Provincie Groningen

Burgemeester Appel-De Waart biedt haar ontslag aan 15 februari 2006

Vandaag is duidelijk geworden dat er in het gemeentebestuur van Delfzijl sprake is van verstoorde verhoudingen. Dit naar aanleiding van de constatering dat noch de wethouders, noch de fractievoorzitters van de collegepartijen aanleiding zien om het eerdere besluit om de portefeuille personeel en organisatie af te nemen van de burgemeester te heroverwegen.

Verklaring van de commissaris van de koningin Hans Alders:

Dinsdagmiddag, 7 februari 2006 bereikte mij het bericht dat het college van burgemeester en wethouders van Delfzijl hebben besloten om het onderdeel personeel en organisatie (PO) uit de portefeuille van burgemeester mevrouw Appel-De Waart te halen. Ook kreeg ik te horen dat de loco-burgemeester mevrouw Scharft, burgemeester Appel-De Waart telefonisch heeft ingelicht en dat deze daarvan met verbazing kennis heeft genomen. Burgemeester Appel verbleef op dat moment op haar vakantieadres in de Verenigde Staten.

Nog diezelfde dag werd mij duidelijk dat het persbericht waarin deze boodschap werd vermeld, wereldkundig is gemaakt zonder daarover de burgemeester te informeren. Deze gang van zaken was voor mij aanleiding om de wethouders de volgende ochtend uit te nodigen voor een gesprek.

In dat gesprek gaven de wethouders aan dat naar aanleiding van het gesprek tussen de ondernemingsraad en de wethouders over het vertrek van de gemeentesecretaris is besloten de burgemeester de portefeuille PO te ontnemen. Bij dit gesprek met de ondernemingsraad was ook de loco-secretaris aanwezig. Op basis van dit gesprek concludeerden de wethouders dat ze niet volledig door de burgemeester, als portefeuillehouder PO, zijn ingelicht en er sprake is van een vertrouwensbreuk.

Nog diezelfde avond ontving ik de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Delfzijl. Zij gaven in eerste instantie aan ook verrast te zijn door het besluit van de wethouders. Zij meenden dat er primair sprake is van een vertrouwensbreuk tussen de wethouders en de burgemeester. Op basis van de hen bekende informatie konden zij niet concluderen dat er sprake was van een vertrouwensbreuk tussen de gemeenteraad en zijn burgemeester. Afgesproken werd dat ik contact zal zoeken met de wethouders om hen te bewegen het door hen genomen besluit op te schorten. Verder heb ik de fractievoorzitters, en in het bijzonder de coalitiefracties, gevraagd in de opschorting van het besluit hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

In de loop van de ochtend van 9 februari heb ik met een aantal fractievoorzitters en wethouders telefonisch contact. Uit de contacten blijkt dat het gebrek aan vertrouwen alleen maar is toegenomen. Opschorting van het besluit is wat hen betreft niet meer aan de orde. Dit werd bevestigd in een op die middag uitgegeven schriftelijke verklaring van de wethouders. Deze verklaring is diezelfde avond besproken tijdens een reguliere raadsbijeenkomst. Aan het eind van die vergadering werd duidelijk dat de coalitiepartijen op basis van de tot dan toe bekende informatie de wethouders in hun besluit steunen. Echter wil men wel een verklaring hebben van de zijde van de burgemeester (het principe van hoor en wederhoor). Op basis van beide verklaringen wilden de fracties een definitieve politieke afweging maken.

De uitkomst van deze vergadering was voor mij aanleiding om burgemeester Appel-De Waart te verzoeken haar vakantie te onderbreken. Zij gaf aan zondag 12 februari terug te zullen zijn in Nederland.

Op vrijdag 10 februari vroeg de loco-burgemeester om een gesprek met mij en de andere wethouders.
Dit gesprek vond plaats op zaterdagmiddag 11 februari. Aan het slot van dat gesprek concludeerde ik dat de wethouders geen openingen boden voor de opschorting van het eerder die week genomen besluit en dat zij onvoldoende grond aanwezig achtten voor een succesvolle toekomstige samenwerking.

Deze uitkomst besprak ik zondagavond met de inmiddels teruggekeerde burgemeester. Zij nam met teleurstelling kennis van deze uitkomst. De optie om op basis van deze uitkomst nu al haar ontslag aan te bieden heb ik haar afgeraden. Ik stelde voor dat zij een verklaring zou opstellen en die eerst zou bespreken met de wethouders en fractievoorzitters. Daarna zou zij de pers in een persconferentie informeren. Zij nam dit advies over en heeft op 13 februari haar verklaring gegeven.

Zojuist heb ik de fractievoorzitters ontvangen om van hen de uitkomst van hun politieke afweging te vernemen. Ik stel vast dat de fractievoorzitters van de collegepartijen, weliswaar uitspreken vertrouwen in de burgemeester te hebben, maar het niet gewenst te achten de portefeuille PO terug te geven aan de burgemeester. En daarmee is er in objectieve zin sprake van verstoorde verhoudingen. Over deze uitkomst heb ik burgemeester Appel-De Waart geïnformeerd. Zij heeft op grond daarvan besloten om de Kroon te verzoeken haar ontslag te verlenen als burgemeester van Delfzijl.

Met respect en waardering neem ik hiervan kennis en ik zal haar verzoek met een positief advies voorleggen aan de minister van Binnenlandse Zaken.

15 februari 2006