Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 15 februari

Alkmaar, 15-02-2006 o 14.00 uur

Verkeerscontroles

Den Helder, dinsdag 14 februari 2006.

Op de Binnenhaven is in de ochtend een snelheidscontrole gehouden. In totaal reden 59 automobilisten harder dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 70 km/u.

Langedijk/Heerhugowaard, dinsdag 14 februari 2006.

Op de Zuidtangent in Heerhugowaard en de Schagerweg in Broek op Langedijk zijn tijdens een controle in totaal 18 bekeuringen geschreven. De meeste bonnen werden geschreven wegens het niet handsfree bellen, te hard rijden en het niet dragen van de helm en autogordels.

Barsingerhorn, dinsdag 14 februari 2006.

Op de Provincialeweg is in de avond een snelheidscontrole gehouden. In totaal reden er 32 automobilisten harder dan de toegestane 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 106 km/u.

Heerhugowaard, dinsdag 14 februari 2006.

Op de Westerweg is in de avond een snelheidscontrole gehouden. In totaal reden 44 automobilisten te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 108 km/u waar 80 km/u is toegestaan.

Castricum, dinsdag 14 februari 2006.

Op de Eerste Groenelaan is in de avond een fietsverlichtingscontrole gehouden. In totaal zijn zes personen bekeurd omdat zij geen of onjuiste verlichting voerden.

Zuid-Scharwoude, dinsdag 14 februari 2006

Op dinsdagmorgen werd een snelheidscontrole gehouden op de Oostelijke Randweg in Zuid-Scharwoude. Van de 630 passanten reden er 94 sneller dan de toegestane 50 km per uur. Overtredingspercentage: 15%. Hoogst gemeten snelheid 72 km per uur.

Geslagen en poging beroving

Den Helder, maandag 13 februari 2006.

Op maandagavond omstreeks 22.00 uur is een 18-jarige man uit den Helder van zijn fiets geslagen en er werd geprobeerd hem van zijn fiets te beroven. De man reed over het fietspad dat ligt tussen de Nieuwe Weg en de Texelstroomlaan. Hij zag dat een man op hem af kwam rennen en werd door hem van zijn fiets getrapt. Het slachtoffer viel op de grond en liep een verwonding op aan zijn hoofd. De verdachte probeerde er met de fiets van de man vandoor te gaan, maar de fietser wist dat te voorkomen door hem een klap te geven. De verdachte is een man van ongeveer 1.80 meter groot en een donkere huidskleur. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, tel: 0900 8844.

Huiselijk geweld

Enkhuizen, dinsdag 14 februari 2006.

Een 32-jarige man uit Enkhuizen is aangehouden op verdenking van het mishandelen en bedreigen van zijn vriendin. Tijdens een ruzie sloeg en schopte de man zijn partner. De vrouw liep verwondingen op aan hoofd en been. De man is in verzekering gesteld.

Gewapende overval

Nieuwe Niedorp, dinsdag 14 februari 2006.

Rond 21.00 uur vond een overval plaats op een videotheek aan de Trambaan. Rond sluitingstijd kwam een man de zaak binnen. Hij dreigde met een vuurwapen en eiste geld van de medewerkster van de videotheek die op dat moment alleen in zaak was. De man maakte een geldbedrag buit en ging er te voet vandoor in de richting van het Hoefje. Het gaat om een man met een donkere huidskleur. De recherche onderzoekt de zaak. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de recherche in Schagen, tel: 0900- 8844 (lokaal tarief).

Dief overlopen

Heerhugowaard, dinsdag 14 februari 2006.

Een 13-jarige jongen uit Heerhugowaard is in de avond aangehouden op verdenking van een poging tot het stelen van een scooter. De bewoners van een woning aan de Glijnisweg hoorden geluiden in de schuur en gingen direct kijken. Daar troffen ze de verdachte aan met een scooter van een van de bewoners in zijn hand. Een 20-jarige bewoner kon de verdachte aanhouden en droeg hem over aan de politie.

