Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Koken onder het vriespunt

9 februari 2006
Op zondag 19 februari houdt fysisch chemicus Daan Frenkel de tweede Paradisolezing van dit seizoen. Onder de titel Hoe wordt materie georganiseerd? bespreekt professor Frenkel de vraag waar de eigenschappen van materialen vandaan komen.

Wat is bijvoorbeeld de structuur van water? Eén enkel watermolecuul is nog geen water, terwijl zes watermoleculen zich wel als water gedragen. Een eenvoudige optelsom, of is er meer aan de hand?

De eigenschappen van materialen hangen af van de krachten tussen atomen en moleculen. Hoe zouden die eigenschappen veranderen als de krachten tussen atomen anders waren dan ze zijn? Het lijkt een onzinnige vraag, maar toch is het niet zo. Het beantwoorden van deze vraag helpt ons om te begrijpen waarom er in de natuur gassen, vloeistoffen en kristallen voorkomen. De antwoorden zijn vaak verrassend: orde kan onstaan door een toename van de entropie en sommige vloeistoffen kunnen koken beneden hun vriespunt. Tenslotte blijkt dat deze verschijnselen niet alleen in de computer voorkomen maar toch ook in de natuur om ons heen.

Daan Frenkel (1948) studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte hij achtereenvolgens bij de Universiteit van California in Los Angeles, bij Shell en bij de Universiteit Utrecht. In 1987 startte Frenkel een computersimulatiegroep op het FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam. Hij is als hoogleraar verbonden aan de UvA en de UU. In 2000 ontving hij de Spinozapremie. In 2005 werd hij benoemd als Honorary Professor aan de Beijing University of Chemical Technology.

De lezing vindt plaats op zondagochtend 19 februari van 11.00 tot 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 te Amsterdam. Na afloop van de lezing is er tot 13.00 uur gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie tussen spreker en publiek.

Het VPRO-radioprogramma Noorderlicht besteedt dinsdag 14 februari aandacht aan het onderwerp van de lezing. Dit programma begint om 11.00 uur op radio 1 in De Ochtenden.

Deze twaalfde serie wetenschapslezingen wordt georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor OKW in samenwerking met NWO, de VPRO en Paradiso. Toegangskaarten kosten EUR 8,- per persoon. OKW-donateurs en VPRO Backstageleden betalen EUR 6,50. Kijk voor meer informatie over de Paradisolezingen en het bestellen van kaarten op www.klpoll.nl of bel 020-6235451. Kaarten zijn op de dag zelf ook aan de deur van Paradiso verkrijgbaar.

Science, toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift, bestond in 2005 precies 125 jaar. Ter gelegenheid daarvan publiceerde het tijdschrift een lijst met 125 vragen onder de noemer What Don't We Know. Het zijn Great Scientific Mysteries of Our Time, Grote Vragen op uiteenlopende onderzoeksgebieden.
Het gaat in de wetenschap niet zomaar om wat we niet weten, het is vooral zaak om de goede vragen te stellen. Uit de Science vragen heeft de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap acht grote vragen gedestilleerd. De vragen vormen het onderwerp van de nieuwe serie wetenschapslezingen in Paradiso, onder de overkoepelende titel Uitzicht op inzicht - grote vragen in de wetenschap. Acht gerenommeerde wetenschappers bespreken op acht zondagen van 29 januari tot 4 juni de belangrijkste elementen waaruit ons bestaan is opgebouwd.

..............................

meer informatie bij

* Roderick Hageman (K.L. Poll-stichting voor OKW)
* t: +31(0)20 62 35 451, okw@verstigt.nl

* Of kijk op de website http://www.klpoll.nl