GroenLinks


Gemeenten moeten meer aan Fair Trade doen

19 februari 2006

Veel gemeenten blijken nauwelijks Fair Trade producten te kopen. Bijna de helft van de gemeenten schenkt geen Max Havelaar koffie. Voor de minder bekende producten is de score veel slechter. GroenLinks vindt dat de gemeenten eerlijk in moeten kopen. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven. Ze kunnen veel invloed hebben. De overheid koopt jaarlijks voor 30 miljard euro in.

GroenLinks heeft samen met de Stichting Duurzame Solidariteit onderzoek laten doen naar het inkoopbeleid van gemeenten. Laten zij zich leiden door criteria voor eerlijke handel? En kopen zij Fair Trade producten? De tien grootste gemeenten hebben meegewerkt aan dit onderzoek, evenals tachtig andere gemeenten. De uitkomsten zijn teleurstellend.

In de gemeentelijke kantines is het assortiment producten met Max Havelaar- of Oké-keurmerk zeer beperkt. Koffie en thee mogen dan wel de meest genuttigde dranken zijn in het gemeentehuis, uit het onderzoek blijkt dat maar 58 procent van de gemeenten eerlijke koffie schenkt, en maar 43 procent eerlijke thee. Eerlijke cacao is slechts in 11 procent van de kantines verkrijgbaar. De kans dat wijn of sinaasappelsap van een fair trade-keurmerk wordt geschonken, is nog kleiner (10 procent). Eerlijk fruit (bananen, sinaasappels of druiven) is in kleinere gemeenten, waar vaak geen kantine aanwezig is, niet verkrijgbaar. Maar ook in driekwart van de grotere gemeenten zult u dergelijk fruit niet aantreffen.

De helft van de gemeenten let bij de inkoop van dienstkleding niet op milieu- en sociale criteria. Negen van de tien grote steden kopen hun dienstkleding wel van leveranciers die deelnemen aan de Fair Wear Foundation. De gemeenten scoren aanzienlijk beter op het gebruik van hout voor bouwprojecten en groenvoorzieningen. 88 procent koopt altijd of meestal hout dat op duurzame wijze is geproduceerd en voorzien is van het FSC-keurmerk. Duurzaam beleggen komt vrijwel nergens voor: enkele kleine gemeenten beginnen hiermee.

GroenLinks vindt de uitkomsten van het onderzoek teleurstellend. Juist de gemeenten zouden eerlijk in moeten kopen. De lokale overheid is een belangrijke marktpartij. Samen zijn de gemeenten een grootverbruiker van producten en diensten. Naar schatting kopen overheidsorganisaties gezamenlijk voor 30 miljard euro per jaar in. Daarmee kun je veel bijdragen aan een eerlijke en duurzame handel en productie. De overheid heeft bovendien een belangrijke voorbeeldfunctie voor burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Door zelf duurzaam in te kopen en te beleggen, kan zij anderen op hun gedrag aanspreken.

GroenLinks roept gemeenten op om eerlijk in te kopen en duurzaam te beleggen. Daar is een betere voorlichting voor nodig. GroenLinks steunt de campagne van Fair Trade daarvoor. Onze lokale fracties zetten zich er voor in dat hun gemeenten eerlijk gaan inkopen en beleggen. Vandaag organiseert GroenLinks hierover een bijeenkomst in Wageningen. Daar worden ook de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Het onderzoeksrapport is te vinden op:
wesite Groenlinks

De tabellen met de uitkomsten per gemeente staan hier

Farah Karimi