Veilig Amsterdam


Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer - Nieuw rampen- en calamiteitenplan

13/02/2006 - Wat gebeurt er bij een ramp? En wanneer treden de plannen in werking?

De overheid moet altijd klaar zijn voor eventuele rampen en calamiteiten. Sinds december 2005 heeft stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer nieuwe rampen- en calamiteitenplannen. Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer heeft altijd al een rampenplan gehad, maar omdat de gemeente Amsterdam een nieuw rampenplan heeft ontwikkeld moest het stadsdeel zijn rampenplan hierop aanpassen.

Bij een ramp werken stad en stadsdelen immers zeer nauw met elkaar samen; beide rampenplannen moeten dan ook op elkaar zijn afgestemd.

Nieuw
Met ingang van 13 december 2005 heeft stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer de beschikking over twee nieuwe plannen die aansluiten op het rampenplan van Amsterdam:

* het draaiboek rampen en/of zware ongevallen en
* het draaiboek calamiteiten.

Beide draaiboeken zijn er op gericht om snel en adequaat te kunnen reageren als zich een ramp of calamiteit mocht voordoen.

Wat is een ramp? Wat is eigenlijk een calamiteit? Een ramp of een zwaar ongeval is een gebeurtenis:
* waardoor een ernstige verstoring van de openbare veiligheid is ontstaan en

* waarbij het leven en de gezondheid van vele personen, het milieu of grote materiële belangen in ernstige mate worden bedreigd of zijn geschaad en

* waarbij een gecoördineerde inzet van diensten en organisaties van verschillende disciplines vereist is om de dreiging weg te nemen of de schadelijke gevolgen te beperken.

Een calamiteit is een gebeurtenis die weliswaar als zeer ernstig wordt ervaren, maar op gemeentelijk niveau (nog) niet als ramp en/of zwaar ongeval wordt aangemerkt.

Wanneer treedt het rampenplan in werking?
Officieel wordt het rampenplan van kracht wanneer de burgemeester een gebeurtenis tot ramp uitroept. Als dat gebeurt, ligt het opperbevel bij de burgemeester.

Denk hierbij aan rampen zoals de Bijlmerramp, maar ook brand in ziekenhuizen en tunnels of gifwolken in het Havengebied, treinongevallen met gevaarlijke stoffen en besmettingen en epidemieën.

Wanneer en wat moet het stadsdeel doen?
Het stadsdeel wordt, afhankelijk van de situatie, gevraagd haar eigen draaiboek te activeren wanneer de burgemeester daartoe het bevel geeft. Dat betekent dat een aantal voorbereidende maatregelen genomen moet worden. Welke maatregelen dat zijn, zal afhangen van de situatie van dat moment.

Waarom heeft het stadsdeel dan ook nog een calamiteitenplan? Het stadsdeel heeft tevens een draaiboek calamiteiten vastgesteld voor die situaties waarin er geen sprake is van een ramp, maar van een calamiteit. Hier geldt ook: een gebeurtenis is een calamiteit als de stadsdeelvoorzitter het uitroept tot een calamiteit.

Denk hierbij aan gebeurtenissen als relletjes tussen jongeren en politie, forse stormschade en branden met overlast voor de omgeving. Het calamiteitenplan is meer toegespitst op de stadsdeel situatie.

Wanneer wordt er geoefend met deze nieuwe plannen? Merk ik als bewoner daar nog iets van?
Ja, er gaat geoefend worden, maar u merkt daar weinig tot niets van. Na de verkiezingen zullen medewerkers van het stadsdeel met een fictieve ramp of calamiteit oefenen. Daarbij zal het met name gaan om de interne afstemming tussen de verschillende afdelingen en de samenwerking met de verschillende diensten. Het stadsdeel oefent elke twee jaar op rampen en calamiteiten.