Gemeente Weert

onder embargo tot vanmiddag vrijdag 17 februari 2006 17.00 uur

Speech burgemeester Niederer tijdens
bezoek delegatie Beneluxparlement aan Weert

"Grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België op het gebied van rampenbestrijding moet beter"

Burgemeester J. Niederer van Weert wil initiatief nemen voor samenwerking tussen de regio's westelijk Midden-Limburg en het Belgische Noordoost Limburg (Bree - Hamont-Achel - Neerpelt - Bocholt - Kinrooi)

Inleiding gehouden door burgemeester mr. J.M.L. Niederer van de gemeente Weert tijdens het symposium op 17 februari 2006 van de commissie Justitie en Politie van het Benelux-parlement te Weert.

Warm welkom in Weert

Excellenties,
Dames en Heren,

Beide excellenties, de heer Johan Remkes, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van Nederland en de heer Patrick Dewael Minister van Binnenlandse Zaken van België, van harte welkom in de gemeente Weert.

Hartelijk welkom ook de leden van de Beneluxraad.
Als voormalig lid van de Beneluxraad ben ik zeer verheugd u hier te mogen ontvangen.

Een woord van welkom aan de heer Mat Vestjens, gedeputeerde van de Nederlandse provincie Limburg en mevrouw Carmen Willems, burgemeester van de Belgische gemeente Tongeren.

Vandaag en morgen is Weert graag uw gastgemeente met Frans Weekers als uw gastheer.

Weert is een stad van circa 49.000 inwoners, met een oppervlakte van ruim 10.000 ha. Weert heeft een centrumfunctie voor westelijk Midden-Limburg. Weert is grensgemeente met België.
Weert is een bruisende stad, omring door natuur, rust en ruimte, niet voor niets "stad in het groen" genoemd.

Weert kent een rijk verenigingsleven. In deze tijd van het jaar blijkt dat des te meer rondom carnaval. Weerternaren noemen zich die dagen de Rogstaeker, dit naar de gelijknamige legende.

Deze vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen de Weerternaren en de duivel, in werkelijkheid een grote rog die van de kar van een visverkoper was afgevallen. Uit de van angst verstijfde menigte stapte een dappere Jan naar voren die het gedrocht met zijn hooivork doorboorde. Dit leverde hem als eerste de naam "Rogstaeker" op.

Om u van Weert een goed beeld mee te geven, wil ik u graag het boek "Daarom Weert", overhandigen.

Rampenbestrijding in Nederland

Uw bezoek aan Weert staat in het teken van Benelux samenwerking op het gebied van veiligheid.

Mij is gevraagd u iets vertellen over grensoverschrijdende samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van de rampenbestrijding.

Als burgemeester van een van de grensgemeenten met België, voel ik me met het onderwerp grensoverschrijdende samenwerking nauw verwant.

Om te beginnen wil ik u op hoofdlijnen schetsen hoe de rampenbestrijding in Nederland georganiseerd is.

Veiligheid staat in ons land terecht hoog op de publieke en politieke agenda.

Het waarborgen van de veiligheid is één van de kerntaken van de overheid. Hoe kwetsbaar de samenleving soms kan zijn, laten rampen uit de recente geschiedenis, zoals Enschede en Volendam, zien. Deze rampen onderstrepen het belang van preventie en van een goede voorbereiding door veelvuldig te oefenen. Overheden zien het belang hiervan in en burgers verwachten een adequate toerusting van die overheid.

Rampenbestrijding vraagt om een samenwerking van overheidsorganisaties. In Nederland werken de volgende 4 organisaties nauw met elkaar samen: . de brandweer
. de politie
. de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen . de gemeenten

Gemeenten spelen in de voorbereiding een belangrijke rol. Samen met brandweer, politie en Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen stellen gemeenten voor hun grondgebied rampenplannen op, met daarin aangegeven wie in het geval van een ramp, zwaar ongeval e.d. verantwoordelijk is voor welke uitvoeringstaken.

