PERSBESLUITENLIJST
Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
14 februari 2006 het volgende besloten:
Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van
7 februari 2006 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar
1. Gedoogbeschikking Sonac
Het college van Gedeputeerde Staten heeft formeel ingestemd met het verlenen van een gedoogbeschikking aan Sonac Burgum B.V. Met de gedoogbeschikking staat de provincie Fryslân toe dat het bedrijf ook in het weekend werkzaam is. Op basis van de huidige vergunning was dit niet toegestaan. Het college heeft hiertoe besloten omdat de geursituatie verbeterd is en het bedrijf een ontvankelijke vergunningaanvraag heeft ingediend, waarin onder andere het weekendwerken wordt aangevraagd. De verwachting is dat de definitieve vergunning binnen afzienbare tijd kan worden verleend, waardoor er concreet zicht is op legalisatie van het werken in het weekend. Een en ander past binnen het Friese gedoogbeleid.
2. Fries Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid vastgesteld
Het Fries Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid 2006-2010 is vastgesteld. Doel van het programma is de uitvoering van externe veiligheidsbeleid op een hoger niveau te brengen en te houden, en hiertoe op een efficiënte manier samen te werken.
Bij externe veiligheid gaat het over het beheersen van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen over weg, water, spoor en door buisleidingen. Het nieuwe uitvoeringsprogramma is een gezamenlijk programma van de Friese gemeenten, de regionale samenwerkingsverbanden, de regionale brandweer en de provincie Fryslân. Het is in de tweede helft van 2005 opgesteld en bevat projecten en activiteiten. De projecten zijn veelal bedoeld om eenmalig een inhaalslag te maken ten aanzien van werkzaamheden of kennis. In de activiteiten zijn de structurele, beheersmatige werkzaamheden opgenomen die voor betrokken organisaties uit het (landelijke) externe veiligheidsbeleid volgen.
Nu het college van Gedeputeerde Staten het programma heeft vastgesteld, dient het college op basis hiervan een subsidieaanvraag in bij het Ministerie van VROM. In principe stelt het Ministerie een budget beschikbaar van E 667.000,- per jaar voor de uitvoering van het programma. Hiermee zijn de kosten van de uitvoering van het programma volledig gedekt.
3. DS stimme yn mei ferdielplan Taal en Kultuer 2006
Deputearre Steaten hawwe ynstimd mei it ferdielplan dêr't de ynsidintele subsydzjes op it mêd fan Taal en Kultuer yn ferdield wurde. Yn 2006 hat der in ferheging fan de budzjetten west. Lykas oankundige yn de kultuernota 2005-2008 Sels dwaan! wurdt in ekstra ympuls jûn oan de ynsidintele kulturele produksjes yn Fryslân. Mei de finansjele konsekwinsjes fan de kultuernota foar de jierren 2006-2008 hawwe Provinsjale Steaten 9 novimber ynstimd.
Dat is E 25.000 mear foar de profesjonele begelieding fan amateurkoaren, E 35.000 mear foar de produksje fan teater, dûns, muzykproduksjes ensfh., in ferheging fan E 7.000 foar it skriuwen fan (oarspronklik) Frysk toaniel en it ynstellen fan in fûns foar oersettings út literêre wurken yn de Fryske taal nei oare talen foar E 10.000. Doel dêrby is om it omtinken foar Fryske literatuer yn Nederlân fuort te sterkjen.
It ferdielplan:
- Regeling Koarbegelieding E 75.000,-
- Regeling Poadiumkeunsten E 130.000,-
- Lytse subsydzjes E 100.000,-
- Regeling Frysktalige boeken E 108.000,-
- Regeling Kulturele Mediaproduksjes E 30.000,-
- Regeling befoardering Frysk taalgebrûk E 70.000,-
- Budzjet foar oarspronklik Frysk Toaniel E 11.000,-
- Fûns oersettings E 10.000,-
- Regeling Teater en muzyk E 109.242,-*
* Underdiel fan it Aksjeprogramma kultuerberik, makket gjin diel út fan it budzjet taal en kultuer. Dat programma wurdt troch Provinsje en Ryk betelle.
4. Fries beleidskader gedogen vastgesteld
Het college heeft ingestemd met de notitie "Gedogen in Fryslân", het kader voor het gedoogbeleid van de provincie. Net als bij het provinciale handhavingsbeleid geldt dit gedoogbeleid voor de gehele fysieke leefomgeving. Gedogen wordt daarbij gezien als een middel om de doelstelling van handhaving - het beëindigen van de illegale situatie - te bereiken. Naar de mening van het college is het gedogen alleen toegestaan in uitzonderlijke situaties en alleen door middel van een gedoogbeschikking.
Het nu vastgestelde beleidskader sluit aan op de beleidsuitgangspunten uit eerdere provinciale gedoognotities (uit 1996 en 2001) en het Bestuursakkoord uit 2003, waarvan Provinciale Staten aangegeven heeft deze uitgangspunten te willen voortzetten. De notitie "Gedogen in Fryslân" wordt vastgesteld door Provinciale Staten.
Stuk beschikbaar
---- --
Provincie Friesland