Aanrijding met letsel

Hoorn, woensdag 15 februari 2006

Op woensdagmorgen omstreeks 09.30 uur reed een 45-jarige vrouw uit Hoogwoud in een personenauto over de Provincialeweg te Hoorn. Voor haar stond een 62-jarige man uit Hoorn in een personenauto stil voor het stoplicht. De vrouw zag dit te laat en reed achter op haar voorganger. Bij de aanrijding liep zij nekletsel op. De vrouw werd voor onderzoek overgebracht naar het Westfries Gasthuis in Hoorn.

Noord-Scharwoude, dinsdag 14 februari 2006

Op dinsdagmiddag omstreeks 14.20 uur raakte een 40-jarige vrouw uit Alkmaar gewond bij een ongeval op de Voorburggracht in Noord-Scharwoude. De vrouw reed op haar bromfiets op de Voorburggracht en zag te laat dat een personenauto achteruit vanuit een uitrit (Zijperpad) de Voorburggracht opgereden kwam. Deze auto werd bestuurd door een 51-jarige man uit Egmond aan Zee. Het slachtoffer werd voor onderzoek overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar.

Bromfietscontrole

Alkmaar, woensdag 15 februari 2006

Op woensdagmorgen werd een bromfietscontrole gehouden op de Noorderkade in Alkmaar. In totaal werden 36 bekeuringen uitgeschreven, voornamelijk wegens het rijden op een opgevoerde bromfiets(13x), het niet dragen van een valhelm(2x), rijden op een onverzekerde bromfiets (5x) en diverse technische gebreken.

Inbraak in winkel

Opmeer, woensdag 15 februari 2006

In de nacht van dinsdag op woensdag werd tussen 18.15 en 08.15 uur ingebroken in een winkel aan de Breestraat in Opmeer. De daders kwamen binnen door de toegangsdeur open te breken. Uit het pand werd een geldbedrag gestolen. De winkel was op 17 januari ook al bezocht door inbrekers. Toen werd op dezelfde wijze ingebroken.

Aanrijding met alcohol

Bergen, woensdag 15 februari 2006

Op woensdagmorgen omstreeks 07.50 uur vond er op de Kogendijk in Bergen een eenzijdig ongeval plaats waarbij een 29-jarige man uit Alkmaar met zijn personenauto in de naast de weg gelegen sloot terecht kwam. De man reed over de Kogendijk kreeg naar eigen zeggen een tegenligger op zijn weghelft. Toen hij naar links uitweek, verloor hij de macht over het stuur. Hij belandde in de berm en kwam vervolgens in de naast de weg gelegen sloot. De man kon op eigen kracht uit de auto komen. Wel bleek hij alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 650 ug/l. Dat is drie maal het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Politie waarschuwt voor gevaren hennepteelt Hoge risicos door brand, waterschade, gevaarlijke stoffen en torenhoge boetes Alkmaar, 15 februari 2005.

Een sterke brandlucht vermengd met de penetrante geur van hennepplanten. Een uitgebrande zolderverdieping en veel rook- en waterschade bij de aangrenzende panden. Brand als gevolg van hennepteelt in woningen komt regelmatig voor in de regio Noord-Holland Noord. In een woning aan de Louis Couperusstraat in Alkmaar brak onlangs brand uit op een zolder waar hennep werd geteeld.

Oorzaak is meestal kortsluiting doordat illegaal stroom wordt afgetapt. De wirwar van elektriciteitskabels en transformatoren levert levensgevaarlijke situaties op. Niet alleen voor de veroorzakers, maar ook voor buren en hulpverlenende instanties! Daarnaast zijn er grote financiële risicos verbonden aan deze praktijken en worden soms gevaarlijke stoffen zoals zoutzuur gebruikt bij de hennepteelt. Redenen genoeg voor de politie om deze vorm van criminaliteit hard aan te pakken en mensen te waarschuwen voor de risicos van het telen van hennep.

