Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
17 februari 2006

Illegale software voor thuisgebruik wordt niet vervolgd

Alle waarschuwingen en spotjes tegen piraterij ten spijt, blijkt dat je als thuisgebruiker weinig te vrezen hebt van Stichting Brein en de BSA.

Een belangrijke reden voor consumenten om illegale software te gebruiken is de hoge prijs van de softwarepakketten. Het computermaandblad PCM durft te stellen dat als de prijzen zouden zakken, steeds meer mensen hun software legaal zouden kopen. Omdat de softwarebranche niet aan afprijzen of uitverkoop doet, is het tijdschrift zelf op onderzoek uitgegaan naar manieren om goedkoop aan legale software te komen.

Het onderzoek leverde drie interessante conclusies op. Een eerste schokkende conclusie is dat er praktisch geen actie wordt gevoerd tegen de consument die illegale software gebruikt.

De Business Software Alliance (BSA) onderneemt weliswaar harde actie tegen de illegaal opererende zakelijke gebruiker en Stichting BREIN werpt zich op tegen het illegale aanbod van entertainmentsoftware voor consumenten, maar er is niemand die actie onderneemt tegen het illegaal gebruik van consumentensoftware alle reclamespotjes van de eerder genoemde instanties ten spijt.

Een tweede opvallende conclusie is dat de grens tussen illegale en legale software soms maar moeilijk te trekken is. De regels op dit gebied laten zich op meerdere manieren interpreteren, waardoor het in de praktijk vaak onduidelijk is wat nu wel en niet mag. Bovendien blijken illegale versies vaak zo goed nagemaakt dat niet meer te zien is of het een legale of een illegale versie betreft. In het onderzoek wordt dit onder andere geïllustreerd door twee Microsoft Windows-verpakkingen die zelfs de experts aan het twijfelen brachten.

De derde conclusie is dat er wel degelijk manieren zijn om goedkoop en legaal commerciële pakketten aan te schaffen. Het onderzoek heeft 10 tips opgeleverd om legale software te kopen voor een lagere prijs dan in de winkel. Zo bespaart het computertijdschrift zo n 44,40 op het populaire Norton Internet Security ( 40,50 in plaats van 84,90) en betaalt het slechts 169,95 voor Windows Professional in plaats van de vaste prijs van 384.

NOOT VOOR DE REDACTIE -