FNV KIEM

Gemeenten bieden te weinig echte begeleiding
Gemeenten moeten heel sterk wennen aan hun nieuwe rol. Dat is de conclusie die FNVs vice-voorzitter Ton Heerts trekt uit de eerste lokale Monitor Werk & Inkomen. De monitor is een vervolg op de tweejaarlijkse enquête van de FNV onder het motto Gemeenten wees minimaal sociaal.

Heerts ziet tegelijkertijd een aantal zorgwekkende signalen. De focus van gemeenten ligt op het stopzetten van een uitkering of mensen zo snel mogelijk uit de uitkering helpen. Maar dat heeft niets met duurzame begeleiding te maken. Als die ontwikkeling de verkeerde kant opgaat, zal een groep mensen nooit economisch zelfstandig worden. Ik vind dat we een bodem moeten stellen wat betreft duurzame reïntegratie: daarvan is pas sprake als iemand minimaal twee jaar uit een uitkering is.

Verder vindt de FNV dat opleiding en onderwijs onderdeel moet zijn van duurzame reïntegratie. Een voorbeeldje: als je migrantenvrouwen wil inzetten als huishoudelijke hulp, dan is het handig dat ze een fietscursus krijgen. Daar hebben gemeenten niet echt een budget voor en dat zou wel moeten. Heerts wijst er ook op dat gemeenten wat vriendelijker met uitkeringsgerechtigden mogen omgaan. Niet elke gemeente toont good will. Bij de ene is daar absoluut sprake van, maar bij de andere draait het vooral om verplichte tewerkstelling. Jarenlang werkervaring opdoen zonder dat daar een salaris tegenover staat. Dat wil de FNV natuurlijk niet. De FNV zal volgens Heerts op lokaal niveau intensief blijven meekijken of mensen recht wordt gedaan.

---