Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200405492/1
(Composteerbedrijf Achterberg)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Utrecht heeft verleend voor het veranderen van een bedrijf voor het composteren van groenafval aan de Middelbuurtseweg in Achterberg, gemeente Rhenen. In "Eco-composteerbedrijf B.V." wordt groenafval gecomposteerd tot compost. De milieuvergunning heeft betrekking op een uitbreiding van de capaciteit met 10.000 ton groenafval per jaar en een uitbreiding van het bedrijfsterrein met 50%. De productie komt daarmee op 30.000 ton per jaar. Het college van burgemeester en wethouders van Rhenen is niet gelukkig met deze uitbreiding en vreest een toename van geurhinder. Volgens het gemeentebestuur hadden strengere geurnormen moeten worden gehanteerd, had een snuffelploegmeting moeten worden uitgevoerd en bevatten de uitgevoerde geuronderzoeken tekortkomingen.


* 200408909/1
(Partiële herziening streekplan Zuid-Holland West 2003) Uitspraak over de vaststelling door de provinciale staten van Zuid-Holland van het streekplan "Eerste partiële herziening streekplan Zuid-Holland West 2003". De "Vereniging Houdt Leiderdorp Groen" heeft beroep ingesteld tegen dit besluit. Provinciale staten zijn van mening dat dit beroep niet is gericht tegen een concrete beleidsbeslissing in het streekplan en dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State daardoor niet bevoegd is om van het beroep kennis te nemen.


* 200500524/1
(Kempen Campus)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Kempen Campus" van de gemeente Veldhoven. Het plan maakt de vestiging van een middelbare school, het Sondervinck College, en sportaccommodaties mogelijk voor zowel de school als voor plaatselijke sportverenigingen op één locatie: de Kempen Campus. De gebouwen van het Sondervinck College en de sportaccommodaties liggen op dit moment over een aantal locaties in Veldhoven verspreid. Een aantal inwoners van Veldhoven is het niet eens met de provinciale goedkeuring van het plan. Zij zijn van mening dat hiervoor een milieueffectrapport had moeten worden gemaakt, dat de gevolgen van het plan voor de luchtkwaliteit niet inzichtelijk zijn gemaakt en dat het plan zal leiden tot grote verkeersoverlast en verkeersonveiligheid op de wegen die grenzen aan het plangebied.


* 200502806/1
(Autohandel in Burgum?)
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel van een verzoek om handhavend op te treden tegen de handel in autos op het terrein aan de Tussendijken in Burgum. Het gemeentebestuur heeft het verzoek van een omwonende afgewezen, omdat volgens hem niet is komen vast te staan dat op het terrein bedrijfsmatige verkoop van autos aan particulieren plaatsvindt. De rechtbank in Leeuwarden heeft in februari 2005 een eerder beroep van de omwonende tegen de afwijzing ongegrond verklaard.


* 200503272/1
(Spoorwegemplacement Leiden)
Uitspraak over de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland heeft verleend voor het spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Leiden. Deze vergunning is verleend aan Prorail B.V.. Prorail heeft toch beroep ingesteld, omdat zij van mening is dat de milieudienst onzorgvuldig heeft gehandeld door geen tweede ontwerp van het besluit op te stellen. Gelet op het tijdsverloop tussen het ontwerp en het nemen van het besluit en op de in de tijd gewijzigde geluidsituatie had dit volgens het bedrijf wel moeten gebeuren. Verder is Prorail het niet eens met het besluit dat een deel van de aanvraag voor een vergunning buiten behandeling is gelaten. Dit betreft het omrijden van de locomotief van de goederentrein en het daarbij behorende aan- en afkoppelen. Dit is volgens Prorail niet aan te merken als doorgaand treinverkeer, zodat hiervoor ook een vergunning had moeten worden verleend. Verder heeft een aantal inwoners van Leiden ook bezwaar tegen de milieuvergunning. Zij zijn van mening dat de milieudienst de geluidsaspecten onvoldoende heeft onderzocht en beoordeeld. Met name in de nachtperiode vinden zij die onaanvaardbaar hoog.


* 200504511/1
(Tennisbaan Blaricum)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Blaricum om een aanlegvergunning te verlenen voor een tennisbaan aan de Melkweg in Blaricum. Aanvankelijk had het gemeentebestuur wel een aanlegvergunning hiervoor verleend, maar een buurman van de aanvrager heeft met succes bezwaar gemaakt. De aanvrager heeft op zijn beurt bij de rechtbank in Amsterdam beroep ingesteld, omdat de buurman zijn bezwaarschrift te laat heeft ingediend bij de gemeente. De rechtbank heeft in april 2005 geoordeeld dat het gemeentebestuur de overschrijding van de bezwaartermijn terecht verschoonbaar heeft geacht. De aanvrager laat het er niet bij zitten en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200505027/1
(Media Markt Deventer)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Deventer om een bouwvergunning te verlenen voor een bedrijfsgebouw voor volumineuze detailhandel ten behoeve van de vestiging van een Media Markt aan de Hannoverstraat/Essenstraat in Deventer. Media Markt wil daar een bedrijfsgebouw vestigen met een oppervlakte van ruim 3.500 m² voor detailhandel in bruin- en witgoed en computerapparatuur. Het gemeentebestuur is echter van mening dat dit niet mogelijk is op grond van het bestemmingsplan dat ter plaatse geldt.


