D66

Nederland en Europa moeten veel geld investeren in de ontwikkeling van duurzame energie. Bovendien moet er meer gedaan worden aan energiebesparing. Volgens D66-kamerlid Boris van der Ham is een nieuwe kerncentrale in dat geval helemaal niet nodig.

Van der Ham: `Op de discussie over kernenergie ligt wat ons betreft geen taboe, maar dat wil niet zeggen dat we er veel in zien. Kernenergie is niet het antwoord op de vraag over hoe we op lange termijn onze energievoorziening zeker kunnen stellen'.

Eén van de redenen waarom D66 kernenergie helemaal onder aan de lijst van opties heeft staan, is dat het de weg van de minste weerstand is. `Als je zéker wilt weten dat er niet serieus wordt geïnvesteerd in echt duurzame energie, dan moet je een kerncentrale bijbouwen,' zegt Van der Ham. `Dat is dus niet verstandig. Kernenergie kan altijd nog, als andere alternatieven niet voldoende blijken. Maar de mogelijkheden van die alternatieven zijn groot. Ik denk aan de niet-schadelijke opslag van Co2 onder de grond, duurzame energie of grootschalige zonnekrachtcentrales in het zuiden van Europa'.

Volgens D66 kan het energievraagstuk alleen op Europees niveau opgelost worden. `Met elkaar kunnen we fors investeren in energiebesparing en in de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Binnen Europa is kernenergie een realiteit, maar ik ben het eens met de regering die bij monde van minister Brinkhorst heeft gezegd dat kernenergie voor Nederland helemaal onder aan de lijst van opties staat'.

17-2-2006 14:37