Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 14 februari 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 14 februari 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Bodemmonsters genomen in LickebaertgebiedIn het Lickebaertgebied in Vlaardingen zijn inderdaad bodemmonsters genomen in verband met een dioxineonderzoek. Dat antwoorden GS op vragen van het statenlid P. Vermeulen (SP). In september vorig jaar antwoordden GS nog dat dit niet nuttig was. In het verleden zijn namelijk hogere emissies en hogere concentraties in koemelk gevonden, omdat de belasting met dioxinen toen groter was. GS achten het mogelijk dat deze historische belasting nog altijd aanwezig is. Daarom zou het niet zinvol zijn grondmonsters te nemen in het kader van het onderzoek naar actuele verontreiniging. Dat er nu toch bodemmonsters zijn genomen, vloeit voort uit de conclusies van het onderzoek dat in 2005 is afgerond. Daarin wordt de aanbeveling gedaan om het zogenaamde wintereffect nader te onderzoeken. In opdracht van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) gebeurt dat nu ook. Vanaf januari tot de nazomer worden tweemaandelijks op twee locaties grasmonsters verzameld om meer inzicht te krijgen in (het verloop in de tijd van) dioxineconcentraties in het gras. GS zullen de VWA vragen om hen op de hoogte te houden gedurende het onderzoek en aan de hand daarvan ook Provinciale Staten (PS) op de hoogte te houden.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1922 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Straling hoogspanningsstation Wateringse Veld voldoet aan richtlijnen VROMDe sterkte van het elektromagnetische veld, dat wordt geproduceerd door een te bouwen transformatorstation voor hoogspanning, zal in de nabijgelegen woonwijk Wateringse Veld de richtwaarde die door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) hiervoor heeft geadviseerd niet overschrijden. Dat schrijven GS naar aanleiding van vragen van statenlid H.B. Hieltjes (VVD). Hieltjes stelde vragen omdat bewoners van Wateringse Veld (gemeente Den Haag) bang zijn te worden blootgesteld aan schadelijke elektromagnetische velden van het geplande transformatorstation naast de woonwijk.Een andere vraag van Hieltjes betreft de mogelijkheid om als provincie een bemiddelende rol te vervullen bij het zoeken naar een alternatieve locatie voor het transformatorstation. De gemeente Den Haag vindt de gekozen locatie, vlakbij Haags grondgebied, namelijk niet geschikt voor een transformatorstation van deze omvang. Het college overweegt op dit moment niet om daarover in overleg te treden met betrokkenen (waaronder de gemeenten Den Haag, Westland, Midden Delfland en hoogspanningsnetbeheerder Tennet) aangezien GS geen partij zijn in deze. Mocht echter om bemiddeling worden gevraagd, dan is het college daar zeker toe bereid.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1985 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Akkoord over Driehoek BenthuizenOp 17 februari 2006 hebben gedeputeerde Van der Sar van de provincie Zuid-Holland, wethouder Roerig van Zoetermeer en wethouder van Velzen van Rijnwoude de Samenwerkingsovereenkomst Driehoek Benthuizen ondertekend. Hiermee zijn afspraken vastgelegd over de inrichting van een recreatief bosgebied in de westpunt van Bentwoud, ter grootte van 124 hectare (gelegen tussen Benthuizen, Oosterheem en de provinciale weg N209, de zogenaamde driehoek Benthuizen). De onderlinge afspraken hebben betrekking op grondverwerving, inrichting en beheer van dit gebied als recreatief bos en de overdracht van de Omleidingsweg (N 457) van de provincie naar de gemeente Rijnwoude. Lees het hele persbericht.

Regionaal Bestuursakkoord Water Haaglanden GS gaan op 22 februari het regionaal Bestuurtsakkoord Water Haaglanden ondertekenen. In dit regionale akkoord wordt afgesproken dat de betrokken acht gemeenten in Haaglanden en het Hoogheemraadschap van Delfland gezamenlijk in 2006 gemeentelijke waterplannen zullen opstellen. Dit regionale akkoord is een uitwerking van het Nationaal Bestuursakkoord Water uit 2003. Doel is om het het watersysteem in 2015 op orde te hebben. Vanwege de hoge kosten die gemaakt moeten worden om het watersysteem bestand te maken tegen klimatologische ontwikkelingen, zal er actief gezocht worden naar innovatieve oplossingen om de kosten te beperken. Daarbij kan gedacht worden aan waterberging onder kassen, in openbare gebieden (zoals parkeer plaatsen of sportvelden) en op daken.

Evaluatie Floating-Car-Data en Road-Side-RadarDe provincie Zuid-Holland hecht veel waarde aan Dynamisch Verkeersmanagement (DVM). In het kader van DVM zijn in 2005 twee pilots gestart met betrekking tot de inwinning van actuele verkeersgegevens op het provinciale wegennet. Op de wegen in het Westland en de Rijnstreek is gestart met Floating-Car-Data en langs het noordelijk deel van de N 207 en het zuidelijke deel van de N 206 is gestart met Road-Side-Radar. Bij de pilot Floating-Car-Data zijn gegevens ingewonnen op basis van het rijgedrag van bellende automobilisten. De pilot is op 1 februari 2006 geëindigd en had als doel ervaring op te doen met deze vorm van inwinning van gegevens. Bij de pilot Road-Side-Radar zijn radar-meetpalen langs de wegen gezet die informatie opleveren over de actuele snelheid van het verkeer en de verkeersintensiteiten. TNO heeft beide systemen voor de provincie geëvalueerd.

Tovergroen op provinciale wegenDe provincie Zuid-Holland gaat op de provinciale wegen in Bleiswijk (N 209) en Naaldwijk (N 213) zogenaamd tovergroen voor vrachtwagens in voeren. De maatregel is bedoeld om de doorstroming en de luchtkwaliteit te verbeteren. Soortgelijke systemen komen er ook bij de Kruithuisweg (N 470) in Delft en op de Groene Kruisweg bij Spijkenisse. Daar krijgen automobilisten te zien of ze in een groene golf zitten. Lees het hele persbericht.

SubsidiesHet Erfgoedhuis in Delft ontvangt een subsidie van 33.750 euro voor het project Jaar van de Molen 2007.