Ingezonden persbericht

Rookoverlast is meer dan een burenprobleem

UTRECHT, 20060215 -- Naar aanleiding van gezondheidsklachten die met grote regelmaat gemeld worden bij het Meldpuntennetwerk Gezondheid en Milieu en die veroorzaakt worden door rookgassen van houtstokende buren, heeft het MNGM een onderzoek laten uitvoeren door de Wetenschapswinkel Biologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarbij is ook gekeken naar de wijze van afhandeling van de klachten bij gemeenten en GGD'en. Het rapport met aanbevelingen werd op 14 februari jl. aangeboden aan de ministeries van VROM en VWS.


Het MNGM vraagt de landelijke overheid om afdoende wettelijke maatregelen te nemen tegen stookoverlast, zoals het strafbaar stellen van het verstoken van ongeschikte brandstoffen; en aanpassingen aan de Woningwet, zodat niet langer inlaatopeningen of ramen vlakbij schoorstenen op pijpen met hinderlijke uitstoot toegestaan zijn. Tenslotte dringen we aan op onderzoek naar de mogelijkheden voor een landelijk verbod op vervuilende kachels en haarden en een stookverbod bij mist en windstil weer.

Het onderzoek geeft aan dat klachten in de meeste gevallen niet afdoende worden aangepakt. Ambtenaren en GGD-medewerkers zien het nogal eens als een burenprobleem, waarin in een aantal gevallen gelukkig wel bemiddeld wordt, maar in andere ook niet of niet bevredigend. ls er al controle volgt, dan wordt alleen de rook bij de schoorsteen gemeten, maar kijkt men niet naar stookmaterialen en stookgedrag.

De huidige energieprijzen brengen steeds meer mensen ertoe gedeeltelijk of geheel te gaan stoken in houtkachels en open haarden. In een recent TROS RADAR-programma maakte de sfeerverwarmingsbranche daar zelfs reclame voor. Een klap in het gezicht van mensen zoals de melders bij het MNGM, die hun gezondheid aangetast zien door stokende buren. Zij kunnen niet ventileren en luchten, moeten deels meer medicijnen gebruiken en soms zelfs verhuizen. Er is onvoldoende aandacht voor de milieuvervuiling en gezondheidsschade die het stoken in houtkachels met zich meebrengt. Vaak worden er andere afvalmaterialen bij gestookt of is het hout niet schoon of nat. In 1999 werd berekend dat dit verantwoordelijk is voor minstens 11% van de landelijke dioxine productie. Ook bij 'schoon' hout komen PAK's vrij, waaronder het kankerverwekkende benz(a)pyreen, en fijnstof. Daarnaast komt zwaveldioxide vrij, waar mensen met CARA sterk op reageren. Tenslotte neemt het aantal schoorsteenbranden toe.

Wat milieuvervuiling en gezondheidsklachten betreft kunnen burgers zich beroepen op artikel 7.3.2. van de Gemeentelijke Bouwverordening die overlast door open haarden of houtkachels verbiedt. Helaas dreigt deze regel nu juist binnenkort te verdwijnen

Juridisch staan mensen met klachten zwak, maar op grond van het Besluit Luchtkwaliteit met zijn grenswaarden voor fijnstof blijkt het mogelijk een rechtszaak te winnen. Het voeren van rechtszaken tegen buren is echter niet bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen.

Het rapport "Rookoverlast houtkachels, haarden en vuurkorven: burenruzie of milieuprobleem?" is te downloaden op:www.rug.nl/wewi/_shared/publicaties/biologie/rap72.pdf




Ingezonden persbericht