Gemeente Den Haag

Richtlijnen dakopbouw per wijk in kaart gebracht

De mogelijkheden voor dakopbouw worden voor ruim twintig wijken verruimd. Nadat er de afgelopen jaren veel discussie over is geweest, is het beleid nu echt omgezet van een nee, mits naar een ja, tenzij. Dit blijkt uit de nota dakopbouwen die het college van burgemeester en wethouders vandaag naar de raadscommissie Stedelijke ontwikkeling, Wonen en Binnenstad stuurde.

Volgens Wethouder Marnix Norder (Wonen) volgen uit de nota heldere richtlijnen per wijk: "Voor ruim tien Haagse wijken zijn de mogelijkheden voor dakopbouwen op maat in kaart gebracht. Bij ruim tien andere wijken worden de nieuwe richtlijnen opgenomen in de reguliere herzieningen van de bestemmingenplannen." Nadat eerder al ruimere richtlijnen zijn vastgesteld voor de Bloemenbuurt en Rustenburg-Oostbroek is het volgens wethouder Norder nu de hoogste tijd dat ook voor veel andere wijken meer duidelijkheid is over waar en hoe dakopbouw mogelijk is. "Veel gezinnen die behoefte hebben aan grotere woonruimte en graag een dakopbouw willen, kunnen hierdoor in de stad blijven wonen", aldus de wethouder.

De wijken met de verruimde mogelijkheden zijn Benoordenhout, Bezuidenhout (Oost, Midden en West), Scheveningen Dorp/Renbaankwartier/Groningsestraat e.o., Staten/Geuzenkwartier, Regentesse/Valkenboskwartier, Bomenbuurt, Loosduinen, de Rivierenbuurt en Spoorwijk.
De wijken waarbij de nieuwe ruimere richtlijnen zullen worden meegenomen bij het actualiseren van het bestemmingsplan zijn de Bloemenbuurt, Vruchten- en Heesterbuurt, Rozenburg/Notenbuurt, Tuinenbuurt (Nieuw-Waldeck), Burgemeestersbuurt (Houtwijk), Wateringse Veld, Laak Noord en Centraal, Mariahoeve, Leijenburg, Westeinde/Kortenbosch, Rustenburg Oostbroek, Transvaal en Schilderswijk West.
De richtlijnen zijn of worden uitgewerkt op basis van criteria zoals de breedte van de straatprofielen, de stedenbouwkundige beeldkwaliteit, de regels voor beschermde stadsgezichten en zonlichttoetreding. De gemeente zet erbij in op maatwerk per straat/woonblok met een samenhangend eindbeeld voor de hele wijk. Bij de stadsdeelkantoren kunnen geĂŻnteresseerde bewoners de kadernota inzien. Daarnaast wordt over de nieuwe richtlijnen ook een voorlichtingsbijeenkomst gegeven.