FNV

DSM spekt portemonnee van eigen Raad van Bestuur

Vanochtend werd bekend dat DSM in 2005 een historisch winstjaar heeft geboekt. FNV Bondgenoten is daar ook buitengewoon positief over, maar verwijt DSM onverantwoord gedrag, daar waar het de beloning van de Raad van Bestuur en met name de voorzitter betreft.

Het is ronduit schandalig dat DSM haar top nu zo extreem beloont, vind Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten. Jarenlang roept VNO/NCW dat we de lonen moeten matigen. En wat doet DSM, een vooraanstaand lid van VNO? Het spekt de portemonnee van haar eigen top. Als je zo hoog van de toren blaast over loonmatiging, moet je zelf het goede voorbeeld geven en daarvan is hier absoluut geen sprake.

De leden van de Raad van Bestuur (RvB) ontvangen een bonus van minimaal 50% wanneer de targets zijn gehaald. Gezien de recordwinst in 2005 ontvangt de RvB dit jaar een bonus van maar liefst 62,5%. Voor de voorzitter betekent dit al gauw zon 370.000 euro extra! Daarnaast ontvangt de RvB ook nog een fors pakket aandelen en opties. Daar bovenop komt dan nog een structurele loonsverhoging per 1 juli 2005 van 2 %. En daar weer bovenop krijgt de voorzitter per 1 januari 2006 nog eens een extra structurele loonsverhoging van 5 %.

Van Rees: De voorzitter gaat dus in één keer structureel 7% meer verdienen. Tijdens de vorige CAO-onderhandelingen gaf hetzelfde DSM met moeite zijn personeel 1,75% structureel erbij over 15 maanden, waarvan dan nog een 0,5 % nodig was om de stijging van de pensioenpremie te compenseren. Dat is toch echt met twee maten meten. Een volstrekt verkeerd signaal. En het legt een ongelooflijke druk op de komende CAO-onderhandelingen, deze exorbitante structurele loonsverhoging.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO gaan volgende maand van start.
---