Gemeente Voorschoten

Persberichten - Gemeente neemt initiatief om inwoners aan baan te helpen
Uitgebracht op: woensdag 15 februari 2006

De gemeente Voorschoten wil werkgevers helpen met het oplossen van hun personeelsproblemen, en tegelijkertijd de werkloosheid in de gemeente terugdringen. Het streven is om dit jaar 10 extra mensen aan werk te helpen bij Voorschotense werkgevers. De gemeente heeft daartoe een zogeheten banenmakelaar ingezet. Op 22 februari 2006 zijn alle werkgevers welkom tijdens een informatiebijeenkomst waar wethouder Carabain de officiële aftrap zal verrichten.

Naast informatie geven wil de gemeente graag van werkgevers horen waar zij op het gebied van personeel behoefte aan hebben en op hoe de gemeente hen daarbij kan ondersteunen. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Deur open vanaf 19.30 uur.

Achtergrond

Werkgevers zoeken personeel dat hun onderneming vooruit helpt. Goede mensen tegen gunstige voorwaarden die hen helpen de bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Vaak slagen zij erin de juiste mensen aan te trekken en te behouden, maar soms ook niet. De gemeente Voorschoten op haar beurt heeft belang bij een goed economisch klimaat en succesvolle ondernemingen. Daarom wil de gemeente helpen bij het vinden van geschikt personeel, en zo meteen de werkloosheid terugdringen: een win-situatie voor alle betrokkenen.

Voorschoten heeft een selectie van potentiële kandidaten gemaakt op basis van voor werkgevers relevante kenmerken: motivatie, inzet, werkdiscipline, flexibiliteit en de wil om te leren, maar ook mogelijke beperkingen. De gemeente kan werkgevers op diverse manieren ondersteunen: door selectie en begeleiding van mensen, door overplaatsingen en onder bepaalde voorwaarden ook door tijdelijke subsidies voor bijvoorbeeld opleidingskosten of een deel van de loonkosten. De exacte voorwaarden staan nog niet vast, en zijn mede afhankelijk van de wensen van de werkgevers.

In Voorschoten wonen meer dan 200 mensen met een bijstandsuitkering. Verhoudingsgewijs is dat landelijk gezien geen hoog aantal. Een flink deel van deze mensen kan en wil direct aan de slag. Velen hebben simpelweg pech gehad en zijn daardoor in een situatie gekomen waar ze snel uit willen. De gemeente bekijkt of er een goede match te maken is met vacatures die ondernemingen hebben of krijgen. Daarbij staat de onderneming voorop.

Voor bijstandsgerechtigden, die om wat voor reden dan ook op dit moment onvoldoende kunnen bijdragen aan een bedrijf, zoekt de gemeente andere oplossingen. Zij komen binnen het project banenmakelaar niet in beeld voor gewone banen. Voor hen zoekt de gemeente bijvoorbeeld naar vrijwilligerswerk of andere manieren om hen meer bij de maatschappij te betrekken.


- einde bericht -