Fikse straffen

Jaarlijks worden er tientallen hennepplantages in de gehele regio ontmanteld. Vele verdachten zijn reeds aangehouden en kregen fikse straffen. Want de stroom wordt door het energiebedrijf afgesloten en de gebruikte stroom moet alsnog volledig worden terugbetaald. Huurders worden vaak hun woning uitgezet en er volgt een proces-verbaal wegens ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel. Dit houdt in dat wordt berekend hoeveel winst de verdachte heeft gemaakt met de kwekerij. Dit bedrag wordt teruggevorderd en kan tienduizenden euros bedragen. Een grote domper als men denkt even makkelijk geld te verdienen

Doelwit

Juist de mensen die moeilijk rond kunnen komen, zijn het doelwit van criminelen. Hen worden gouden bergen beloofd. Maar als de politie de kwekerij oprolt en er grote boetes de consequentie zijn, dan zijn de grote jongens met de noorderzon verdwenen en draait de uitvoerder op voor de straffen. Want de bewoner, huurder of eigenaar van een pand is altijd verantwoordelijk voor wat daar gebeurt! Vaak blijkt dat mensen bang zijn en bedreigd worden. Ze durven de namen van de aanstichters van het kwaad niet te geven. Dit betekent dat zij zelf voor alles opdraaien. De soms tienduizenden euros boete, de verantwoordelijkheid voor alle schade en de straf komen voor rekening van de persoon die meestal al niet veel te besteden had.

Gevaar

Voor het kweken van hennep zijn grote hoeveelheden stroom en water nodig. Dit leidt geregeld tot waterschade bij buren. Stroom wordt meestal illegaal afgetapt via de elektriciteitsmeter. De normale beveiliging via stoppen die doorslaan bij kortsluiting, geldt dan niet meer. Dit levert levensgevaarlijke situaties op want er blijft elektriciteit op de bedrading en apparatuur staan, ook als er brand uitbreekt. Een brandweerman die de brand wil blussen, riskeert zo zijn leven. En dan is er nog het gevaar dat de brand overslaat naar buurpanden De afgelopen drie jaar zijn er alleen al in deze regio meerdere branden geweest in hennepkwekerijen in woningen. Bij een woning aan het Ritsevoort, de Hobbemalaan, de Comeniusstraat, de Asterstraat en de Amelandstraat in Alkmaar zijn de afgelopen jaren branden geweest. En eind januari was het raak in de Louis Couperusstraat. Vorig jaar brak er brand uit op de zolder van een rijtjeswoning in aan de Akkerwinde in Zwaag en er was hevige waterschade als gevolg van een kwekerij bij een woning aan de Tureluurshof in Enkhuizen. In Hoorn en Grootebroek zijn de afgelopen jaren ook loodsen uitgebrand, veroorzaakt door de risicos van hennepteelt. En in de Rijnstraat in Den Helder was er brand in een kelderbox waar hennep werd gekweekt. Ook in Egmond aan Zee is brand uitgebroken omdat er hennep in de woning werd gekweekt. Op het industrieterrein in Schagen werd een kwekerij opgerold in een pand waar kortsluiting was ontstaan. En ook bij ontmantelde kwekerijen in de Wieringermeer ontstonden gevaarlijke situaties. En dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Gevaarlijke stoffen en legionella

Omdat er veel water wordt gebruikt in een zeer warme omgeving is een plantage bovendien een mooie broedplek voor de legionella bacterie. En soms worden aan de voedingsstoffen voor de hennepplanten bijtende stoffen toegevoegd zoals zoutzuur.

Bestrijden en voorkomen

De politie besteedt veel aandacht aan het oprollen van deze kwekerijen vanwege die hoge veiligheidsrisicos. Daarnaast is het simpelweg verboden hennep te kweken. Bij de politie zijn er agenten die zich specifiek bezig houden met het bestrijden van drugscriminaliteit. Veel belangrijker nog is voorkomen dat mensen zich met deze praktijken bezig gaan houden. Voor de eigen veiligheid en die van anderen!

Laatst gewijzigd 15-02-2006 14:09 | © Politie Noord-Holland Noord |