* 200505064/1
(Horecavergunning Studenten-Pastoraat Amsterdam) Uitspraak over de horecavergunning die het dagelijks bestuur van Stadsdeel Oud Zuid van de gemeente Amsterdam heeft verleend aan de "Stichting Ondersteuning Studenten-Pastoraat Amsterdam" voor haar gebouw aan de Van Eeghenstraat. Overburen van het Studenten-Pastoraat vechten de vergunning aan. Onder meer voeren zij aan dat, hoewel de horecafunctie beperkt mag zijn tot ondersteuning van pastorale en vormingsbijeenkomsten, niet duidelijk is welke activiteiten onder levensbeschouwelijke activiteiten kunnen worden geschaard en welke niet. Verder zijn zij van mening dat, hoewel de horecavergunning niet geldt tijdens 'bijeenkomsten van persoonlijke aard', zoals bruiloften en partijen, deze wel degelijk plaatsvinden in het gebouw.

* 200505109/1
(Huisartsenpraktijk Boxmeer)
Uitspraak over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Boxmeer heeft verleend voor de bouw van een groepspraktijk voor huisartsen aan de Rembrandt van Rijnstraat in Boxmeer. De bestaande groepspraktijk wordt hiervoor verplaatst. Op grond van het bestemmingsplan is de bouw niet toegestaan. Om de bouwvergunning toch te kunnen verlenen, heeft het gemeentebestuur vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. Omwonenden hebben hier bezwaar tegen. Zij hebben aangevoerd dat de bouw van de huisartsenpraktijk een verlies van het uitzicht op het openbaar groen en een toename van verkeer tot gevolg heeft. Zij zijn verder van mening dat met de komst van de praktijk hun woningen in waarde dalen.


* 200507273/1
(Politiebureau Breda)
Uitspraak over de acceptatie door het college van burgemeester en wethouders van Breda van de melding op grond van de Wet milieubeheer voor de wijziging van een politiebureau aan de Mijkenbroek in Breda. De wijziging heeft betrekking op een luchtbehandelingsinstallatie voorzien van een demper. Een omwonende is van mening dat het gemeentebestuur de melding onterecht heeft geaccepteerd, omdat volgens hem in de nachtperiode nu niet kan worden voldaan aan de geluidsnorm die in de milieuvergunning is opgenomen.


* 200507383/1
(Industriële Bakkerij Steenbergen)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Steenbergen heeft verleend voor een industriële bakkerij aan de Zilverhoek in Steenbergen. In de bakkerij worden diverse producten, zowel halffabrikaten als eindproducten, geproduceerd op diverse baklijnen. Het bedrijf ligt aan de rand van een bedrijventerrein ten westen van Steenbergen. Op ongeveer 55 meter van de grens van het bedrijventerrein liggen woningen. Een inwoner van Steenbergen vreest geuroverlast. Volgens hem zijn de voorschriften die het gemeentebestuur in de milieuvergunning heeft opgenomen niet toereikend om geurhinder te voorkomen of te beperken.


* 200510426/1
(Nederlanderschap Salomon Kalou)
Uitspraak over de afwijzing door de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie van het verzoek van voetballer Salomon Kalou om hem het Nederlanderschap te verlenen. De Ivoriaan Salomon Kalou wil graag dit jaar tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland uitkomen voor het Nederlands Elftal. In oktober 2004 heeft hij een verzoek tot naturalisatie ingediend. In mei 2005 heeft minister Verdonk dit verzoek afgewezen. Volgens minister Verdonk wordt geen uitzonderlijk zwaarwegend Nederlands belang gediend met de versnelde naturalisatie voor deelname aan het WK voetbal 2006. De afweging om het verzoek niet in te willigen heeft minister Verdonk in het bijzonder gebaseerd op het belang dat zij hecht aan de voorwaarde tot ingeburgerd zijn in de Nederlandse samenleving. De rechtbank in Rotterdam heeft het beroep van Kalou tegen de afwijzing in de uitspraak van 9 december 2005 gegrond verklaard en het besluit van minister Verdonk vernietigd. De rechter was van oordeel dat de afwijzing door minister Verdonk niet voldoende was onderbouwd en niet zorgvuldig was voorbereid. Minister Verdonk is het niet eens met deze uitspraak en heeft hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 26 januari jl. vond de rechtszitting plaats. Op woensdag 15 februari 2006 doet de Raad van State uitspraak. De volledige tekst van de uitspraak is op woensdag vanaf 10.15 uur op deze site te lezen.