PERSBERICHT
Installatie Adviesraad chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid
Sittard-Geleen, 15-2-2006
Op vrijdag 17 februari 2006 is de Adviesraad chronisch zieken- en gehandicaptenbeleid Sittard-Geleen geïnstalleerd door wethouder P. Veugen. De nieuwe adviesraad heeft tot taak om het college van Sittard-Geleen gevraagd en ongevraagd te adviseren over de ontwikkeling, de uitvoering en de evaluatie van het gemeentelijk beleid ten aanzien van gehandicapte en chronisch zieke inwoners.
De samenstelling van de adviesraad is een afspiegeling van de gehandicapten en de chronisch zieken in de gemeente Sittard-Geleen. Naast de leden uit de voormalige Koepel Lokaal Gehandicaptenbeleid, dhr. B. van de Berg, dhr. G. Fischer (secretaris), dhr. Ch. Vaessen, dhr. J. Schols en mevr. T. Heidstra, bestaat de groep uit dhr. G. Quadakkers (voorzitter), dhr. H. Evers, dhr. A. Daemen (penningmeester) en mevr. S. Nollen (vice-voorzitter).
Om de onafhankelijkheid te waarborgen is gekozen voor een stichtingsvorm. De gemeente heeft geen invloed op de hierbij behorende statuten en het huishoudelijk reglement. De relatie tussen het gemeentebestuur en de adviesraad is geregeld in een convenant.
Historie
Vóór de fusie hadden de gemeenten Sittard, Geleen en Born alledrie een gehandicaptenplatform als gesprekspartner voor zaken die betrekking hadden op chronisch zieke en gehandicapte inwoners. Na de fusie werd een samenwerking aangegaan tussen de drie platforms en werd de Koepel Lokaal Gehandicaptenbeleid Sittard-Geleen opgericht.
Onder andere als gevolg van interne organisatieproblemen functioneerde de koepel niet optimaal hetgeen ertoe leidde dat de Koepel Lokaal Gehandicaptenbeleid zich per 1 januari 2004 heeft opgeheven. De afzonderlijke platformen Sittard, Geleen en Born bleven weliswaar functioneren, maar niet als officieel adviesorgaan voor de gemeente.
Uiteindelijk heeft de gemeente Sittard-Geleen het initiatief genomen om te komen tot één adviesraad voor de gehandicapten en chronisch zieken in de stad. Diverse gesprekken onder leiding van 'bruggenbouwer" dhr. Houben, voorzitter van de Adviesraad Ouderen, toonden aan dat de bestaande verschillen tussen de platforms en de leden van de diverse platforms overbrugbaar waren. Vervolgens zijn middels advertenties enkele nieuwe onafhankelijke kandidaatsleden en een onafhankelijk voorzitter geworven.
Dit alles heeft erin geresulteerd dat op dit moment een nieuwe start gemaakt kan worden door een groep enthousiaste mensen die op willen komen voor de belangen van de chronisch zieke en gehandicapte inwoners van onze stad.
Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Sittard-Geleen