FNV

FNV Bondgenoten stelt voorwaarden aan verkoop Edah en Konmar

Laurus zal aan een aantal eisen moeten voldoen voordat FNV Bondgenoten zich neerlegt bij de verkoop van het halve concern. Deze voorwaarden zijn vandaag door de bond aan de directie van Laurus bekendgemaakt. Vakbondsbestuurder Henk van der Ploeg: Het belangrijkste is dat we vooraf afspraken willen maken met de kandidaatkoper over hoe hij zijn verantwoordelijkheid neemt voor de werkgelegenheid

en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die worden overgenomen. Dit betekent dus dat er geen deal mag plaatsvinden zonder onze betrokkenheid. Alleen dan krijgen we tijdig inzicht in de gevolgen van die deal voor het personeel.

Vooral in de distributiecentra is de stemming explosief. FNV Bondgenoten vreest met name voor de werkgelegenheid van de 4.500 mensen die hier werken. Maar ook in de winkels en op de kantoren zijn de medewerkers ongerust.

Van der Ploeg: Waar het ons om gaat is dat ook de distributiecentra en de winkels meegaan in de verkoop. Op dit moment zijn alle scenarios nog mogelijk dus is het logisch dat er grote onrust heerst onder het personeel. Laurus heeft bijna 300 ontslagen aangekondigd, maar nog geen woord gerept over de werkgelegenheid in alle kantoren buiten Den Bosch. De drie formules hebben ieder hun eigen hoofdkantoren. Wat gaat daarmee gebeuren?

Volgende week heeft de bond een gesprek met Laurus over een sociaal plan. FNV Bondgenoten wil dat het plan zowel de gevolgen van de reeds aangekondigde inkrimping opvangt als de gevolgen die andere medewerkers mogelijk gaan ondervinden. De koers schoot omhoog na de aankondiging dat Laurus Edah en Konmar in de etalage zette. Zoveel is het verlies van mogelijk veel banen dus waard. De bond zal een evenredige rekening presenteren. Geef die koerswinst maar aan de gezinnen van de bijna 25 duizend werknemers die zich op dit moment bedreigd voelen, aldus Van der Ploeg.
---