Gemeente Den Haag

De wedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax worden de komende vijf jaar gespeeld zonder supporters van de bezoekende club. De gemeenten Den Haag en Amsterdam, de clubs en de KNVB hebben overeenstemming bereikt over die maatregel. Directe aanleiding is de inval van Ajax-aanhangers in het supportershome van ADO Den Haag, vorige week vrijdag.

"Het is onvermijdelijk wat we nu doen", zei burgemeester Deetman van Den Haag woensdagmorgen in een verklaring. "Er is vrijdag iets zeer ernstigs gebeurd. Als het buiten de voetbalwereld zou zijn, zou je het bijna een aanslag noemen. Als je vervolgens ziet dat er wapens zijn aangetroffen in het honk van Ajax, als je ziet dat er dit weekeinde ADO-supporters op weg waren naar Amsterdam en als je kijkt naar het internetverkeer, dan moet je zeggen dat men deze maatregel over zichzelf heeft afgeroepen. Het is niet toegestaan in dit land het recht in eigen hand te nemen."
In het derde jaar van de maatregel wordt bekeken of het nodig is dat de volle periode - vijf jaar zonder uitsupporters - wordt volgemaakt. Deetman: "Ieder jaar zullen we de maatregel evalueren. In het derde jaar bekijken we: gaat het goed? Als dat zo is, zullen we misschien zeggen: het hoeft niet de volle vijf jaar te zijn." De maatregel om uitsupporters uit de stad te weren tijdens wedstrijden tussen ADO en Ajax geldt voor iedereen. "Heel vervelend, maar het kan niet anders", aldus Deetman. "Als je zo'n maatregel niet voor iedereen van toepassing verklaart, wordt het zeer complex en ingewikkeld in de uitvoering. Nu lijden de goeden onder de kwaden. Wat dat betreft kun je zeggen dat supporters ook tegenover elkaar een grote verantwoordelijkheid hebben."
Afgelopen zaterdag vaardigde burgemeester Deetman een noodverordening uit die het mogelijk maakte om Ajax-supporters rond de wedstrijd uit Den Haag te weren. Een dag later volgde Amsterdam met een dergelijke verordening om Haagse supporters uit Amsterdam te houden. De komende jaren zal voorafgaand aan de wedstrijden tussen de twee clubs worden bekeken of weer zo'n verordening nodig is. Deetman: "Ik treed niet in details, maar er zullen rond de wedstrijden geen uitsupporters in de stad zijn. We laten dit soort dingen niet lijdzaam gebeuren. Uiteindelijk gaat het ons allemaal om normaal voetbal. Maar om dat doel te bereiken, moet de norm helder worden geformuleerd." De tien Ajax-aanhangers die vrijdagnacht werden aangehouden na de inval in het ADO-honk, zitten volgens burgemeester Deetman nog steeds vast. Zaterdagavond verrichtte de politie Amsterdam-Amstelland nog een aantal aanhoudingen. "En ik hoop dat men nog een aantal mensen in de kladden kan grijpen", aldus Deetman. "Wat er voor sanctie volgt, is aan het OM en de rechter. Maar clubs zijn vrij om stadionverboden op te leggen."