Brabants restaurant haalt foie gras van de kaart
Persbericht - 16 februari 2006
Restaurant De Ceulse Kaar heeft deze week op verzoek van Stichting
Wakker Dier toegezegd nooit meer foie gras (vervette ganzen- of
eendenleverpaté) op het menu te zetten. Wakker Dier had De Ceulse Kaar
per brief geïnformeerd over de productiewijze van foie gras en had
dringend verzocht het dieronvriendelijke product niet meer te
serveren. Kort na ontvangst van de brief kreeg Wakker Dier van het
Boxtelse restaurant, wat gelegen is aan de Eindhovenseweg, de
bevestiging dat de vervette ganzenlever definitief van de kaart
gehaald zal worden. Stichting Wakker Dier is verheugd over deze
diervriendelijke stap van De Ceulse Kaar. Eerder haalden al veel
andere restaurants foie gras van de kaart na overleg tussen Wakker
Dier en horeca-organisaties, zoals restaurant "le Cirque" van Joop van
den Ende.
De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in
Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De WTO verbiedt
echter importbeperkingen die betrekking hebben op
dierenwelzijnsredenen en daarom mag Nederland de import niet
verbieden. De eenden en ganzen worden met trechters en buizen
meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd om in enkele weken tijd
vijf tot tien keer grotere levers te krijgen dan normaal. Hierdoor
ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants
als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers
van de Europese Commissie al dat de dwangvoedering gepaard gaat met
veel dierenleed.
Stichting Wakker Dier voert sinds vijf jaar actie tegen de verkoop van
de dieronvriendelijke foie gras (ganzen- of eendenleverpaté). Met
succes: de Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah en Konmar stopten
inmiddels met de verkoop van foie gras. Ook Rabobank wil geen foie
gras bedrijven meer financieren. Naar aanleiding van
voorlichtingsacties voor restaurants stopten vele restaurants met het
serveren van foie gras en veel restaurantbezoekers zeiden toe de foute
leverpaté nooit meer te eten. In 2002 bracht horecaorganisatie `G7'
(waaronder 175 toprestaurants) het advies uit aan haar leden om de
Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijkheid
en de steeds groter wordende maatschappelijke verontwaardiging. Het
advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector.
Stichting Wakker Dier