Ruim 56 miljoen weggebruikers in de regio gecontroleerd

Utrecht, 15-02-2006 o In het jaar 2005 controleerde het verkeershandhavingsteam van de Politie Utrecht van ruim 56 miljoen weggebruikers of zij zich op gemeentelijke of provinciale wegen aan de snelheidslimiet hielden, stopten voor het rode verkeerslicht (met gemotoriseerd voertuig), een autogordel droegen, een bromfietshelm droegen en of zij niet onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnamen.

Eén op de 185 gecontroleerde weggebruikers kreeg een bekeuring (in totaal 305.306 ) omdat zij zich niet aan deze zogenaamde Helm-GRAS-regels hielden.

Helmcontroles Zo hebben in de maanden april tot en met september 2005 in de politiedistricten Eemland noord en zuid extra helmcontroles plaatsgevonden. Tijdens deze preventieve controles hebben motoragenten van het verkeershandhavingsteam aan relatief weinig bromfietsers een bon uitgedeeld omdat zij hun helm niet droegen: in totaal 34.

Roodlicht Daarnaast is op kruisingen waar regelmatig ongelukken plaatsvinden in de politiedistricten Binnensticht en Lekstroom vanaf mei dit jaar intensief gecontroleerd op het negeren van roodlicht. Hierbij ging de politie volgens een nieuwe methode te werk: bij het negeren van het rode licht volgde een staandehouding. Een goede kans om direct een bekeuring te schrijven, maar ook om de overtreder te wijzen op de risicos die hij of zij neemt. In totaal zijn 13.845 passanten gecontroleerd van wie 172 direct tijdens een staandehouding een bekeuring van 95,- ontvingen.

Gordel Meer dan 39.000 voertuigen passeerden het afgelopen jaar (2005) de gordelcontrole-posten die door de hele provincie heen waren ingericht. In totaal kregen 1227 inzittenden een bekeuring omdat zij voor- of achterin geen gordel droegen of omdat een kind niet in een deugdelijk kinderzitje zat.

Alcohol en snelheidscontroles Tijdens alcoholcontroles mochten 27.382 passanten een blaastest doen. Het grootste deel hiervan werd gecontroleerd tijdens het één jaar durende alcoholproject Bobof Bon? in politiedistrict Binnensticht. 296 van de gecontroleerde passanten begingen een overtreding. Tijdens de uitgevoerde alcoholcontroles moesten 77 verdachten hun rijbewijs inleveren omdat zij met meer dan 570 ug/l alcohol aan het verkeer deelnamen. Door de gehele politieregio Utrecht zijn door middel van zowel mobiele als vaste opstellingen (flitspalen) ruim 30 miljoen passanten gecontroleerd. Hiervan begingen 279.095 een overtreding Uit deze gegevens werd duidelijk dat 1 op de 108 passanten een overtreding pleegde ten aanzien van de overschrijding van de toegestane maximum snelheid.

Bureau Verkeer Onder Controle
Bovengenoemde controles zijn gebaseerd op de vijf speerpunten die de meeste verkeersongevallen veroorzaken. Het in 1999 speciaal hiervoor door het Openbaar Ministerie opgerichte bureau, het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, heeft landelijk per politieregio een handhavingsteam opgestart. Voor de regio Utrecht werd dit het team Bureau Verkeer Onder Controle (BVOC). Dit team van de Politie Utrecht is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van het totale aantal snelheid-, gordel-, helm-, rood licht- en alcoholboetes van de Politie Utrecht. De meeste weggebruikers zijn overigens gecontroleerd en bekeurd toen zij langs een flitspaal of radarauto reden. Door de inzet van een videovoertuig kon het team ook mobiel bestuurders controleren op hun rijgedrag.