moet de overheid zich organiseren rond maatschappelijke problemen en niet andersom. Dat vraagt om handhavers die minder op de eigen taak gericht zijn en meer 'over de schutting' heen kijken en informatie delen. Geheel in lijn met de gedachte van het Programma Andere Overheid, aldus Van den Ham.

Oproep aan bestuurders
Op de werkvloer voelt men de noodzaak van samenwerken en informatie uitwisselen heel sterk, zo is de ervaring. Het gaat er vooral om dat bestuurders en managers zich hier ook hard voor maken en de ketensamenwerking gaan ondersteunen. Praktische problemen zijn altijd oplosbaar, volgens een aanwezige gemeentebestuurder. Maar ga niet op elkaar zitten wachten, zo wordt bepleit. Want samenwerking ontslaat mensen niet van de plicht om verantwoordelijkheid te nemen en wel te doen wat al in je eentje kan. Een kwestie van doen en morgen aan de slag!

LOM
De miniconferentie werd georganiseerd door het LOM. In het LOM zijn alle belangrijke spelers uit de handhavingswereld vertegenwoordigd (ministeries, IPO, VNG, Openbaar Ministerie et cetera). Voor een heldere afbakening van taken is er binnen het LOM een scheiding gemaakt tussen een bestuurlijk en een ambtelijk overleg. De beide overleggen worden ondersteund door het LOM-secretariaat.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
LOM-secretariaat
Fred Kok / Bert Kaspers

070 - 3519705
info@lomsecretariaat.nl