Ook hebben gemeenten een verantwoordelijkheid in het opstellen van rampbestrijdingsplannen voor bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Bij het opstellen van dergelijke plannen werken gemeenten eveneens samen met brandweer, politie en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen.

De kwaliteit van de rampenbestrijding heeft alle aandacht. Alle zojuist genoemde organisaties werken hier voortdurend aan. Ook het Rijk en de provincies spelen hierin een belangrijke rol. Denk daarbij aan wetgeving en toezicht.

Samenwerking wordt als dé kritische succesfactor in deze gezien. In elke regio van Nederland zullen de besturen van brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen en politie in elkaar worden geschoven om te komen tot één veiligheidsbestuur.

Relatie met buurlanden

De regio Noord- en Midden-Limburg, waar Weert deel van uit maakt, grenst zowel aan Duitsland alsook aan België.

Met Duitsland zijn in Euregionaal verband diverse samenwerkingsverbanden aangegaan. Beleidsmatig en uitvoerend. Vastgelegd in samenwerkingsovereenkomsten tussen de verschillende instanties aan beide kanten van de landsgrens.

Als burgemeester van een grensgemeente met België, vind ik het zorgelijk dat een dergelijke samenwerking tussen Nederland en België er niet is.

Watersnood, vogelgriep en varkenspest zijn voorbeelden uit het recente verleden die het belang van grensoverschrijdende samenwerking aantonen. Het is toch vreemd te moeten constateren, met de Maas en het Julianakanaal als grens tussen Nederland en België, dat bij een watersnood de Nederlanders aan deze kant en de Belgen aan de andere kant met eenzelfde vorm van rampenbestrijding bezig zijn, zonder van elkaar te weten waar ze precies mee bezig zijn. Veiligheidsvraagstukken laten zich aan landsgrenzen niets gelegen liggen. Een gifwolk stopt niet bij een landsgrens.

Er zijn wel vormen van samenwerking tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Zoals initiatieven vanuit de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen met betrekking tot de inzet van ambulances. Of de buurovereenkomsten tussen grensgemeenten met betrekking tot brandweerzorg. Of het op kleine schaal gezamenlijk oefenen.

Op zich allemaal prima initiatieven, maar als het gaat om grensoverschrijdende rampenbestrijding is van een adequate en grootschalige samenwerking tussen Nederland en België nog onvoldoende sprake. Enige uitzondering daarop is misschien de samenwerking tussen de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen.

Dit kan en moet beter.

Concreet stel ik voor dat er grensoverschrijdende samenwerkingsafspraken worden gemaakt op het gebied van o.a. . Elkaar op de hoogte brengen en houden van (organisatie)structuren en werkwijzen . Afstemming en aansluiting op elkaar van rampenplannen en rampbestrijdingsplannen . Uitwisseling van informatie over risico's langs de grens . Periodiek gezamenlijk oefenen
. Alarmering
. Bijstandverlening

Er moet alles aan gedaan worden om de blinde vlek tussen Nederland en België ongedaan te maken. Het is onze dure plicht om onze handen ineen te slaan.

Ik nodig u uit om dergelijke vormen van samenwerking binnen uw parlementen te bepleiten, zodat we kunnen komen tot adequate grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van rampenbestrijding tussen Nederland en België.

Vooruitlopend daarop ben ik bereid de collega burgemeesters van westelijk Midden-Limburg en aan Belgische zijde van Noordoost Limburg (het gebied Bree- Hamont-Achel - Neerpelt - Bocholt - Kinrooi) samen te brengen om met elkaar over grensoverschrijdende rampenbestrijding afspraken te maken.

Ik dank u voor uw aandacht.

Bureau Voorlichting (Infocentrum)
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 402
Fax: (0495) 542 906
E-mail: f.speet@weert.nl
Website: http://www.weert.nl


---- --