Gemeente Nuth


15-02-2006

Persbericht Kompas: Ruime voldoende voor kompas

Op 15 februari 2006 presenteerde wethouder Kockelkoren de financieel adviseur voor minima namens Kompas. Een project waarbij minima gratis gebruik kunnen maken van een financieel adviseur. Kompas is de intergemeentelijke sociale dienst van Nuth, Simpelveld en Voerendaal en is op 1 januari 2002 gestart. In Kompas hebben de gemeenten hun krachten gebundeld om alle taken van de moderne sociale dienst op een goede manier te kunnen blijven uitvoeren. Deze samenwerking is een succes gebleken. Kompas staat regionaal bekend als een goede samenwerkingspartner en heeft kennis opgebouwd waarvan in het hele land gebruik wordt gemaakt. Kompas ontwikkelt vernieuwend minimabeleid. De uitvoering van de Wet werk en bijstand voldoet aan alle eisen. Voor de minister aanleiding om een aanvullende uitkering van 278.000 toe te kennen aan Kompas.

De organisatie Kompas
De intergemeentelijke sociale dienst van Nuth, Simpelveld en Voerendaal krijgt van het Rijk een ruime voldoende. Kompas is op 1 januari 2002 als zelfstandige organisatie gestart. De gemeentelijke sociale diensten van de genoemde gemeenten bleken te klein en te kwetsbaar om alle taken van een moderne sociale dienst te kunnen uitvoeren. In Kompas hebben de gemeenten hun krachten gebundeld. Het Dagelijks Bestuur wordt gevormd door voorzitter dhr. H. Kockelkoren (wethouder in de gemeente Nuth) en de leden de heren H. Bogman (burgemeester van de gemeente Simpelveld) en H. Bressers (wethouder in de gemeente Voerendaal).

Aanvullende uitkering van het rijk
Kompas deed een aanvraag voor een aanvullende uitkering van het Rijk, omdat het geld dat Kompas van het Rijk had gekregen om de bijstandsuitkeringen te betalen niet voldoende was. Dat heeft te maken met de wijze van financiering van de Wet werk en bijstand. Doel is om zoveel mensen aan het werk en dus uit de uitkering te krijgen, dat het geld van het Rijk wel voldoende is om de uitkeringen te betalen. Maar met een slechte arbeidsmarkt lukt dat niet altijd. Eén van de eisen om een aanvullende uitkering te krijgen is dat de uitvoering van de Wet werk en bijstand volledig op orde is. De Inspectie voor Werk en Inkomen heeft na onderzoek het oordeel uitgesproken dat dat bij Kompas op alle onderdelen het geval is. Uit het jaaronderzoek 2004 bleek een foutscore van bijna 0%, de voorlopige cijfers van 2005 laten eenzelfde beeld zien. Kompas heeft nu 278.000 aanvullende uitkering van het Rijk mogen ontvangen. Dat geld gaat naar de kas van de gemeenten.

Regionale en landelijke bekendheid
Ook op andere terreinen is Kompas succesvol. Zo was Kompas voortrekker bij de implementatie van de Wet werk en bijstand in de hele regio Parkstad. Op dit moment heeft Kompas het projectleiderschap om op Zuid-Limburgse schaal te komen tot een collectieve ziektekostenverzekering voor de minima. Deze collectieve verzekering voert Kompas overigens al sinds 2002 voor de gemeente Nuth uit. Daarmee liep Kompas al voor op de gemeenten die nu in het nieuws zijn gekomen vanwege het afsluiten van een collectieve verzekering.

In vakbladen en nieuwsbrieven binnen het vakgebied is Kompas aangehaald als voorbeeld van een succesvol samenwerkingsverband. Kompas wordt uit het hele land om advies gevraagd als het gaat om het inrichten van een intergemeentelijke sociale dienst. Want de ervaring die bij Kompas zit is groot. Ook de regionale sociale dienst Pentasz Mergelland heeft daarvan gebruik gemaakt. De directeur van Kompas heeft de laatste anderhalf jaar beide directeurschappen gecombineerd. Daarmee heeft Kompas een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van die organisatie.

Landelijk heeft Kompas bekendheid gekregen met de wijze waarop de boekhouding van een intergemeentelijke sociale dienst op een goede manier kan worden ingericht. Kompas heeft daarvoor een subsidie van het ministerie ontvangen. Deze subsidie wordt toegekend aan organisaties die vernieuwing in het vakgebied doorvoeren. Het door Kompas uitgewerkt beleid voor een financiële tegemoetkoming voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen werd in een artikel in een vakblad gepresenteerd en werd daarna regelmatig opgevraagd door andere gemeenten.

Vernieuwend minimabeleid
Op het gebied van minimabeleid werkt Kompas op dit moment aan een project dat vanwege het bijzondere en nieuwe karakter al de interesse van de provincie heeft gewekt. Dit project houdt in minima gratis gebruik kunnen maken van een financieel adviseur. Deze adviseur gaat bij de mensen op bezoek en bekijkt of fiscale aftrekposten of ander financiële voordelen wel worden benut. De mensen krijgen de uitkomsten netjes op een rij. Ook Kompas wil iets met die informatie doen. Mocht nu blijken dat de minima veel voordelen niet benutten, dan overweegt Kompas een collectief abonnement bij een financieel adviseur af te sluiten. Minima kunnen dan het hele jaar door gratis gebruik maken van een financieel adviseur. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van huurtoeslag of bij het invullen van een belastingaangifte. Op die manier kan de koopkracht worden verbeterd.

Het succes van samenwerking
De gemeenten hadden meerdere redenen om hun krachten te bundelen in Kompas: versterken en het verbeteren van de positie van niet-stedelijke gemeenten in de regio, het verminderen van de kwetsbaarheid van de afdeling sociale zaken van de drie gemeenten, het waarborgen van het behoud van de dienstverlening aan de burger, het versterken van beleid en een betere beheersbaarheid van de kosten. Wat dat laatste betreft: uit een nog te publiceren rapport van het ministerie van SZW en StimulanSZ blijkt dat Kompas in vergelijking met andere intergemeentelijke sociale diensten de zaken runt met de laagste formatieomvang. Kompas werkt derhalve tegen relatief lage structurele kosten.

Kompas heeft de afgelopen vier jaar bewezen dat een samenwerking een goed instrument om als kleine gemeente toch de nodige dienstverlening te kunnen bieden.
Jeroen Schenk wordt als financieel adviseer voor de minima begroet door wethouder Kockelkoren
Jeroen Schenk wordt als financieel adviseer voor de minima begroet door wethouder Kockelkoren