FNV KIEM

De Geus, doe iets tegen leeftijdsdiscriminatie
Supermarktmedewerkers van negentien of twintig jaar oud worden al te oud en te duur bevonden en vaak ingeruild voor nog jongere krachten die goedkoper zijn. Deze leeftijdsdiscriminatie is dinsdag veroordeeld door de Commissie Gelijke Behandeling (CBG).

CNV Jongeren had deze zaak aangekaart. FNV Jong is heel blij met deze uitspraak omdat leeftijdsdiscriminatie bedroevend vaak voorkomt, ook al is het bij de wet verboden. De CBG roept minister De Geus van Sociale Zaken op om dit probleem aan te pakken. Judith Ploegman, voorzitter FNV Jong: Ik hoop dat werkgevers zich nu wel een tweede keer bedenken voor ze een oudere werknemer inruilen. Ik verwacht ook zeker dat minister De Geus op korte termijn actie onderneemt.

In de detailhandel en dan vooral bij de supermarkten, is leeftijdsdiscriminatie een groot probleem. Het verschil in loon tussen een zestien- en een twintigjarige is zo groot, dat werkgevers het rendabel vinden oudere werknemers in te ruilen. Ploegman: De Flexwet geeft werkgevers de kans jongeren drie maal een tijdelijk contract te bieden en daarna de werknemers zonder opgaaf van redenen de deur uit te doen. De combinatie van Flexwet en het minimumjeugdloon is een belangrijke oorzaak van leeftijdsdiscriminatie. Volgens Ploegman is de uitspraak van de CBG een goede aanleiding om weer eens stil te staan bij de bezwaren tegen het minimumjeugdloon tot het 23e jaar. FNV Jong wil van het jeugdloon af. Jongeren van achttien worden geacht volwassen te zijn, maar als zij de arbeidsmarkt op gaan, kunnen zij zichzelf in veel gevallen niet eens onderhouden.
---