Voedsel en Waren Autoriteit

Diervoeder besmet met cadmium, VWA neemt maatregelen

15 februari 2006 - nieuwsbericht

302 jonge kalveren hebben in hun eerste levensdagen met cadmium verontreinigd diervoer gegeten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar aanleiding van een waarschuwing (rapid alert) vanuit Europa (Belgie, Frankrijk).De grondstoffen zijn afkomstig uit China en Frankrijk. Uit het onderzoek van de VWA blijkt dat alle dieren zijn getraceerd en het verontreinigde mineralenmengsel door de betrokken bedrijven Provimi en Speerstra is teruggehaald. Er zijn geen dieren geëxporteerd of geslacht dus uitgesloten kan worden dat in Nederland vlees en organen van deze dieren in de winkel liggen.

Het betrokken bedrijfsleven is direct hierover geïnformeerd. In het kader van de General Food Law zijn onder regie van de VWA de volgende maatregelen genomen:
* alle betrokken kalveren, welke bekend zijn via het SKV systeem, worden administratief gemerkt;
* de dieren worden uiterlijk gemerkt door gekleurde oormerken;
* als de dieren naar het slachthuis gaan, wordt de beperking gemeld en zullen de nieren en de levers van deze dieren door een VWA-dierenarts worden verwijderd.

Op 8 februari meldt de Nederlandse firma Provimi aan de VWA dat bij een controle in een mineralenmengsel (Digimilk) een cadmiumgehalte wordt gemeten van 510 mg/kg. Digimilk is een product dat in de eerste levensdagen via melk aan zeer jonge kalveren wordt gevoerd. De VWA heeft alle afnemers van het product direct in kaart gebracht. Gebleken is dat 265 kilogram mineralenmengsel is ingevoerd in Nederland en is verspreid over 149 afnemers. Het betreft hier kalveren met bestemming melkvee, vleesvee en kalverhouderij.

Cadmium hoopt zich op in lever en nieren van mens en dier en is met name schadelijk voor de nieren. Het Bureau Risicobeoordeling van de VWA is van oordeel dat de consumptie van deze organen op basis van de geschatte gehaltes cadmium in lever en nieren ongewenst is voor de consument. Daarom worden deze levers en nieren van de gemerkte dieren door de VWA uit de voedselketen verwijderd.

Alle dieren zijn geregistreerd in het Indentificatie en Registratiesysteem (I&R); zij vallen onder het kwaliteitsborgingsysteem van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: Charlotte Menten (070) 448 41 52 of charlotte.menten@vwa.nl